Kleinwalsertal
Lees verder >

Een zomervakantie waar je nog lang gaat van nagenieten!

LES MENUIRES
Lees verder >

Een sportieve gezinsvakantie kan je perfect vinden in Les Menuires.

Grenzenloos Wandelen in Kleinwalsertal
Lees verder >

Rondom de bergen en de prachtige kleurrijke wereld van Kleinwalsertal. Boek nu jouw wandelvakantie met de speciale zomerweken.

Ontdek het mooiste panorama in dit prachtige stukje Oostenrijk.

Trek je wandelschoenen aan en ga erop uit in Loser.

Wandelvakantie in Kleinwalsertal
Lees verder >

Hier ziet u de natuur in al haar facetten, vindt u talrijke wandelmogelijkheden en populaire cultuurevents.

Kleinwalsertal
Lees verder >

Overwin de bergen, ga op via ferrata in het Kleinwalsertal.

Les Menuires
Lees verder >

Wandelen, mountainbiken, klimmen, dat kan je hier in de mooie natuur.

les menuires
Lees verder >

Les Menuires biedt betaalbare gezellige accommodatie en een schitterende omgeving om jezelf in te verliezen.

Les Menuires
Lees verder >

Beleef een vakantie voor het ganse gezin in Les Menuires.

Renault Kadjar
Lees verder >

Samen op avontuur

Renault Kadjar
Lees verder >

Samen op avontuur

Zorgt afwezigheid straalstroom nu voor laaglandwinter of niet?

check ook eens

69 Reacties

 1. Stephan schreef:

  EC op +216 met Barlett toestanden. Ook niet om wild van te worden

  • Asten (Harmelen) schreef:

   Nou niet echt toch ?
   Er ontstaat op 216 uur weliswaar een hoog boven de Britse eilanden (met warmere lucht die op ‘transport’ richting West-Europa gaat. Op 240 uur kantelt het hoog en lijkt de warmere lucht niet echt veel progressie te boeken. Verdere kanteling zou er zelfs toe leiden dat de koudere lucht met een noordwestelijke stroming West-Europa zal binnenstromen.

   Overigens.. Bartlett krijgt volgens mij wel heel veel eer om zo’n bij de Britse eilanden verankerd hoog zijn naam mee te geven puur omdat hij de eerste zou zijn geweest die zo’n met enige regelmaat voorkomende situatie heeft beschreven 😉 😉

 2. Erwin schreef:

  Tot 18-11 is het vrij duidelijk, daarna kan het inderdaad echt ALLE kanten op. De komende 48 uur zal dat wel duidelijker worden.
  Waar EC meekomt vind ik overigens niet echt heel veel beter dan wat we in gfs zien op termijn. Toch zie ik binnen gfs nog steeds 5 members die toch wel vrij uitgesproken winters zijn. Daar houd iki ik me voorlopig aan vast.

 3. qlubtempo schreef:

  Lekker bericht Frederic

 4. Valentijn schreef:

  Nou, voor Zell am SeeKaprun kan ik een flinke domper melden! Meer dan een beetje poedersuiker is het niet geworden. Sneeuwen doet het ook nauwelijks nog. Het lijkt er op dat pas tegen een uur of 5 in het dal is gaan sneeuwen. Stelt echt niks voor. Vorige week was het duidelijk meer!

  Op basis van de lokale berichtgeving had ik toch wel hoop op een cm of 10 in het dal, zelfs hogerop stelt het op basis van wat ik nu kan zien ook niet veel voor. Ik moet zeggen: WSWM was nog het minst positief en helaas is dat uitgekomen.

