Gistermiddag toen ik in mijn uppie nog een derde keer de route ging verkennen was hij ineens daar: Florian Holzinger, de winnaar van 2016. Dit is een bizar fitte hardloper uit Traunstein in Beieren die ook erg goed kan langlauf (skaten) en die niet bang is om zich op afdalingsski’s de diepte in te storten. Hij was met zijn vader en zijn zoontje en ik heb uitgebreid met hem gesproken en ook in zijn lijn geskied.

Je ziet in deze video Florian omhoog skaten van de “Schmerzensberg” na de eerste Schuss. Gisteren op het punt waar ik mijn ski’s uitdeed kwam hij omhoog suizen om 20 hoogtemeters hoger pas te hoeven gaan skaten. Het racepak helpt natuurlijk wat hoger uit te komen maar de hinder van de andere deelnemers maakt dat je juist weer wat zult remmen in het “middenveld”. Ik heb wel net als Florian lange langlaufstokken bij me straks. Zonder dat gaat het skaten al helemaal niet lukken.

De bedenker van dit skaten met langlaufstokken op de Weisse Rausch is Christoph Bieler, winnaar van gouden medaille op Noordse Combinatie (langlauf en springen) in Turijn. Toen hij dit voor het eerst deed won hij ook, vertelde hij glunderend gisteravond bij het diner in Hotel Arlberg Post. Wie ook ooit won is de in St. Anton woonachtige voormalige pro-freerider Stefan Häusl. Zie de video hierboven. Tegenwoordig traint hij de Oostenrijkse jeugd. Met hem verkende het groepje uitgenodigde bloggers en journalisten gisteren het parcours. Super toffe gast!

Nog een keer de video van 2016. Je ziet Florian namelijk ook handig de Kandahar buckelpiste nemen met 2.13m lange afdalingsski’s . De mijne zijn 2.15. Veel voordeel overal op het parcours. Erg nadeel op deze buckelpiste. Gisteren maakte ik een spectaculaire smakker omdat ik meende dat lichte Rücklage gunstig kon zijn om over de buckels te stuiteren. Niet dus. Ik heb nu verzonnen in een hele lichte ploeg tussen de enorme bulten door te gaan draaien om dan onderaan wel in de bocht naar rechts de laatste 15 bulten te stuiteren.  In mijn 50+ categorie moet ik een kansje hebben niet belachelijk laag te eindigen.

Hierboven dan eindelijk de livestream van de 21. editie van Der Weisse Rausch genoemd naar de film uit 1931. De stream begint om 16.00u. De race om 17.00u. Ik zit in de tweede startgroep. Daarna komen nog de dames (amper) en de snowboarders. O ja voor ik het vergeet: er is een complete familie Janse die deelneemt en een familie Gijsen! Oranje boven! Ik hooop ze even te spreken voor de start… en vooral ook na de finish natuurlijk.

PS Het mooiste verhaal dat Stefan gisteren vertelde was van de oorspronkelijke route van de Weisse Rausch: dat ging door de vallei die hij aanwijst onder de Kandahar langs. Hij vertelde dat het aantal lawines in die vallei zo is toegenomen dat er geen piste meer doorheen kan.  Een verklaring is dat de 3000 schapen die er vroeger de hele zomer liepen een soort van terrasjes creërden die de sneeuw beter vasthielden. Nu lopen er nog maar 300 schapen in de zomer. Steun dus ook mijn voorgestelde actie: meer schapen voor St. Anton in Arlberg. Stefan voegde me wel toe: “Dan moet je ook meer schapenvlees en schapenkaas gaan eten!” Enne o ja: Stefan won zijn Weisse Rausch door van de Kandahar piste toch nog een stukkie opzij offpiste tussen wat bomen door te knallen *achter de bomen links op de foto) en zo een heel stuk buckels te omzeilen…. dat mag tegenwoordig niet meer.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

3 reacties

Gesloten voor reacties.