radar

Vandaag een extra vroeg bericht, want ik moet zo dadelijk naar mijn werk vertrekken. Jammer, want dan kan ik de ochtendrun van het Europese model niet meenemen in mijn bericht. Vul dus straks maar aan in de reacties. Eerst even kijken naar de actuele situatie.  Voor de westkust van de Lage Landen zien we momenteel een wolkenband liggen met een paar buien in. Dat is het golvende polaire front dat al dagen boven Groot-Brittannië lag en de scheiding vormt tussen de hete lucht waar we nu al een vier dagen in vertoeven en koelere oceaanlucht. Eindelijk is dat ding wat meer naar het oosten opgeschoven. Een klein detail … daar liggen de Lage Landen. Jammer voor de mooiweer-liefhebbers, zeker als je in een kustprovincie woont, want daar kunnen ze vandaag wat meer wolken te pakken krijgen en ook een enkele bui.

tmax_16082618_16082600

Door de nabijheid van het front wordt het vandaag niet meer zo warm als gisteren. Nee, de grote hitte hangt nu boven Duitsland.

tmax_16082718_16082600

Toch is de kans op een officiële landelijke hittegolf in Nederland nog niet verkeken, want morgen wordt dat polaire front terug wat meer naar het noorden geduwd. Wordt de 30°C morgen gehaald in De Bilt? Het gaat erom spannen. Voor België en zuidelijk Nederland zoals we hier begin van de week zeiden alvast geen probleem. Daar is die hittegolf sowieso binnen.

gfs-0-36

En dan de onweerskansen voor morgenavond. Een thermisch laag komt van over Normandië steeds dichterbij.

prec_16082721_16082600

En dan gaat het hem erom spannen, want het fijnmazige HIRLAM-model berekent de onweersbuien nu verder de Noordzee op …

nmm-1-42-0

… terwijl de fijnmazige naberekeningen van GFS, het WRF-model, wel voor dikke onweders gaat. Eerst voor het zuiden van Nederland in de vroege avond …

nmm-1-46-0

… en later ook voor de noordelijke kustprovincies. België lijkt de dans wat te ontspringen. Toch nog even afwachten dus wat het gaat geven, want alle puzzelstukjes moeten natuurlijk op de juiste plaats vallen. Toch blijft mijn waarschuwing die ik gisteren uitgaf nog steeds staan. Bind die partytenten almaar vast, ook al bleek het achteraf niet nodig.

gfs-0-84

Hoe gaat het dan verder? Wel, maandag wordt voor grote delen van West- en Midden-Europa geen al te fraaie dag. Voor een nieuwe uitloper van het Azorenhoog uit passeert het polaire front die dan de grote hitte van het continent verjaagt. Maar de uitloper schuift wel door naar het oosten …

gfs-0-126

… wat dus wil zeggen dat het weerbeeld voor volgende week dik in orde zal zijn. En wanneer dat hoog uiteindelijk ten oosten van ons komt te liggen kan er ook weer wat warmere lucht naar ons stromen. Mooi nazomerweer dus. Let ook op Gaston die je links onderaan op de kaart ziet liggen . Maandag sprak ik het vermoeden uit dat Gaston zich met ons weer zou gaan bemoeien ergens rond 5 à 6 september met stormkansen en al. Zeker door de combinatie met koude arctische luchten die even dichterbij kwamen.

gfs-0-228

En die kans zit er wel degelijk in. Zelfs het KNMI spreekt er al sinds gisteren over. Hoe dan precies? Dat weet voorlopig niemand. In de nachtrun van GFS kwam het effectief tot stormachtige winden boven de Lage Landen. Al moet ik hierbij wel zeggen dat het niet Gaston is die je hier boven ons ziet liggen. Nee, Gaston, is hier de depressie net ten westen ervan. Hier is het het uitzakken van die koude arctische luchten die het windveld veroorzaken.

gfs-0-288

In de ochtendrun van GFS raakt Gaston niet goed opgenomen in de straalstroom en zakt het weg tot in de Middellandse Zee, waar hij terug activeert …

gfs-2-300

… en daar dan eerst in de Franse, …

gfs-2-324

… later in de Italiaanse Alpen een ware zondvloed veroorzaakt.

graphe3_1000_605_446___

Afwachten maar. Ik blijf het in ieder geval nog wel even volgen. Hier toch alvast het spectaculaire ensemble voor Valle d’Aosta.

 

zonnestraling

Afsluitend nog snel wat anders. Gisteren nog een interessante studie gelezen over de invloed van de activiteit van de zon op de hoeveelheid wolken bij ons op aarde. Het is geweten dat een deel van onze wolken ontstaan door kosmische straling. Want die ruimtestraling (afkomstig van verre supernova’s) doen luchtdeeltjes ioniseren (krijgen een elektrische lading) waardoor die deeltjes zich als aerosolen gaan gedragen en er dus waterdruppels op kunnen beginnen condenseren.

Solar-illu-Svensmark-2016-xxx-edi-112

Wat blijkt nu, dat telkens wanneer de zon heel actief is (met dus veel zonnevlekken en zonnewind) een deel van die kosmische stralen worden weggeblazen (linkergrafiek) en er in de week na zo’n zonnestorm ongeveer 2% minder wolken op aarde zijn. Wel, dat vond ik nu eens interessant zie. Tot later!


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

31 reacties

Gesloten voor reacties.