Jorne in Livigno. Klinkt als: Kuifje in…. hij had in elk geval meteen schitterend weer en bracht prachige foto’s ten burele….

Deze blik op de Zugspitze verraad hoe anders de noordkant vandaag was….

En zat je onder de wolken had je dit de hele dag! Ik schoot de foto op mijn nieuwe Hausberg: het skigebiedje van Kelchsau! Wat een topper zeg! Wat een briljante racing en carvepistes!

Even voor jullie begrip: ik zit in Hajo’s Hut (met acherliggend pension met 8 bedden in 4 kamers) op de Penningberg boven Hopfgarten. De Hohe Salve is mijn panorama. In Westendorf is de vliegschool waar ik voor tandempiloot ga door leren. En Kelchsau is gewoon helemaal je van het (plus het achterliggende toerski en MTB gebied natuurlijk). Later meer over mijn plannen en hoe jullie er je voordeel mee kunnen doen.

Even terug naar Livigno. Deze pluim vanavond. Het wordt brrr de komende 3 nachten. In Kappl in het Paznauntal in Oostenrijk is het dat al. Wouter schreef om amper half acht: “Inmiddels tikken we de -20,6ºC aan hier in Kappl. Wel op de berg. Verwacht dat het nog wel verder omlaag gaat…… brrrrrr morgen ochtend!” Maar kijk vooral ook naar die pluim voor Livigno. Wat een SNEEUW!!!!!! In de hoofdrun van vanavond met veel steun in het ensemble zeker 1 tot 2 meter sneeuw in de eerste twee weken van maart!

Aan de noordkant in Kleinwalsertal het bovenstaande plaatje. De helft van de zuidkant maar immerhin!

En dan Les Menuires aan de Franse kant. OMG. Beginnend al op 28 februari… en dan ok progressief steeds meer sneeuw bij een sneeuwgrens die nooit hoger komt dan de 1800m van het skiresort.

Waar komt die sneeuwmassa vandaan? Zeer interessant verloop. Eerst sneeuw over de Lage Landen tegen de noordkant van de Alpen en meteen keert de beweging om en krijgt juist de zuidkant ervan langs. Nog lang geen einde aan het winterweer dus. Ik zei het al bij alle superzachte runs: er komen nog leuke verrassingen en vanavond hebben we er al twee te pakken.

Ook voor de Lage Landen en zeker voor de noordelijke Nederlandse provincies weer een mooie ombuiging. En voldoende schaatslijntjes tot het gaatje ook. Ik tel er 5! Een koud einde van het liedje op 13 maart? Doorwinteren op weg naar de 21e?

Hier de kersverse pluim voor het Europese model…. ook hier een koud uiteinde na +240u op 7 maart en een koudkwakkelend verder verloop met ook puur vriezende lijntjes. We tekenen erbij aan dat de kans aanzienlijk is dat België even boven de 10ºC gaat uitkomen na de eerste dooiaanval. Het noorden van Nederland blijft veel gemakkelijker in de kou.

Ook weer een echt sneeuwsignaal in he Europese model. Dinsdag 6 maart een paar cm sneeuw misschien of al op 4 maart? Of 2 maart? Helaas niets dat in de buurt komt van wat ons Alpenbewoners te wachten staat. En we hadden al zo weinig!

En toch is het mooi da er op heel veel plaatsen morgen een eerste ijsvloertje ligt…. en da er overmorgen en zeker donderdag op uitgebreide schaal geschaatst zal worden. Tenzij de jeugd blijft gamen natuurlijk…


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

20 reacties

Gesloten voor reacties.