breuil2011

Hier gaat het gebeuren: Breuil-Cervinia. Laten we bescheiden blijven: minimaal 1 meter sneeuw. Hoe was het vandaag met de storm…

zondag2011

Echt heftig. Wat heb jij meegemaakt? Ronaldo merkte in de reacties terecht op dat hij/wij het weer veel vroeger meldden dan ons mooie instituut. Ach daar zijn we dan ook voor… veel van wat we roepen komt niet uit. Veel ook wel… in elk geval weet je altijd tijdig de scenario’s. Wat je dus intussen ook weet is dit….

sick

Welke regio? Ja het is Aosta. De zwarte hoofdrun is een sterke afwijking ten opzichte van het gemiddelde…. maar al alle laatste runs op rij zien we die veel hogere berekening van de hoofdrun die toch met veel meer resolutie rekent.

mega

Als dan ook het Europese model vrij aardig in de buurt komt van wat het Amerikaanse model berekent dan weet je dat er lokaal minstens 200mm gaat vallen. Tuurlijk: het meeste in de stuwingszones als regen. De hoofdkam is al droger maar daar boven 2000-2500m niets dan sneeuw. Daarom zeg ik: we gaan voor een meter.

maltempo

Leer snel wat Italiaans via de video in dit artikel. Maltempo betekent natuurlijk “hondenweer”. En dit?

Piemonte, Liguria, Valle d’Aosta e Lombardia soprattutto occidentale saranno le regioni più penalizzate con piogge frequenti e anche persistenti, possibili accumuli complessivi anche superiori ai 150mm specie a ridosso dei rilievi. Non esclusa qualche criticità idro-geologica dato che almeno sino a mercoledì prossimo la situazione rimarrà bloccata. Tanta neve sulle Alpi occidentali ma in genere alle quote elevate, oltre i 1700-2000m.

Dat is toch nog vrij optimistisch over de sneeuwgrens. “Piogge” is regen. Echt heftig! En lees je nog even bij over de Scirocco. Dat is namelijk de aanjager van alle ellende. De sneeuw die valt zal meteen wat rood kleuren van het woenstijnzand uit de Sahara.

Categorieën: Extreem weer

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

17 reacties

Gesloten voor reacties.