Enige twijfel of ik zou openen met spectaculaire temperaturen óf neerslaghoeveelheden. Dat laatste is echter enorm onzeker dus dat verdient meer aandacht dan een kop. Kijken we zo naar. Eerst die temperaturen maar!

Alle ingrediënten voor opnieuw extreem hoge maxima zijn vandaag aanwezig. In de middag is de aangevoerde lucht op enige hoogte in de atmosfeer vanuit het zuiden flink opgelopen. Op het 850 hPa-vlak (1450 meter) 19 graden over de zuidoostelijke helft van Nederland. Bij optimale omstandigheden kunnen we daar dan zeker 17 tot 18 graden bij optellen. Die omstandigheden zijn: geen bewolking, weinig wind, niet al te veel stof in de atmosfeer en uiteraard de droge bodem.

Er liggen wel wat addertjes onder het gras. Nu ja, waar nog gras aanwezig is dan natuurlijk. Die zijn: het binnendringen van bewolking uit buienrestanten én juist stof in de atmosfeer. Met de zuidwestelijke stroming ligt Saharazand en mogelijk ook wat rook van de bosbranden in Portugal in de buurt. Maar, zo erg als op 17 oktober vorig jaar (toen alleen rook van de bosbranden!)  zal het zeker niet worden. Daarbij, wat er al binnentrekt lijkt te dat te doen in de avond.

Net als de bewolking. Dit is zo ongeveer de meest de meest progressieve verwachting: eind middag, begin avond.

Ik verwacht ongeveer deze verdeling in de maxima. De allerhoogste temperaturen echt over het zuidoosten van Nederland; iets meer nog dan dit lijkt mogelijk. Daar de combinatie van de meeste warmte op hoogte, de droogste bodem en de minste bewolking. Het HIRLAM model zit de laatste dagen echter iets te laag. ARPERGE komt tot maximaal 37 graden zagen we al in de opening; het HARMONIE model komt tot lokaal 38 in het zuiden van Limburg. Ik denk dat we daarop uitkomen; iets tussen de 37 en 38. Komt de warmste lucht juist in de regio Arcen uit kan daar door de beschutte ligging het temperatuur-record van 38.6 graden misschien toch verbroken worden. Verder op uitgebreide schaal 33 tot 36, slechts direct aan de grote wateroppervlakten iets minder heet.

De luchtvochtigheid mee beschouwd komen we tot de gevoelstemperatuur of in deze beter de hitte-index. Met die één of twee graden die we hoger uit zullen komen: lokaal 41 tot 42 graden. Dat zal merkbaar zijn t.o.v. van de vorige 38 graden. De luchtvochtigheid is nu niet extreem hoog maar toch wel een stuk hoger. Daarbij ook vrijwel geen wind; het zal zwaar zijn.

Te meer omdat het heel lang héél warm zal blijven. In de avond loopt de temperatuur op hoogte nog wat verder op (T850= 21 tot 22 graden!) én schuift de bewolking toch echt binnen, maar waarschijnlijk juist nog zonder noemenswaardige neerslag. Het zal nauwelijks afkoelen. Diep in de nacht plaatselijk nog 30 graden.

Tegen de ochtend (5 uur) kan dat nog steeds zo zijn!

En -mooier kan ik het maken- de luchtkwaliteit is ook nog eens slecht. Door de warme, zonnige en windstille condities enorm veel vorming van ozon.

Enkel het HARMONIE doet het verder wel heel spannend maken: laat de stevige maar lokale buien die boven Frankrijk ontstaan aan het eind van de avond doortrekken naar het noorden. Als de lage landen bereikt zijn ook niet heel actief meer, maar wel met nog (zeer) zware windstoten als restanten. Omdat alleen dit model dit laat zien is het iets om in de gaten te houden, maar erg onzeker. Onweerskansen zijn toch aanwezig vooral later in de nacht maar lijken niet al te spectaculair, hoewel het afwachten is.

Een slepend koufront in combinatie met een hoogtetrog én een volgende onweersstoring vanuit het zuiden maakt de verwachting voor morgen en donderdag lastig. Waarschijnlijk blijft de grens met de warme lucht precies boven onze regio liggen; enigszins fris in het westen, nog warm in het oosten.

Des te spannender wordt het vanaf donderdagavond, wanneer de voornoemde systemen op elkaar gaan inwerken. Met de scheidingslijn zo recht boven ons hoofd kán er van alles gebeuren. Spannende factor is uiteraard hoeveel energie er beschikbaar zal zijn voor convectieve neerslag. Ondanks dat de modellen actueel -min of meer bij toeval- aardig op één lijn zitten qua neerslaghoeveelheden zal het hier mee- en daar tegenvallen, of andersom. De meest forse totalen lijken vooralsnog weggelegd voor het westen! Ook zijn er opnieuw onweerskansen maar ik durf er geen exacte uitspraken over te doen.

Stabiliseert de droogte zich daarmee? Ja/nee. Het zal een welkome verademing zijn maar sowieso is het natuurlijk te weinig om het tekort t.o.v. de normaal (zo’n 200 mm) goed te maken. Daarnaast los van deze theoretische berekening: het zal misschien te veel in één keer zijn wat de grond niet goed kan opnemen.

Vrijdag en zaterdag komen in  polaire lucht en zal het 22 of 23 graden zijn. Zondag heeft zich een zwak Euro-hoog gevormd en kan het zo maar weer 28 of 29 graden worden; wel zijn er wat buienkansen.

Met zo veel dynamiek op de kaarten lijkt het me verstandig niet te veel in detail verder vooruit te kijken. We zien het ook: de spreiding is groot vanaf maandag.

Ook de neerslagpluim laat een flinke diversiteit aan mogelijkheden zien. Alom wordt de mogelijke omslag met veel gejuich gepresenteerd. Vind ik wat te kort door de bocht. Individueel mag je dat uiteraard prima vinden maar voor een brede doelgroep hoop ik toch echt ook op mooi weer voor de mensen die nu nog vakantie hebben of krijgen! De kansen lijken aanwezig; wellicht keert het geblokkeerde patroon tóch weer terug. Dat zullen we donderdag weer eens wat nader gaan bekijken.

Ik ga een bioscoopje pakken met de kids. Ben later vanmiddag terug en benieuwd hoe warm het dan is. Actueel op vrij uitgebreide schaal al ruim 30 graden!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

66 reacties

Gesloten voor reacties.