loseralm

We openen het ochtendbericht met een beeld uit Loser in Stiermarken waar ik komende week naartoe trek. Slechts een dun laagje sneeuw is hier gisterenavond gevallen, net zoals in de rest van de Oostenrijkse Noordkant. De sneeuwgrens lag zowat op 1600 meter. Daar hadden de weermodellen ons goed beet. Nu ja, het zat er wel aan te komen. Want datzelfde front is eerder al over de Lage Landen getrokken, en toen werd het ook pas kouder nadat het front over getrokken was. Een klassieke koufrontsituatie dus. Gelukkig zitten de Oostenrijkse Alpen nu wel in de koude lucht en is er stuwingssneeuw op komst met dan sneeuw tot onderin het dal.

radar

Op het radarbeeld zie je het goed. Heel wat opklaringen nu boven het zuiden van Duitsland, maar nog gigantisch veel wolken boven het midden ervan.

gfs-0-30

En aangezien de bovenluchtstroming noordelijk wordt, gaan die wolken allemaal tegen de oostelijke Noordkant opgeblazen worden. Denk hierbij vooral voor Salzburgerland en Stiermarken. Zit er dan nog wel in als de luchtdruk rond de 1040hPa zit?

rsum_16122900_16122700

Niet veel uiteraard. Toch kan er gerust zo’n 20cm vallen, lokaal nog wat meer. En dat is in deze sneeuwarme tijden echt een meevaller. Straks in de nnamiddag gaan de eerste sneeuwbuien verschijnen en die houden zo’n 24 uur aan. De rest van de kerstweek verloopt dan weer helemaal in het teken van de zon. Eurohoog, weet je wel.

output_anpmyy

Komend weekend zijn onze ogen dan op de oceaan gericht, want zoals we weten komt daar een oceaanhoog tot stand. Goed nieuws voor potentieel winterweer in West-Europa. Alleen laten de ochtendruns van de weermodellen zien dat dat hoog helemaal niet stabiel blijkt. Het gaat zich wellicht heel snel omvormen tot een nieuw Eurohoog. *zucht* Enkel in het Europese EC kan aan de oostelijke flank van dat hoog nog even wat noordelijke kou tot aan de Alpen uitzakken.

graphe4_1000___-17-4528301887_59-7165991903_

Het luchtdrukensemble van de Noordelijke Atlantische Oceaan bevestigt. Het wordt een mobiel oceaanhoog met op de lange termijn een grote kans op een herhaling van zetten.

ecm1-168

Hier zien we dat diep uitzakken van kou in het Europese model.

rart_17010300_16122700

Met dan sneeuw voor de hele Noordelijke boog van de Alpen en de West-Europese middelgebergten begin volgende week. Maar zoals gezegd, enkel in het Europese model zit dat. De Amerikaanse collega’s houden het op een verwaarloosbare hoeveelheid. Nee, een dikke dump zit er voorlopig niet aan te komen.

gfs-0-264

En de lange termijn? Ik ga voorlopig van een herhaling van het bovenstaande scenario uit. Nieuw oceaanhoog dat zich snel omvormt tot … . Aan de oostelijke flank kan wel telkens wat kou en sneeuw afzakken. Pas in april ga ik in de Franse Alpen skiën. Moet ik me al zorgen maken? Neih, dat is gelukkig nog heel ver weg.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

142 reacties

Gesloten voor reacties.