Mooie wolken weer! en ook regen vandaag in de Alpen en vooral ook in Tsjechië. Waarom kijken we daarnaar? Omdat juist uit die hoek zo weinig water stroomt de laatste tijd dat de Oder en de Elbe in Duitsland record laag staan.

Bij Rathenow is de laagste stand ooit bereikt en is zelfs het peilmechanisme defect geraakt, weet Wetteronline.

Tja en de inkt van Leo’s zeer informatieve artikel over droogte in de Lage Landen is nog niet droog of de weermodellen flippen weer en komen terug op de radicaal droge koers…. kijk die grafiek eens gaan zeg! Mij dunkt dat het met een hele kleine kans toch mogelijk is begin augustus op de rode lijn te komen. Als je zoals Leo ons leerde uitgaat van 3 tot 3,5 mm verdamping per dag…. dan zijn de rechte steil klimmende lijnstukken de fasen van absolute droogte. Natuurlijk is het vrijwel ondenkbaar dat we naar eind augustus zouden doorstomen zonder neerslag (in De Bilt) maar zeg nooit nooit. Zit je op koers mag je ergens in geloven….   al was het voor de gratis voorpret.

Dit is het ensemble voor mijn omgeving. Penningberg paradise! Behoorlijk nat hoor rond de maandwisseling….

En zoeken we even verder Vinden we dit punt. Net zo heftig als het eerste extreem dat ik vond voor 3 juli voor het Centraal Massief. Er zit dus venijn in de berekening en dat gaat ergens uit piepen. In dit geval berekend voor de omgeving Simplon in Zwitserland.

De eerdere berekeningen waarin die neerslag en dat onweer verspreid zou raken over een veel groter gebied zijn ad acta gelegd. De Lage Landen moeten het doen met bovenstaande…

Of zoals het Europese model berekent: 2 millimetertjes misschien op 6 juli. Met moeite kun je er nog een hittegolf kans in zien. Maar wat een lekker weekeinde weer. Had ik maar een ijscowinkel.

Say no more!

Afsluitend toch wel mooi deze. Hij kwam gisteren langs bij mijn geraniums in de tuin. Zien jullie nog bijzondere dingen in de natuur. Al kamelen en dromedarissen misschien?


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

55 reacties

Gesloten voor reacties.