Vandaag is het grauw in Stiermarken. Daarom een foto van Facebook van gisteren in Die Tauplitz. Meteen ook een breinkraker deze op de vroege ochtend. De weerkaarten zijn dat niet vanochtend: meer van hetzelfde. Ronaldo met understatement: de praat niet waard. Nou er is toch wat nieuws te zien: dooiaanvallen mislukken al faliekant in de weermodellen.

Op 5 en 6 maart komen de Alpen even in de zachte lucht maar behouden de Lage Landen de winter volkomen!

Nederland

Je zie het hier in het ensemble. Eerlijk is eerlijk: ook voldoende kansen te zien dat het begin maart al meteen afgelopen is. Is de titel van dit bericht dus clickbait? Natuurlijk is het dat. Dat is de definitie van een goede titel, mits ze ook de lading een beetje dekt. Wat niet kan is schrijven: “Nederland kouder dan zuidpool volgende week”. Dan ben je de boel aan he verstieren. Dus lezers: let een beetje op te snel pakkende titels te veroordelen. Meestal zit er wel wat in. Liegen of willens en wetens mensen op verkeerde been zetten doen we niet op deze website. Dat gebeurt al te veel elders in de samenleving op zo vele thema’s.

Die Tauplitz en Loser

Waar ik nu zit op dit moment niet bitterkoud maar zonder zon zal het koud aanvoelen.

Opmerkelijke dump aan einde serie in Amerikaans model aan het einde in Val Gardena aan de zuidkant….

Pure meteofiction maar toch even kijken maar! Ja het is een echte lokale dump bij sneeuwgrens 1200m! Ik zit dan in Nederland. Wie is wel daar ter plekke?

Franse Alpen / Les Menuires

En alweer het meest opmerkelijk: de Franse Alpen krijgen een bak sneeuw misschien door dagenlange sneeuwval vanaf het einde van de maand. Het heeft alles te maken met de mislukkende dooiaanvallen!

Vandaag ook in Les Menuires wat sneeuw. Daarna volop zon.

Hier zie je de sneeuw van vandaag. Krult dus rond langs de hoofdkam van oost naar west. Eigenlijk grappig en onverwacht die sneeuwbuitjes aan de Franse kant.

Wat valt het meeste op in de tabel van Bergfex voor Les Menuires? Juist ja: de oosterstorm op zaterdag! Géweldig om hierboven te zien hoe die is berekend! Bak sneeuw ook in Piemonte hoor….

Medio volgende week kan het dan opnieuw spoken met de wind. Ook weer zo’n mislukkende dooiaanval die zich een weg baant over de Middellandse Zee.

Op dit moment is te vrezen dat de laatste vakantieweek weinig zon krijgt in de Alpen. De kou zit vooral in het wisselweekeinde. Die vakantieweek is dan al veel milder maar waar blijft de zon? Joke schrijf ui Riederalp: “Nu min 7, sneeuwt licht en slecht zicht. Volgens mij lopen wij al 70% zonuren achter dit jaar!” Ja, haar kunnen we behalve de aanstaande zonnige dagen weinig opvrolijken. Wel gaat de Aletschgletscher om de hoek bij haar weer groeien op deze manier haha.

Ik moet rennen… en dan skiën…. Laters!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

169 reacties

Gesloten voor reacties.