  • Roland Bodegraven schreef:

   In Lech sneeuwt het nog volle bak

   • klopt en de sneeuwkanonnen staan er te blazen om de basis te leggen voor het seizoen. Op de kriegerhorn ligt al 125 cm en met de sneeuw van vandaag moet dat een prima basis zijn om in het voorjaar overheen te skien ; )

    • Roland Bodegraven schreef:

     Voor mij niet helaas. Ik heb sinds augustus een nieuwe kruisband en moet wel revalideren tot komende zomer. Maar naar Lech ga ik natuurlijk wel. Kijken naar de kleine meid op skiles en een extra kaiserschmarrn eten 🙂

 5. op een run concluderen dat het pet is gaat me wat ver, maar blijkt maar weer dat we de winterbuit pas binnen hebben als hij binnen de betrouwbare termijn komt. vooralsnog is het EC op lange termijn in mijn ogen wel meer betrouwbaar dan het GFS en zit deze hoofdrun (samen met de controle run overigens, die gisteren samen de koude uitbijter waren) stijf bovenin. Toch beginnen de weermodellen langzaam aan naar andere weersituaties toe te draaien dan wat we nu zagen en dat is niet per se een goede ontwikkeling (tenzij die oceaanblokkade eindelijk doorkomt 😉 )

  • Sven schreef:

   Ik blijf er bij. Ec consistenter dan GFS (deze is veel te wispelturig) en op zolang de 3 grote modellen niet op 1 lijn zitten is niks zeker. Als UKMO meedoet ga ik beginnen dromen maar die loopt niet verder dan +144h. Deze is toch wel beter op de korte termijn vind ik.

 6. In de Apennijnen sneeuwt het ook flink door. Morgenochtend een halve meter sneeuw?
  http://www.meteolagdei.com/webcam_lagdei.html

 7. Erwin schreef:

  Als ensemble freak kan ik nu al zeggen dat de 12u hoofdrun na twee relatief zachte runs waarschijnlijk weer wat kouder gaat uitpakken. Kwestie van statistiek.. Dat was ook het trucje van Putto als hij sprak om ‘op de kaarten vooruit te kijken’. Als een groot deel van het ensemble 2 keer lager zit dan de hoofdrun is de kans uiteraard klein dat dat drie keer achter elkaar het geval is. Ik verwacht straks dus weer een wat frissere hoofdrun.
  We gaan het zien tussen 17 en 18uur.

  • Frederic schreef:

   Probleem is alleen dat je dat nu volgens de regels van de statistiek niet meer kan zeggen. De voorbije runs zijn al voorbij. We starten dus terug met gelijke kansen

   • Roland Bodegraven schreef:

    Zou volgens mij alleen werken als je de voorbije runs daarna uit de vergelijking haalt.
    Blijft een dobbelsteen. 4 keer 6 gegooid wil niet zeggen dat de kans op geen 6 de volgende keer groter wordt. die blijft 1/6e

    • Asten (Harmelen) schreef:

     Dat verklaart met betrekking tot die Putto dan direct een hoop 😉

     • Hans schreef:

      Hahaha @Asten…..LOL. was vorig jaar ook al zo 🙂
      Trouwens, was jij het die paar weken terug BV deed: “boven de 1500 m dik pak sneeuw vanaf medio nevember”?

     • Asten (Harmelen) schreef:

      @Hans
      Ja daar zat ik goed mis.. toch ?

      Volgens mij zei ik iets van een meter dacht ik (?). Ik ben te lui om dat soort dingen terug te zoeken ook al omdat het weer gewoon niet te voorspellen is.

     • Hans schreef:

      Klopt. Geheugen? Ach, jij durft tenminste….. vind het niet eens zo heel erg slecht, ligt al heel wat!

   • Erwin schreef:

    Ben toch niet met je eens Frederic. Ik bedoel hiermee het volgende:

    Stel (even theoretisch) dat de hoofdrun 2 keer op rij met extreme temperaturen komt van 10+graden en 90% van de andere members met oplossingen met lagere temperaturen komt, dan is de kans (statistisch) heel groot dat de hoofdrun niet voor de derde keer bij de 10 % zachtste members zit binnen het volgende ensemble.

    Als jij met een euro kop of munt gooit is die kans elke keer 50% (ook daar is het vorige keer gooien voorbij en start je met gelijke kansen per beurt)
    Kans op drie keer munt (of kop) achter elkaar is echter maar 12,5%.
    Kans op vier keer munt of kop achter elkaar is echter maar 6.66%

    De kans dat de hoofdrun drie keer op rij de absolute uitbijter binnen een ensemble is maar 1/22 *1/22*1/22 (uitgaande van 20 lagere resolutie members naast de OPER en CONTROL).
    De kans dat de hoofdrun drie runs op rij bij de 10% zachtste oplossingsrichtingen zit is uiteraard ook maar heel klein.

