GMT_TNTN_latest

Net zoals de voorbije dagen splitsen we de berichtgeving tussen de Lage Landen en de Alpen op, want man man … wat valt er veel te beleven dezer dagen in ons kleine laaglandgebied. Van het ene extreem in het andere werden we gisteren gekatapulteerd en vandaag gaat zeker niet voor gisteren moeten onder doen. Gisteren kregen we eerst dikke sneeuw, gevolgd door dikke dooi met een stormachtige wind die niet wist uit welke richting hij moest waaien erbovenop. Nu ja, de dooi was niet algemeen. In de noordelijke provincies van Nederland bleef het gewoon koud en die kou is vannacht weer naar het zuiden gestroomd. Op uitgebreide schaal kregen we nachtvorst en die temperatuur zal op veel plaatsen niet ver boven het vriespunt kruipen vandaag. Een tweede dag met Hellmannetjes.

pluim

Het hangt er wel vanaf waar je je precies in de Lage Landen bevindt, getuige deze uitsnede uit de pluim voor Zuid-Nederland van gisterenavond. Wat een onzekerheid in de temperatuurverwachting daar. Dat is in feite al bijna een hele week zo. We weten dat we ons op het grensvlak tussen twee luchtsoorten bevinden vandaag. Donderdagavond gaf de pluim eensgezind zelfs even +10°C aan. Ondertussen weten we dat het zo’n vaart niet zal lopen, maar de vraag blijft waar precies het grensvlak tussen de luchtsoorten komt te liggen. EC was er gisterenavond nog niet helemaal uit. De zuidoostelijke helft van de Lage Landen heeft in ieder geval wel de zachtste papieren.

radar

Op het actuele radarbeeld zien we wat er precies gaande is. Boven Bretagne bevindt zich momenteel een kleine, maar felle lage drukkern. Het is een van die duikende laagjes waar we vorige week nog van spraken. Die drukkern trekt de komende uren noordoostwaarts pal over het zuidoosten van de Lage Landen. Wellicht zal dat over Limburg zijn. Aan de oostflank ervan stroomt zachte lucht naar het noorden, terwijl kou aan de andere kant net naar het zuiden krult. En op die grens zit sneeuw op, veel sneeuw.

article_3623_44e13ac1-8af_image_large

Gisterenavond postte Erwin deze kaart van weerplaza in de reacties met de hoofdmoot van sneeuw in een strook van Brussel naar Overijssel. Volgens de laatste computerberekeningen moeten we die strook toch wat meer westwaarts verplaatsen. Het lijkt nu toch vooral Oost- en West-Vlaanderen te worden, en dan via Zuid-Holland richting Drenthe. Vrijwel alle computermodellen zijn hierover eensgezind vandaag.

iconeu-55-7-0

Maar zoals steeds zal het voor een stuk weer (s)nowcasten worden, want een verschil van 20km in trekrichting van het laag en de sneeuw schuift dan gewoon mee op. Op deze fraaie kaarten van het Duits weermodel waarop de hoogte van de sneeuwgrens wordt weergegeven zien we hoe vandaag met grote waarschijnlijkheid gaat verlopen. Via Parijs schuift de lagedrukkern naar ons op en vlak voor de middag zit gans Vlaanderen en Nederland nog in de koude lucht. Dan gaat het op uitgebreide schaal even hard sneeuwen in Vlaanderen.

iconeu-55-14-0

In de namiddag schuift de lagedrukkern over Limburg en komen de zuidoostelijke provincies in de zachtere lucht terecht. De sneeuw gaat daar dan in regen over terwijl het sneeuwfront helemaal noord/zuid komt te liggen, over Oost- en West-Vlaanderen en Zuid-Holland heen. Daar blijven ze dan in de koude lucht.

iconeu-55-18-0

Vanavond dan trekt de drukkern weg en kan de regen in de zuidoostelijke provincies weer in sneeuw overgaan. Maar veel sneeuw zit er dan niet meer op.

tempresult_kro8

In deze animatie wordt alles per uur weergegeven. Aan de randen van het front valt er telkens regen zoals we ook gisteren gemerkt hebben. Condensatiewarmte is dat. Daarom dat het nu nog eerst even kan regenen voor die in sneeuw overgaat.

iconeu-45-21-0

Wat verder nog opvalt is dat Oost- en West-Vlaanderen heel de dag onder het front blijven liggen, aan de koude kant dan nog wel. Daarom dat daar wellicht de meeste sneeuw gaat vallen (op de kuststrook na) en daar vandaag de grootste sneeuwman (sneeuwpop) gemaakt gaat worden. Laten we daar een wedstrijd rond houden. Wie maakt de grootste sneeuwman (sneeuwpop). Neem er een foto van en post hem in de reacties. Van de mijne (zie openingsfoto) die ik gisteren met de kinderen heb gemaakt schiet na de felle wind en regen niet veel meer over.

gfs-1-48

Doe het in ieder geval snel, want na morgen gaat de sneeuw weer snel wegsmelten. Een volgend frontaal systeem staat al voor woensdag op het programma. Dat wordt de zachtste dag van de week …

gfs-0-120

… want richting het weekend kantelt de stroming weer naar het noordwesten en worden de buien weer winters. Je ziet, we houden gewoon het patroon van de voorbije weken met afwisselend westelijke- tot noordwestelijke stromingen. Zeer blij ben ik daarom want ik begon al te vrezen dat noordwestelijke winden in dit jaargetijde iets van uit een ver verleden was.

gfs-0-186

Na volgend weekend wordt het erg interessant op de weerkaarten. Al een hele week zien we in de GFS-ensembles dat er kansen bestaan dat het in de week voor Kerstmis tot een hogedrukblokkade boven Noord- of Centraal-Europa komt. In de hoofdrun van GFS zien we vanochtend iets gelijkaardigs. Alleen … het blijft bij willen, maar niet kunnen. Het enige wat in deze setting nodig was, is wat warmte op grote hoogte die richting Scandinavië schoot, et voila. Maar neen …

gfs-0-252

… er wordt dan getreuzeld en rond gekeken waardoor gans Europa een soort van niemandsland wordt.

graphe6_1000___4.33333_50.8333_Bruxelles

Dat verhoogt dan wel de kansen op nachtelijke uitstraling waardoor er een aantal nachten met vrieskou lijken aan te komen. Mooi zo in de week voor kerst.

gens-0-1-216

De blauwe controlerun laat zien hoe wet wel moet, maar eerlijk gezegd geloof ik er vooralsnog niet in dat het echt tot een Scandihoog gaat komen de komende tijd. De dikke WC die het Europese model laat zien vanochtend wordt ook niks denk ik.

gfs-0-360

Nee, ik hou voorlopig nog even vast aan het heersende weerpatroon met die afwisseling van westelijke tot noordwestelijke luchtstromingen. En als alles goed valt qua timing en zo zit er misschien wel een witte kerst in. Of wordt het alsnog een kerststorm? We gaan het zien. Blijf nog even hangen voor het Alpenbericht!


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

409 reacties

Gesloten voor reacties.