Hajo heeft al verschillende keren tekst gewijd aan de afnemende zonneactiviteit en de daarmee samenhangende daling van de temperatuur richting “kleine ijstijd”. Ook ik hang deze stelling aan en denk daarom dat in de toekomst in langer en strenger wordende winters de paasdagen wel eens de voorjaarsvakantie in populariteit naar de kroon kunnen gaan steken wat betreft favoriete tijd om te gaan skiën. Ondanks de te verwachten lagere temperaturen zal je in die tijd van het winterseizoen namelijk de zonnestralen dan goed kunnen voelen en dat is bepaald niet onprettig, vooral op het terras van een pisterestaurant zittende. Hoe dan ook, dit jaar zijn met Pasen –buiten de laagste skigebieden om- de wintersport omstandigheden nagenoeg optimaal. Op onderstaande foto van heden ochtend is mooi het onderscheid te zien tussen “het laagste” en “daarboven”: Zell am See/Kaprun op dorpsniveau al bijna sneeuwloos, terwijl daarboven alles nog piekfijn voor elkaar is. Zie linksboven de Kitzsteinhorn van Kaprun (zomer skigebied) en rechtsboven de Schmittenhöhe van Zell am See. Hajo was hier gisteren nog. Zie zijn foto-impressie hierrr.

Wat de vooruitzichten voor de komende 7 dagen betreffen, kan worden geconcludeerd dat de modellen (Europese en Amerikaanse) zeer consistent zijn vergeleken met hun output van eerdere runs. Vandaag (28 mrt) is het -naast enkele onbeduidende wolkenvelden- in grote delen behoorlijk zonnig, maar is de bewolking in het westen van de Alpen reeds toegenomen en valt de neerslag al. De sneeuwvalgrens zal bij aanvang liggen tussen 1.400 en 1.800 meter, later in de middag en avond dalend naar 1.200-1.400 meter. Het stuwt vanuit het westen lekker, dus er kan een behoorlijke hoeveelheid vallen. Eind van de middag zijn meer naar het oosten toe de Centraal Alpen aan de beurt. Echter, ten gevolge van de lagere temperaturen aldaar ligt de sneeuwvalgrens beduidend lager, tussen 700-1.100 meter. ’s Avonds volgen dan de andere gebieden richting oosten.
 
Gisteren heb ik al melding gemaakt van een depressietrein die de komende periode vanaf de Oceaan, via het Middellandse Zeegebied naar de Balkan koerst. Op bovenstaand ensemble van een punt nabij Val Gardena laat dit ook mooi zien. Steeds maar weer neerslagpiekjes te zien bij temperaturen die voor de tijd van het jaar laag te noemen zijn.
In de nacht van donderdag op vrijdag (29 mrt) trekt de 1e depressie in deze periode dan over de Alpen verder naar het oosten. Ook al trekt die depressie verder naar het oosten weg, het zal op vrijdag niet echt gaan opklaren. Hooguit af en toe een glimp van de zon, afgewisseld door steeds weer neerslag, met name aan de noordzijde. Sneeuwvalgrens daarbij in de loop van de dag oplopend naar hoogtes tussen 1.000 en 1.400 meter. Zaterdag (30 mrt) wederom een depressie vanuit het westen. De neerslag daarvan bereikt de Franse Alpen al in de ochtend. Helaas met tijdelijk nog iets zachtere lucht, zodat de grens tussen regen en sneeuw zal liggen tussen 1.800 en 2.300 meter. Zaterdagavond dalend naar ongeveer 1.400 meter, zodat ook Les Menuires de tijdelijke regen weer kwijt is. Deze depressie diept verder uit en komt zondagmorgen (31 mrt, 1e Paasdag) boven Noord Italië te liggen. Het bijbehorende neerslaggebied zal de gehele Alpen aandoen met het zwaartepunt ten zuiden van de alpenhoofdkam. Ook deze depressie trekt verder naar het oosten (Balkan) en aan de achterzijde wint de koude lucht enig terrein zuidwaarts. De grens tussen regen en sneeuwval komt dan weer te liggen tussen 600 en 900 meter in het noorden en tussen 900 en 1.200 meter in het zuiden. Maandag (1 apr, 2e Paasdag) klaart het in het westen lekker op, terwijl in de oostelijke en zuidelijke gebieden de bewolking iets langer blijft hangen waaruit het af en toe licht sneeuwt. Op dinsdag (2 apr) trekt een volgende depressie iets zuidelijker het Middellandse Zeegebied in en zal alleen de zuidwestelijke en zuidelijke kant van de Alpen gaan beïnvloeden. De neerslag zal boven 1.200 à 1.500 meter als sneeuw vallen, maar zal van weinig intensiteit zijn. Ook op woensdag (3 apr) zorgen restanten van de fronten nog voor restbewolking, waaruit het met name aan de noordwest zijde van de Alpen nog af en toe wat lichte sneeuw kan vallen, beneden 1.000 meter meest als regen. [dc_slider slider=”13018″ captions=”true”]
Als we dan eindigen met een blik naar donderdag (4 apr) t/m zondag (7 apr) dan zien we wederom een zich versterkend hogedrukgebied boven Scandinavië en lagedrukgebieden die zich vanaf Spanje over de Middellandse Zee naar de Zwarte Zee bewegen. Zie bovenstaande animatie voor vrijdag (5 apr). Deze situatie zorgt voor grote delen van Europa voor een brede meest oostelijke stroming, waarmee aanhoudend zeer koude lucht wordt aangevoerd. Nog steeds kunnen we door de verrekijker het voorjaar niet waarnemen.

Update Hajo
Intussen is het in het westelijk Alpengebied heerlijk aan het sneeuwen boven 1350m. Zie deze webcamverzameling.[fbphotos id=”569911613043048″]Het gaat vooral te keer in Haute Nendaz en Arèches Beaufort. Beide zou ik aankomend seizoen wel als partner willen hebben. 

tatra0504

Nu ben ik persoonlijk een groot fan van de Slowaakse en Poolse Tatras. En kijk dan eens wat daar de komende dagen gaat vallen. Ehhhh…. dumpen. En dat bij temperaturen ruim onder gemiddeld. Dat wil zeggen tot in het laagland. En Hongarije krijgt er ook weer van langs evenlas de Balkan. En dit keer is niet Kiev aan de beurt maar Minsk. We gaan het in de algemene nieuwsmedia zien. Zijn zeker sneeuwvalrecords bij voor eind maart. De Franse Alpen rijgen ook een bak maar daar is het een stuk zachter zodat onder de 1500 vooral regen valt. 


Wijnand

Wijnand (64) vervangt Hajo al sinds 2011 als die eens te krap in tijd zit om een weerbericht te schrijven. Wijnand is voormalig meteoroloog van de Koninklijke Luchtmacht. Sinds maart 2012 met FLO (Functioneel Leeftijds-Ontslag). Gek op sneeuw en ijs. Fervent skiër, golfer en caravanner.

77 reacties

Gesloten voor reacties.