    Uiteraard kan het gemiddelde ensemble van een run kouder of zachter worden maar op basis van de statistiek valt er wel degelijk wat te zeggen over de kans dat de hoofdrun voor de derde keer op rij bij de 10% zachtste oplossingsrichtingen zit..

    Die kans is dus klein vandaar dat de kans groot is dat de hoofdrun bij de gfs 12uur wat lager in het ensemble zit dan bij de voorgaande runs en dus wat kouder zal zijn dan de vorige hoofdruns tenzij het hele ensemble gemiddelde fors hoger zal zijn dan de vorige 2.

    • Roland Bodegraven schreef:

     Stomme vraag hoor, maar is het niet dat bij een run van een model ze gewoon weer opnieuw beginnen. Dus 1/22. Volgens mij wordt er niet aan een model gevraagd hoe vaak hij achter elkaar een hoofdrun boven of onderin een ensemble heeft. Toch?

     • Erwin schreef:

      nee zo is het niet. Per keer is het zoals beschreven is bij het gooien van een munt of kop.
      Vroeger kregen de mensen wel eens 10 kinderen Roland. Doe ouders begonnen ook steeds opnieuw 🙂
      Heb jij wel eens gehoord dat het alle tien jongens of meiden waren? Waarschijnlijk niet. Die kans is namelijk 1/1024 ofwel 1 tiende procent.

      Er valt wel degelijk obv statistiek te zeggen hoe groot de kans is dat een hoofdrun meerdere keren bij de zachtste of koudste oplossingsrichtingen achter elkaar komt.

    • MikeZaandam schreef:

     Je verliest hierbij 1 ding uit het oog. Die statistiek van die dobbelstenen is niet te vergelijken. Op het gooien van een dobbelsteen kan je makkelijk een statistiek los laten. Het ding heeft 6 gelijke zijden en hoe die valt of rolt en waar die stopt is puur een toevalligheid, een kansberekening. Zou je echter op wat voor manier dan ook kunnen beïnvloeden dat de dobbelsteen op 5 gaat terechtkomen klopt je statistiek niet meer. De kans op het gooien van 5 is dan niet meer 1/6 maar wordt hoger. Zo werkt het met de modellen ook. Zou er iemand op een knop drukken en die dingen schieten willekeurig een kant op, ja dan geldt je statistiek. Een kans van 1 op zoveel dat ze hoog, laag of gemiddeld uitvallen. De output van de modellen is echter niet gebaseerd op willekeur maar parameters en berekeningen. Dus weg statistiek en weg vergelijking met de dobbelsteen 😉

    • Frederic schreef:

     Daar ben je dus verkeerd @erwin. Het is geen kwestie van het ermee eens zijn of niet. Het is gewoon fout wat je zegt.
     Het is er allemaal van afhankelijk wanneer je de uitspraak doet. De kans dat je op voorhand zegt dat je 3x kop gaat gooien en dat dan ook effectief doet is niet hetzelfde als eerst 2x kop gooien en dan pas zeggen dat je de volgende keer terug kop gooit.
     In de eerste situatie is de kans 1/8. In de tweede 1/2.

     • Roland Bodegraven schreef:

      Dat bedoel ik dus. 6×6 gooien die kans is heel klein 1/36, maar zodra je gooit is de kan 1/6 op 6

     • Frederic schreef:

      Of om het met je voorbeeld van 10 dochters of 10 zonen te zeggen. De kans dat je op voorhand zegt (voor je je eerste kind hebt) dat je 10 zonen wilt, en dat ook effectief ook zo uitkomt is inderdaad 1/1024.
      Maar de kans dat je na 9 zonen te hebben gehad zegt dat je volgende kind terug een zoon gaat zijn is gewoon 1/2

     • Erwin schreef:

