Het is me het wintertje wel… van Fréderic horen we zo (zie weerbericht) of het na het weekeinde nog even door kan gaan (vermoedelijk niet) maar actueel in het nu makken we bijzondere dingen mee. Windkracht 8 oostenwind in Nederland bij temperaturen rond -8ºC.

Dat is dus “the beast from the east”.

En dat leidt aan lijzijde van open water tot de zogenaamde Lake Effect Snow. Op bovenstaande kaart van buienradar vind ik het nog alleszins meevallen…. maar het meeste zit ook noordelijker in Schotland waar voor het eerst in de geschiedenis code rood is afgegeven. Men overweegt het leger in te zetten en maar erkent ook dat het het allemaal niet haalt in vergelijking met 1947 en 1963. Wel zijn zowat alle scholen dicht tot het weekeinde…

Foto: Andrew Milligan/PA

Terwijl jij lekker lag te slapen vannacht stonden op de M80 honderden automobilisten en vrachtwagenchauffeurs vast. De politie heeft aangegeven dat je als het echt niet anders kan je auto mag verlaten en dat je dan geen parkeerboete krijgt. Een man van 60 is gisteren overleden nadat hij zijn hondje achterna dook in een plas.

De “ellende” zit vooral rond Newcastle. Hierboven zie je hoe een dragline probeert een straat sneeuwvrij te maken. Duidelijk is men qua materieel niet voorbereid op dergelijke sneeuw. Meer foto’s  hier.

Het meeste moet nog gaan vallen vandaag! 10 tot 40cm sneeuw! Deel de beelden in de reacties!

Sneeuwonweer! Schitterend… kijk 10x

Timelapse Newcastle…

Buscrash

De BBC is er als de kippen bij om uit te leggen dat méér sneeuw juist het gevolg is van global warming/climate change. En hoe voorspelbaar: ook the Guardian legt het nog eens uit. Als je door deze propaganda niet heen prikt ben je niet te helpen. Nee dan liever zo’n heerlijk verhaal van hoe in Macclesfield, Cheshire twee inbrekers ingerekend konden worden nadat de politie simpelweg hun voetstappen in de sneeuw volgde!

Ondertussen in Parijs…….

Hier meer foto’s van bijzondere sneeuw en kou in Europa met prachtige foto’s van Dublin tot Corsica.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

2 reacties

Gesloten voor reacties.