rart_17120815_17120700

De winter staat voor de deur en gewoontegetrouw ontploffen dan het aantal reacties hier op de site. Begrijpelijk dan ook dat een aantal reageerders erom vragen om de berichten in een Lage Landen- en een Alpenbericht te splitsen. Laten we dat eens proberen vandaag. Twee kortere berichten voor de prijs van een, te beginnen met de Lage Landen aangezien de meesten van ons nog niet in de Alpen zitten. Waar zitten we dan wel? Op hete kolen vooral, want de weermodellen hebben de spanning de voorbije dagen alleen maar opgedreven, zeker na die mooie winterse run van het Amerikaanse GFS gisterenavond. Koud tot het gaatje was die. Anders is het deze ochtend. De hoofdrun van zit deze keer helemaal bovenin het ensemble. Alles nog onzeker en open dus voor de langere termijn. Wat weten we wel al zeker? Dat de temperaturen vanaf morgen een flinke stap terug gaan zetten en de vanuit het noordwesten overtrekken buien almaar meer winters worden. Het beeld van dikke sneeuwpakken moeten we wel uit ons hoofd zetten. Het gaat vooral om regenbuien die als ze voldoende intens zijn landinwaarts in sneeuw overgaan. En heel lokaal gaat die sneeuw ook even blijven liggen als de temperatuur tijdens intense buien tot bij het vriespunt daalt. Zaterdagavond en -nacht lijkt in ieder geval het meest kansrijk hierop.

gfs-0-96

Meer interessant is de situatie voor zondag. Die duikende laagjes en bijhorende sneeuw, weet je wel. Gisterenavond werd ik (ondanks de vrij zuidelijk trekkende laagjes) vrij zenuwachtig. Zou de warme rits van het frontaal systeem wel voldoende gesloten zijn als de boel overtrekt? GFS zegt vanochtend van niet, en samen met hem ook de andere hogeresolutiemodellen die stilaan beginnen meerekenen. Meteen nuanceren … voor mijn woonplaats (het Vlaams-Brabantse Meensel-Kiezegem) ziet het er niet goed. Hoe noordelijker, hoe beter. Zodanig zelfs dat ik voor de Nederlandse noordelijke provincies zelfs vrij optimistisch ben over een leuke verrassing.

gfs-1-90

Hier zien we temperatuurberekening van GFS op een kleine 1500m hoogte waar duidelijk de warme sector op terug te vinden is. Maar NO-NL valt buiten schot.

gfs-0-114

En die kou kan dan later op maandag terug naar het zuiden over de rest van de Lage Landen uitstromen als een volgende lagedrukkern wel ruim ten zuiden van de Lage Landen trekt.

graphe6_2000___4.906_50.887_

Hier het ensemble voor mijn woonplaats. Eerst nog de invallende sneeuw te zien zondagnamiddag, gevolgd door afnemende sneeuwkansen zondagavond en maandagochtend om maandagnacht dan weer terug wat toe te nemen. Wel nog steeds die grote onzekerheid in de temperatuurverwachting. Er is dus nog steeds niets beslist dames en heren, maar toch heb ik het gevoel dat we hier naartoe evolueren.

graphe6_2000_519_49___

Op het ensemble voor een prikpunt in Groningen zien we de afname van de sneeuwkansen veel minder zondagavond.

arpegede-42-86-0

Hier zien we wat het Franse ARPEGE berekent en me ook het meest waarschijnlijk lijkt. Eerst vanuit het zuidwesten invallende sneeuw …

arpegede-42-92-0

… uitbreidend naar het noorden, terwijl die in Vlaanderen en zuidelijk Nederland in regen overgaat zondagavond.

arpegede-42-101-0

In de noordelijke Nederlandse provincies kan die sneeuwband dan tot stilstand komen waardoor de regen tot daar niet door komt.

snowdepth_102

Op uitgebreide schaal kan er dan toch tot zo’n 5cm sneeuw vallen en mogelijk ook blijven liggen.

iconeu-42-93-0

Het hogeresolutiemodel van de Duitse weerdienst doet iets gelijkaardigs. Sneeuw die in de zuidelijke helft van de Lage Landen in regen overgaat.

rart_17121012_17120700

Ondertussen zijn ook de kaarten van het Europese model binnen en die laten een volledig gelijkaardig beeld zien. Eerst dikke sneeuw vanuit het zuidwesten …

rart_17121018_17120700

… in Vlaanderen overgaand in regen …

rart_17121100_17120700

… die dan verder naar het noorden schuift, maar Noord-Nederland niet bereikt. Spannend allemaal, want de termijn ligt is nog steeds een dikke drie dagen van ons verwijderd. Een kleine verschuiving in de trekrichting van die laagjes en het beeld kan er weer helemaal anders uitzien. Goed, blijf nog even hangen voor een apart Alpenbericht zo dadelijk.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

224 reacties

Gesloten voor reacties.