      Dat laatste klopt als een bus Frederic en dat is precies ook wat ik zeg. Ik deed alleen een uitspraak naar aanleiding van 2 eerdere runs waar een hoofdrun 2 keer achter elkaar bij de 10% zachtste oplossingsrichtingen zat. Enige wat ik suggereer is het volgende: stel dat de hoofdrun 00 de absolute zachte uitbijter was: 1/22 kans. En de gfs 06 uur ook de absolute zachte uitbijter was (1/22 kans) dan is de kans 2 keer achter elkaar (vooraf) slechts 1/484. De kans dat de gfs 12 uur dan voor de derde keer de zachte uitbijter is op DAT moment inderdaad ‘maar’ weer 1/22 maar aangezien de kans op die 3 uitbijters van de hoofdrun na elkaar slechts 1/22* 1/22*1/22 dusdanig klein is dat obv statistiek wel kan worden gesteld dat de kans op een een koudere hoofdrun dan de 2 voorgaande enorm groot is (tenzij het hele ensemblegemiddelde bijvoorbeeld flink opgewarmd is).
      Dus of we begrijpen elkaar niet goed of we zijn het veel meer met elkaar eens dan we denken..

     • Frederic schreef:

      Haha. Laat maar gewoon zitten erwin.

 8. Frederic schreef:

  De NAO blijft in ieder geval negatief bij GFS12. Weer een koele run dit

  • Ab schreef:

   De modelruns hebben erg veel moeite met de hogedruk boven de oceaan die er de komende dagen daar komt. En bedoel dan vooral of het snel afbrokkelt of juist aanhoudt en sterk genoeg is om de depressies tegen de te houden en ze naar het zuiden laat zakken. Vooral t/m 96/120h vooruit zijn de modellen het eens met elkaar. Pas daarna treden er dus grote verschillen op.
   Wel leuk zo die spanning tussen hoog en laag boven de oceaan 😉

 9. Roy schreef:

  GFS12 komend weekend niet goed genoeg voor de westkant Alpen. Teveel druk. Naar het oosten toe sneeuwkansen zonder dobbelsteen! 😉 Hopelijk blijft ECMWF nu standvastig als de 00h, dan zit er wellicht voor de Franse gebieden ook weer een opfrissertje in!

 10. Erwin schreef:

  Hoofdrun is nu op lange termijn zelfs de koude uitbijter. Ensemble gemiddelde is overigens wederom verder opgelopen… Voor mij is er obv EC vanmorgen en oplopend ensemble gemiddelde van de laatste gfs runs maar 1 (voorlopige) conclusie: In november geen LL winter.

 11. Hans schreef:

  Als het aan UKMO ligt valt er komend weekend in de Alpen helemaal……………NIETS!
  Echter, zoals bij GFS is te zien op 156h is het lagedrukgebied aan de wandel boven Schotland of bij GEM 156h boven LL ………..
  http://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/gem-0-180%5B1%5D.png
  …..misschien wel de reddende engel voor sneeuwval vanaf de 21e zowel in de Alpen danwel LL. Tel daarbij op het Groenlandhoog en je hebt BINGO!

 12. Leuk bericht @frederic en fijn om de kaart mee op te nemen in het verhaal! 🙂
  Alleen hoop ik weer van harte, net als alle andere winter(sport)liefhebbers dat alle puzzelstukjes mooi in mekaar gaan passen en we weer niet telkens van een koude reis thuiskomen na enkele mooie en veelbelovende weerkaarten die dan uiteindelijk op niets uitdraaien.
  Maar blijven hopen en vooral heel hard duimen hoor. 🙂

 13. Erwin schreef:

  @Frederic, laatste vraag die ik je nog wil stellen mbt ensembles (en waar wij denk ik anders naar kijken? is het volgende: Zie jij een volgende run en ensemble wat daarbij hoort als ‘iets wat volledig opnieuw begint’ ? Ik namelijk niet. Tussen opeenvolgende runs met ensembles zit vrijwel altijd een bepaalde mate van correlatie (soms erg laag maar soms ook significant) vandaar dat ik ook denk dat je bepaalde uitspraken (o..a een kansinschatting hoe de hoofdrun zich verhoudt tov de andere members in de komende run) kunt doen op basis van eerdere runs. Verder duimen nu voor de EC run 🙂

