Vandaag deel ik de Lage Landen in tweeën. Dat doe ik bewust. Niet omdat ik, bij wijze van spreken, Friezen aardiger vind dan Limburgers of Belgen. Maar omdat dit wel eens de scheidingslijn van de neerslag vandaag kan zijn. Vandaag een bericht met veel kaartjes en uitleg. Ik haal gewoon alles uit de kast om samen met jullie te kijken waar de neerslag het hevigst is en waar de neerslaggrens zal stagneren. De kaartjes die ik ga tonen zijn de meest ongunstige kaartjes voor noord Nederland. Op voorhand kan ik zeggen dat België en de zuidelijke provicies echt wel met neerslag te maken krijgen. Wellicht met onweer. Here we go:

Dit is de GEM, het Canadese model, voor zondagnacht. Zoals jullie kunnen zien laat dit model de neerslag stagneren op de helft van Nederland. België en de zuidelijke provincies hebben dan al een flinke slok met neerslag te verwerken gekregen. Dit is de kaart met de meest noordelijke grens van de neerslag volgens GEM. Stand: 1-0 voor geen neerslag in noord Nederland.

NAVGEM zaterdag

Dit is de kaart van NAVGEM, het oude NOGAPS, ook voor zondagnacht. Dit is het model van de Amerikaanse Luchtmacht en Marine. Hé, hier zien we de neerslag meer naar net noorden doortrekken. Alleen het uiterste noorden van Groningen blijft droog. Helaas geen detailkaart van dit model beschikbaar, net zoals van de GEM. Ik houd het op 1-1. Punt voor neerslag in het noorden. (dus boven de scheidingslijn)

Dit is UKMO, het Britse model, voor zaterdag avond. Dit model is weer heel gunstig gestemd voor het noorden. UKMO houdt heel keurig de scheidingslijn aan die ik op de bovenste kaart heb aangegeven. Leuk om te vermelden is dat GEM en UKMO het vaak eens zijn en vaak succesvol zijn met hun berekeningen. Daar waar EC en GFS, die wij voornamelijk volgen, vaak springerig zijn, houden deze modellen vaak een vast patroon aan. En vaak met succes. Dit geheel terzijde overigens. 2-1 voorsprong met betrekking tot geen neerslag in het noorden.

Dit is de GFS. Eigenlijk is dit de meest hilarische kaart van allemaal. Je mag natuurlijk niet zeggen dat dit grappig is, maar ik kan nu al verklappen dat dit model de neerslag laat doorlopen tot benoorden de Waddeneilanden. Ik steek nergens mijn hand voor in het vuur, maar dit gaat niet gebeuren. Maar OK: de GFS brengt de stand op 2-2.

Dit is de EC. Altijd zeer betrouwbaar met zijn neerslagberekeningen. Niet veel op aan te merken. EC laat het ook voor een gedeelte in Noord Holland regenen. Maar ik vind dat de EC de stand gewoon op 3-2 zet. Geen neerslag in noord Nederland wederom op voorsprong.

En last, but not least, het WRF model. Voor mij ook wel het Piet Paulusma model. Die ouwe rakker zweert bij dit model. Best wel leuk en fijnmazig, maar qua neerslag echt een drama. Afgelopen donderdag berekende dit model zo goed als geen regen in zuidwest Nederland en België. En wat gebeurde er: dikke regen in grote delen van Zeeland, Brabant en Zuid Holland. Beetje jammer. WRF zet de stand wel op 4-2. Bedankt WRF.

Al met al kunnen we concluderen dat de meest noordelijke grens van de neerslag bereikt wordt tussen zaterdag avond 21.00 ur en zondagnacht. Natuurlijk is meteorologie niet een wetenschap die bijeengehouden wordt door wedstrijdjes. Het weer is nu eenmaal een non lineair chaotisch proces. Er is soms geen touw aan vast te knopen en zelfs de grootste supercomputers die de berekeningen maken hebben wel eens moeite met de situatie. Deze “wedstrijd” is alleen maar om aan te geven dat de diverse modellen op zeer korte termijn geen overeenstemming kunnen bereiken. Meteorologie is een uiterst serieuze wetenschap. Op deze, voor mij, vermakelijke manier is het ook leuk om kennis over te brengen en te kijken welk model nu het dichtst bij de waarheid ligt. Laat in de reacties alsjeblieft weten of je vandaag neerslag hebt ontvangen. (de zuidelijke provincies mogen ook meedoe 😀 ) Dan kunnen we de gegevens verzamelen en een eigen neerslagkaart genereren. Die kunnen we vergelijken met de modellen en dan kunnen we een winnaar uitroepen.

Recm961[1]

Kijken we nog even wat er na het weekend gebeurd. Nog maar een kaartje dus. In eerste instantie trekt het hoogte laag waar we vandaag en morgen last van hebben weg in zuidoostelijke richting. Kortstondig neemt het Scandihoog het heft in handen. Maar in de loop van de week zal het Azorenhoog het hogedruk regime over nemen. Daar zijn de diverse modellen het wel over eens. In eerste instantie met wat gematigde temperaturen door een noordelijk stromingspatroon met enkele wolkenvelden.

Maar tegen volgend weekend kan het dan weer wat warmer worden en gaan we lekker nazomeren. De (na)zomer van 2013 gaat maar door!! Het wordt natuurlijk al wat vochtiger en de zon heeft niet meer zo’n hele sterke kracht. Waar is het einde? Wellicht heeft onze kersverse vader en gewaardeerd weerman Arjan daar morgen een antwoord op. Terug van weggeweest. Iedereen een fijn weekend. Onder de denkbeeldige streep, dus België en zuid Nederland, sterkte. En boven de denkbeeldige streep…..vergeet de plantjes niet.


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.