Lienz

Ik blijf me verbazen over deze winter. Als je me binnen een paar maand vraagt wat ik over winter 2016-2017 ga onthouden, dan wel dat de straalstroom wereldomvattend nooit echt goed op gang is gekomen. En als die toch eenmaal van wal stak boven de nabijgelegen Atlantische Oceaan, dan loste die weer snel op eens boven het Europese continent aangekomen. Datzelfde dreigt nu voor komende week opnieuw te gebeuren. Zat ik eergisteren hier nog bezig over het depressiegeweld dat de Alpen, en dan zeker de West- en Zuid-Alpen, zou gaan bereiken, vandaag lijkt dat allemaal toch weer wat tegen te vallen. Vooral voor de oostelijke Zuidkant van de Alpen is dat een afknapper. Want zoals je op dit beeld uit Lienz kan zien is daar toch echt wel een verse laag nodig. Naast die piste rechts aan de overkant lijkt me er toch bijzonder weinig sneeuw te liggen. En ook de Franse Alpen kunnen nog wel wat sneeuw gebruiken als ze het seizoen lang willen rekken.

flachau

Wel goed nieuws voor Oostenrijk natuurlijk. Deze is van gisteren en komt uit Flachau. Dalnevel onderin. Maar daar boven … een droom. In de volle zon skiën op dikke pakken sneeuw. Als de kaarten die nu op tafel liggen uitkomen, blijft ze hier een bak warm water in de dalen bespaard.

radar

Momenteel hangen enkel in de Zuid-Franse Alpen en het zuiden van Piëmonte wolken en kan daar af en toe een vlokje sneeuw vallen, net zoals de komende dagen. Niet veel, maar toch altijd leuk zo’n kleine opfrisser. Voor de Pyreneeën is overigens meer sneeuw in het vooruitzicht.

gfs-0-36

Vanwaar nu plots die ommezwaai? Zoals geweten trekt het Eurohoog de komende dagen weg. Boven het oosten van Oekraïne gaat die voor anker.

gfs-0-126 warmte

Alleen lijkt die nu van uit het westen steun te krijgen. Door het verdampen van de straalstroom boven het Europese continent kunnen depressies onvoldoende doordringen en wordt aan de voorzijde ervan warmte op grote hoogte naar datzelfde hoog geblazen …

gfs-0-126

… waardoor dat hoog versterkt wordt en het echt als een afweerschild voor neerslag in de Alpen werkt. Een combinatie van factoren dus. Enerzijds die wegvallende straalstroom en anderzijds dat sterker wordend hoog. Nee, een echte westcirculatie lijkt er, zoals al heel deze winter trouwens, niet op gang te komen.

graphe4_1000___38.90625_50.625_

Even kijken naar de luchtdrukensembles boven het oosten van Oekraïne. Mja, de oper van GFS zit aan de hoge kant maar er zit nog wel wat spreiding op. Vandaar het vraagteken achter de titel van dit bericht.

graphe_ens3

Idem trouwens in het Europese model. Pas vanaf de tweede helft van volgende week lijkt significante neerslag de Alpen te bereiken. Maar ja, zeker is dat dus nog lang niet.

GMT_TNTN_latest

Heeft een en ander ook invloed op het weer in de Lage Landen? In ieder geval geen nieuwe ontwikkelingen hier. Voorbije nacht van ijskoud met op vele plaatsen vorst rond de -5°C, in het oosten en zuiden nog lager.

gfs_T2ma_eu_5

Maar van de vorstperiode moeten we hoe dan ook afscheid nemen. Ook komende nacht zitten de temperaturen nog ruim onder het langjarige gemiddelde, net zoals in grote delen van West-, Midden- en Zuid-Europa.

gfs_T2ma_eu_19

Maar na komend weekend zien we dit. Opruimactie van koning winter.

eps_pluim_dd_06350

Niet te verwonderen natuurlijk als de wind vanaf zaterdag aanhoudend hoek kiest uit het zuiden tot het zuidwesten. Als je kan, trek er dan vandaag of morgen dus op uit voor een tochtje op het ijs, net zoals Hajo vandaag gaat doen in de WSWM Renault Kadjar.

ecmwf10f240

Is er afsluitend nog nieuws te melden van de poolwervel. Wel, vanaf morgen begint de SSW daar hoog in de stratosfeer. Het jammere is dat de poolwervel zich toch in onze buurt lijkt te blijven ophouden, maar niet in die mate dat er een langgerekte depressietrein zou kunnen ontstaan. Nee, tussen IJsland en Groenland zou er in de tweede decade van februari wel eens een mooie noordelijke blokkade kunnen ontstaan …

gens-15-1-384

… een beetje zoals dit ensemblelid van GFS00 laat zien. Alleen is de opbouw van dit scenario me nog niet geloofwaardig. Te veel koudebellen die een cruciale rol spelen en zo. Nee, we nemen het zoals het komt. Eerst de verzachting en dan binnen een paar weken een stijgende kans op mooie winterse dingen.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

71 reacties

Gesloten voor reacties.