 14. Foto van vandaag @ Lech-Zürs am Arlberg 😮 PS check de sneeuwhoogte en de achtergrond (rechts bovenaan) 🙂
  http://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/Lech_zürs_am_arlberg.jpg

 15. Roy schreef:

  Ik weet niet of er buiten de gletsjer gebieden al een skigebied open was in Frankrijk maar as woensdag opent Courchevel in de Trois Vallee. (wel met een beperkt aantal pistes) Let wel een skipas heb je woensdag niet nodig. Het is gratis. 🙂

 16. Eduard schreef:

  Verwachting temperaturen t/m 21 nov.

  http://wxmaps.org/pix/temp4.html

  Oostenrijk iets te koud dan normaal en LL iets te warm.

  Meer valt er nog niet te voorspellen.

  • Eduard schreef:

   Kijk ook eens naar Rusland veel te warm deze periode.

   En naar de precipitation, de verwachte neerslag.

   Spanje kurkdroog, Frankrijk kurkdroog. Nederland en Oostenrijk ook niet veel nattigheid. Meer richting normaal.

   • Rusland warm… is maar hoe je het bekijkt. Is nog altijd onder nul als je het kaartje erboven bekijkt. En als daarvoor in de plaats een ander gebied kouder wordt is per saldo de winter opbouw wellicht verder gevorderd

    • Eduard schreef:

     Hallo Martijn, ik bedoelde natuurlijk met veel te warm. Warmer dan normaal!
     Een ander gebied kan natuurlijk ook warmer of kouder zijn dan normaal vandaar die grafiek die dat heel mooi laat zien!

   • Asten (Harmelen) schreef:

    @Eduard
    De positieve afwijking boven grote delen van Rusland heeft volgens mij voornamelijk te maken met de lagedruk. Bewolking, neerslag en instroom van relatief ‘warme’ lucht is het gevolg.
    Ik denk dat in vergelijkbare situaties tig jaar terug een zelfde afwijking zichtbaar zou zijn geweest.
    De gemiddelde temperatuur over het betreffende tijdvak is natuurlijk lager omdat daarin ook jaren zijn meegenomen met instroom van ijskoude lucht uit het oosten/Siberië cq afkoeling door uitstraling bij hogedruk etc.

    • Eduard schreef:

     Hallo Asten,

     Zou helemaal waar zijn wat je zegt maar ik kijk naar de voorspelling van 13 november tot 21 november 2017. De data die gebruikt wordt gaat over de periode 1901-2000. Wat wel interessant is vraag ik me nu opeens af, is waarom deze data gebruikt wordt en niet bijvoorbeeld tot het jaar 2016.

     • Asten (Harmelen) schreef:

      @Eduard

      Ik kijk naar dezelfde periode. In die periode worden (op het moment dat we het er over hadden) de weersomstandigheden zoals door mij omschreven voorspeld (ik heb GFS hoofdrun als bron gebruikt).

      Waarom de periode 1901-2000 wordt gebruikt ? Geen idee.. wellicht was dat gemiddeld gezien een kouder referentiepunt dan 1910-2016 😉

 17. Jopie schreef:

  Zolang zowel ECMWF als GFS met een zeer hoge druk blijven komen binnen de 240 uur blijf ik positief over winter in zowel LL als de Alpen. Daarna moet alles op zijn plaats vallen. En dat hangt dan af van vele details die nu niet te overzien zijn en voor de LL de synopsis. Ik zie voorlopig geen Teflon. Die is ook alleen voor in de keuken en op mijn fiets ketting niet voor weerkaarten

 18. Spyfromthesky schreef:

  Even voor wat dit betreft een off -topic bericht, maar wel mogelijk interessant voor een verklaring van de relatieve smeltkap van de noordpool.

  http://www.zerohedge.com/news/2017-11-09/crazy-antarctic-supervolcano-melting-ice-caps-within
  https://www.rt.com/news/406284-scientists-antarctic-ecosystem-larsen/

  Op basis van wat ze hier in deze link schrijven is eerder een super vulkaan de oorzaak van een smelt dan dat de werkelijke klimaatgoeroes onder ons willen doen geloven van de menselijke factor.

