Foto: Ria Lurvink

Binnen het team van deze website is spontaan een wedstrijd ontstaan voor de hoogste temperatuur die we in de komende hittegolf gaan meemaken in de Lage Landen. We weten dat Warnsveld 1944 in het geding zou kunnen zijn. De kans is klein, maar spannend is het wel. Kan de 38,6ºC blijven staan? Doe mee in de reacties tot uiterlijk morgen namiddag 17 uur. Je moet dan een week vooruit goed voorspellen.

Om te beginnen heb ik even gauw berekend dat juli misschien wel op 21,8ºC gemiddeld gaat eindigen en zit je 4 graden boven het maandgemiddelde. Geen global warming dus want daarmee zou je anno 2018 hooguit een paar tienden boven het gemiddelde van 1980-2010 eindigen. En als Warnsveld niet sneuvelt hebben de alarmisten toch iets uit te leggen. Hoe kan een recordtemperatuur uit de tijd vóór de invloed van door mensen uitgestoten CO2 merkbaar werd, zo lang onaantastbaar blijven?

Maar die temperatuur kan dus sneuvelen. Al was het omdat de droogte zodanig is dat er “geen” verdamping meer is die de Hollandse aarde koelt. Vooralsnog gaan we eerst 1976 evenaren en dan zullen we in de modellen zien of er een schep woestijnzand bovenop komt of dat er verlossende regen komt. Ik doe 9 september mee aan de polderprutrace in Krommenie en begin te denken dat het een polderrace wordt zonder prut…. of juist hele kleverige kleiresten om 1,5 meter onder zeeniveau. Voeren de rivieren eigenlijk nog een beetje water? Als Flachland Tiroler ben ik het een beetje kwijt

Anyway: dit is de laatste berekening van het Europese model. Warnsveld is alleen maandag bedreigd en nog maar door é´n lijntje. Maar we kennen Leo’s toelichting dat het veelal nog wel een graad of twee hier bovenuit wil schieten.

Het Amerikaanse model met de nieuwste berekening voor vrijdag…

… me de berekening daarvoor voor zaterdag …

En het Europese model voor zondag. Hittegolf echt kat in bakkie. 35ºC zeer waarschijnlijk op een van de dagen. Warnsveld twijfelachtig. Wat zeg jij? Wat wordt het heetste temperatuur (ja het moet hoogste zijn) in de aankomende periode laten we zeggen in de maand juli 2018 ergens in de Benelux? Geef je beste inschatting in de reacties voor morgenmiddag 17u.

We koelen tenslotte nog even af met het eerste sneeuwfront op “ons” continent. Als we Poetin nu ook een beetje aardig gaan vinden dan kunnen we zeggen: “Het sneeuwt al weer bij ons”. Waar? In Norilsk. Zie helemaal bovenop de kaart….

Heerlijk frisjes daar al!

Wat aansluit bij een getemperde temperatuur momenteel in het noordpoolgebied!

[EDIT Jorne] Zoals Hajo al zei is er gister onderling een wedstrijd ontstaan tussen de teamleden, inzet tussen ons 6 koude duvels 😉 Ik beloofde kort mijn achterliggende gedachte toe te lichten, dus hierbij. Hajo heeft de droogte al benoemd die voor een razendsnelle opwarming op de dag kan zorgen. Daarbij gaan de bovenluchten zoals in het plaatje hierboven richting de 20 graden wat dan weer zorgt voor ontzettend warme nachten.

Als de nachten komend weekend zo warm gaan worden is er weinig meer nodig om richting recordwaardes te gaan. En natuurlijk schommelen de berekeningen nog enorm, het is tenslotte pas over 1 week. De voornaamste schommelingen in de maximale temperaturen tussen de runs worden veroorzaakt door hoe dichtbij komt de oceaandepressie en hoeveel bewolking is er aanwezig.

EC liet afgelopen dagen een zeer consistent beeld zien met in bijna elke run wel 35ers. GFS laat nu ook zien dat zodra de zon vrij spel heeft en de bovenluchten even warm genoeg zijn het gelijk supersnel opwarmt. 1 keer dit weekend zal het wel komen tot zo’n bijna-perfecte situatie met en de warme bovenluchten en de volle zon denk ik. Met de droogte en wat wishful thinking zet ik mijn gok op 37.9 voor volgend weekend.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

64 reacties

Gesloten voor reacties.