Wat een heerlijke opening vandaag. Een schitterende waterhoos boven het Haringvliet gisteren, hier vastgelegd vanuit de zeehondenopvang in Stellendam. Van oorsprong polaire luchtstroming in contact met het relatief warme water: prijs. We gaan er de komende tijd vast nog meer zien. Gelukkig een relatief onschuldig verschijnsel: een beperkt windveld en bij het eventueel aan land komen zijn kracht onmiddellijk verliezend. Op het water zelf wel oppassen de komende tijd!

Buienlijn_2014_08_07

Eén en ander vond plaats rondom een smalle maar zeer felle buienlijn met daarachter nog een enkele geïsoleerde bui. Niet gevalideerde cijfers (lees mijn bedenkingen daarover in het bericht van dinsdag er nog even op na) laten neerslagsommen van 10 tot 33 mm (Soestdijk) in zeer korte tijd zien. Ook het verkeer in de Randstad had er last van. Eindelijk kreeg ook Rotterdam wat vuurwerk, volgens mij voor het eerst deze zomer. Maar natuurlijk was ik weer op de verkeerde plaats; @work in Moerdijk niets van meegekregen. Ook de Zeeuwse westkust ontsprong overigens de dans; de gehele middag zonnig bij zo’n 24 graden!

 charts_harmonie_t2m_bnl_18

De omstandigheden deze morgen doen al een beetje aan de herfst denken. Niet zo zeer vanwege de temperaturen op zich. Wel: de minima worden pas tegen zeven uur bereikt. Met daarnaast de kans op mist. Het aanzienlijke verschil in temperatuur tussen NO- en ZW- Nederland wordt overigens veroorzaakt door de nadering van een zwakke maar wat uitdiepende storing  vanuit Frankrijk.

charts_harmonie_pcp_bnl_24

En al snel staan we weer met beide benen in het warme water. De hoeveelheid neerslag die vanmorgen al zal vallen is op het moment van schrijven (aan de hand van de 12h runs van donderdag) gek genoeg nog behoorlijk onzeker. Het harmonie model geeft al (meerdere runs achtereen) signaal vanaf zeven uur maar staat daar eigenlijk alleen in. In de loop van de middag, wanneer het toch weer 25 graden is geworden, zullen echter vrij zeker zeer stevige buien gaan ontstaan. Bovenstaand de situatie zoals die ongeveer rond 18h kan zijn. Kan, want de buien zijn opnieuw plaatselijk dus lastig exact aan te geven.

 pslv_14080909_14080712

Was ik eerder deze week nog niet overtuigd, nu wel. Morgen gaat het goed mis met de zomer voor Noordwest-Europa. Alles valt precies goed – of fout zo u wilt. Het uitzakken van het omvangrijke hoogtelaag ten zuiden van Groenland en IJsland maakt het mogelijk dat aan de grond twee aparte lagedrukkernen ten westen en oosten van Schotland ontstaan. En dan hebben we de restanten van de tropische storm Bertha nog. Opgenomen in de straalstroom en daardoor pal oostwaarts razendsnel de Atlantische oceaan overgestoken, ligt ze hier linksonder op de kaart klaar om aan te vallen. Met een iets minder lage kerndruk dan eerst voorzien en uiteraard allang geen tropische storm meer, maar nog altijd met veel warmte en energie..

Storm 11 augustus 2014

Kort daarna is de onzekerheid in exacte koers en hevigheid al opmerkelijk groot. In de loop van het weekend zien we in het Amerikaanse GFS model dat ex-Bertha via de Ierse zee (daar zondagavond mogelijk windkracht 10!) noordoostwaarts trekt en de andere twee depressies voedt, er mee samensmelt. In de nacht naar maandag windkracht 8 op de Noord-Hollandse kust. Vervolgens zou het enorme systeem wat rond gaan tollen. Ten zuiden van Noorwegen “retrograad” (tegen de klok en de straalstroom in) via Groot-Brittannië en Ierland op woensdag / donderdag nog een keer op de Hollandse kust, windkracht 7 tot 8 behoort dan tot de mogelijkheden. Om vervolgens noordoostwaarts weg te schieten.

 Storm_11 augustus 2014_EC

En dit is het scenario volgens het Europese ECMWF. Met belangrijke verschillen ten opzichte van het GFS! De meest essentiële voor de situatie is het ontbreken  van het windveld ten noorden van Schotland. Hier is de noordoostelijke depressie letterlijk met de noorderzon vertrokken. Mede daardoor diept “Bertha” minder ver uit en trekt ook iets langzamer noordoostwaarts. Maarrr. Nog altijd windkracht 7 op de Noord-Hollandse kust en de Waddeneilanden. En dus wat later: maandag overdag. In beide gevallen klinkt het niet zo indrukwekkend als windkracht 11 in de herfst. Maar dan is er niemand aan het kamperen of in de zee aan het zwemmen en staan de bomen niet vol in blad. Een serieuze waarschuwing zoals Wetteronline dat al doet zou op zijn plaats zijn. Helaas komt o.a. de NOS niet verder dan een nietszeggende windkracht 4 a 5. Bij deze dan maar: wees voorbereid en alert!!!

rsum_14081512_14080712

Na maandag neemt de onzekerheid wat af. Herstel van het zomerweer is de komende 10 dagen niet in zicht. Vanzelfsprekend heb ik het meest extreme plaatje opgezocht. Het GFS berekent voor de komende week 35 mm neerslag voor het oosten van Nederland, 100 tot 180 mm voor de westelijke regio’s. Het ECMWF doet respectievelijk 25 tot 120 mm. Waarbij aangetekend dat die hoofdrun helemaal onderin het ensemble zit. Niet voor niets treffen de waterschappen alvast hun maatregelen. Is de zomer daarmee voorbij ( de 20 graden zal voorlopig niet of nauwelijks gehaald worden)? Letterlijk genomen is die kans reëel. Immers: de meteorologische zomer loopt eind deze maand af. Echter: september kan nog genoeg in petto hebben en wie weet hoe we er over 10 dagen voorstaan?

 rsum_14081512_14080712_Alpen

Voor de Alpen is dit alles goed nieuws. Zondag en maandag wordt waarschijnlijk nog wel behoorlijk kritiek met plaatselijk nog eens 50 mm of meer maar daarna kan het herstel inzetten. Uitgezonderd het oosten van Oostenrijk en de Balkan; daar kan eind volgende week een botsing tussen de koele en hete lucht nog wel wat ellende gaan veroorzaken. 

S_stddev_timeseries

Door de actualiteit geen winters nieuws vandaag, behalve deze doe-het-zelf. Commentaar is welkom. In het bericht van zondag sowieso meer!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

6 reacties

Gesloten voor reacties.