  Mijn persoonlijke mening waarvan ik denk dat het wel invloed heeft, maar ik dit ook totaal niet bewijzen, is ook de grote houtkap rond de poolcirkel. Denk aan de negatieve ontwikkelingen vanaf 2003 in Alaska, Rusland en Lapland.

  Spyfromthesky (Arnold)

  • Asten (Harmelen) schreef:

   @Spy

   Voor alle duidelijkheid: het betreft hier de ZUIDpool…

   • Spyfromthesky schreef:

    @ Asten,

    Ja natuurlijk je hebt gelijk. Ik werd even afgeleid door Yellowstone. Maar dat in de Zuidpool dan ook al een smelt was, dat wist ik niet. Ik dacht alleen de noordpool er zo een last van had. Maar voor de rest blijft zo een theorie ook wel interessant.

    Het gebied op de zuidpool is gelijk zo groot als de Yellowstone.
    Maar van de Zuidpool moeten wij het toch niet hebben van de koude winters? :>).

    Maar de theorie van de bomen, dat is wel voor de noordpool bedoeld hoor.

    Spyfromthesky (Arnold).

 19. Iemand enig idee hoe ik een video vanop Facebook kan delen op wswm.nl?

  Ik kijk nu even een televisieprogramma en zal straks hopelijk het antwoord wel lezen. 🙂

 20. Erwin schreef:

  Op basis van de hoofdrun 18u ga ik de bbq toch maar weer uit de doos halen. Volgens de hoofdrun gaan we op 25 november mogelijk in het zuiden de 15 graden halen :-).
  T-shirts weer uit de kast!

 21. jeroen vt80 schreef:

  Erwin je moet eerst deze week afwachten want er kan nog zoveel veranderen! Het heeft nu helemaal geen zin om zover vooruit te kijken, morgenvroeg is het weer 360 graden gedraaid en wordt het weer winter er is geen touw aan vast te knopen deze dagen, het is gewoon wachten tot dat alle puzzel stukjes in elkaar vallen deze dagen en geloof mij maar die kans is echt aanwezig!!

 22. het wordt interessant de komende runs. GFS houdt vast aan een (iets koeler dan voorgaande jaren met regelmatig uitzakkende laagjes) zuidwestgeblaas op termijn, terwijl de EC vasthoudt aan de ontwikkeling van een oceaanblokkade. Ik neig het EC te volgen, want UKMO berekend een vergelijkbare situatie (+144) en die is op korte termijn vaak iets nauwkeuriger:
  gfs: http://www.meteociel.fr/modeles/gfse_cartes.php?&ech=144&mode=0
  ec:http://www.meteociel.fr/modeles/ecmwf.php?ech=144&mode=1&map=0&type=0&archive=0

  en ukmo: http://www.meteociel.fr/modeles/ukmo2.php?nh=0&ech=144&carte=1021

  • Hans schreef:

   Zo is het maar net @Martijn. Echter ook UKMO is niet consistent genoeg op/voor 120h want gisteren gaf deze geen sneeuw (meer) voor de (oost) Alpen en vanmorgen weer wel. Belangrijkste vind ik dat de sneeuw in de Alpen niet (teveel) wordt aangetast. Winter in LL mag van mij pas medio december.

 23. EC 00 uur berekent interessante kaarten voor de periode 22–24 november. Opnieuw een koude-uitbraak in de maak?
  http://img.meteocentre.com/models/ecmwf_eur_00/GZ_PN_192_0000.gif
  http://img.meteocentre.com/models/ecmwf_eur_00/GZ_PN_240_0000.gif
  Vanaf 21 november is er veel spreiding in het ensemble van EC. Voor de Alpen kan het nog alle kanten opgaan. In ieder geval wordt het zaterdag 18 november weer wat kouder in de Alpen.

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.