limone-piemonte

Het is zo ver. We zijn eraan begonnen. Na de heel lichte sneeuwval aan de Noordkant vannacht, is het nu de beurt aan de westelijke Zuidkant. Maar daar halen ze meteen het grof geschut boven. Een bak Middellands Zeevocht wordt er de komende 36 uur leeg geknepen. Vol in de frontlinie liggen de meest zuidelijke Italiaanse gebieden, zoals Limone Piemonte. Vanochtend lag er nog zo goed als niets op witte kunstsneeuwstrepen na. Ja, ook hier is alweer veel weggesmolten na de vorige dump eind november. En vanaf een uur of drie … het witte goud.

limone

Jammer genoeg werken veel webcams er niet in de donkere uren. Gelukkig was ik om vijf uur al stand-by  om nog snel wat webcambeelden te zoeken. Zo ziet het landschap er al meteen heeeel anders uit. En er is nog veel meer op komst.

sassello

Als de webcams het niet doen, moeten we via andere kanalen verder zoeken. En moeilijk was die zoektocht niet. Op Instagram waren meteen al mooie plaatjes te vinden. Zelfs in veel lager gelegen plaatsen, niet veer van de Ligurische kust. Sassello is dit.

novi-ligure

En hier besneeuwde bomen in Novi Ligure. Zoek maar even op waar deze plaatsen juist liggen (heb ik ook moeten doen), dan zie je dat het echt wel laaggelegen plaatsen zijn.

limone-piemonte

En in Limone … op naar de meter sneeuw. Een witte kerst wordt het hier sowieso.

vars-klein

Net over de hoofdkam zitten we in de Zuidelijke Franse Alpen. Ik ben er zelf al een keer of vier geweest. Een echte aanrader met vele kleinere gezinsvriendelijke gebieden. Hier in Vars nam de bewolking snel toe deze namiddag. Op een uurtje tijd zat het er volledig potdicht en sneeuwde het al licht.

auron

Idem in Auron …

isola2000

En in Isola 2000 zoals je aan het dun laagje sneeuw op de auto’s kan zien en de waarschuwing op het bord.

sainte-anne-la-condamine

Moest je nu iets hebben van: ‘hoe is het mogelijk, nu hebben ze daar weeral prijs terwijl mijn gebied aan de Noordkant …’. Wel die opmerking klopt dan niet helemaal. Want ook hier is er op lagere pistes maar amper sneeuw te bekennen. Dus gun het die mensen daar gewoon.

rsum_16122112_16121912

En komt er veel aan? Ja hoor. Een meter? Anderhalve meter? Allemaal goed mogelijk. Ook de gebieden net over de Franse en Zwitserse hoofdkam zoals Tignes, Valfréjus en Val d’Anniviers gaan zeker wat meepakken. En daar gaan toch al wat meer Belgen en Nederlanders naar toe.

img-20161219-wa0002

Hoe zit het dan voor de rest van Noordkant? Komt daar ook een witte kerst? In sommige meer oostelijk gelegen gebieden sowieso, want daar ligt al een klein beetje sneeuw. Een mooi beeld dat Bruno me vanuit St. Martin Am Tennengebirge daarstraks doorstuurde. Mooi, maar er kan natuurlijk nog veel meer.

ecm1-144

Wie de reacties de voorbije dagen heeft gevolgd, heeft gezien dat ik de voorbij dagen berichten postte waarin ik een kanspercentage aangaf over het al of niet doorkomen van neerslag richting de Noordkant met de kerstdagen. Drie dagen geleden zette ik het nog op een dikke 50%, om eergisteren wat te zakken naar een kleine 50% en gisteren verder naar zo’n 30%. Maar vandaag moet ik die kansen weer verhogen. Terug richting 50%, misschien zelfs 60%, zelfs met de povere kaarten die zowel het Amerikaanse GFS- als het Europese EC-model vanavond uitspuwden.

gfsnh-5-132

Want het is al dagen bekend dat de straalstroom de komende week een flinke boost op Europa gaat afvuren. Hier (in de hoofdrun van GFS) zie je trouwens dat de straalstroom altijd uit kleinere pulsen bestaat.

gensnh-5-3-132

En die kleinere pulsen gaan een belangrijke rol spelen in de kansen op een witte kerst aan de Noordkant. Binnen het GFS-ensemble zijn er heel wat leden vanavond die de straalstroom boven het zuiden van de VS net wat krachtiger berekenen. En dat zorgt ervoor dat die puls in het midden van de Atlantische Oceaan dan wat opgetilt wordt. Op zijn beurt duwt die puls tegen zijn voorligger. Gevolg is dat die straalstroom gaat meanderen. Vergelijk het met een auto ongeluk. Als je je voorligger aan de achterste zijkant een klein tikje geeft, dan gaat die ook beginnen tollen.

gens-18-1-132

Waar moeten we dus op hopen? Dat die straalstroom dus effectief begint te meanderen, want dan wordt de kans heel groot dat er in verschillende fasen koude vochtige lucht tegen de Alpen gekwakt wordt. Zo is kerstdag en volgende week dinsdag momenteel een grote kanshebber hierop.

gens-19-1-132

Wat moeten we vrezen? Dat het meanderen uitblijft, en dat het polaire front in lengterichting de Noordkant van de Alpen schampt. Want in dat geval komt de Noordkant in warm regenweer terecht. Juist ja, dat is dus ook nog steeds een optie. Momenteel schat ik de kans op sneeuw op 30%, regen 30%, en gewoon droog weer op 40%.

graphe3_1000_574_427___

Het leuke is dat ook de neerslagkansen sinds deze ochtend nu ook in het GFS-ensemble te zien zijn. Hier dat van de Franse Noordkant …

graphe3_1000___13-1132075472_47-5708502024_

En hier dat Salzburgerland. Hier zien we duidelijk dat er die dinsdag na kerst mogelijk een tweede front tegen de Alpen klapt. Hoe verder naar het oosten, hoed groter die kans. Maar let ook op de extreem grote onzekerheid voor wat de temperatuur betreft. Dat heeft dus te maken met wat ik hier boven allemaal vertelde. Zijn het grote hoeveelheden? Neen, een grote dump wordt het waarschijnlijk niet. De grootste dump zie je de zwarte hoofdrun trouwens berekenen wanneer we net in het nieuwe jaar zijn.

graphe4_1000___26-1320754717_43-036437247_

Als we willen dat dat uitkomt, moet eerst de luchtdruk boven Zuidoost-Europa naar beneden. En is er kans dat dat gebeurt? Oordeel zelf. Hier het luchtdrukensemble voor dat gebied. Goed, hier laat ik het even bij. Morgenvroeg bekijken we of er al meer duidelijkheid is.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

128 reacties

Gesloten voor reacties.