c1ey2ibwqaej_bu

Waar is m’n auto?

Wat een bijzonder neerslagrijke 48 uur hebben we achter de rug. De noordelijke Alpen zijn bedeeld met een flinke laag sneeuw. Het is een heerlijke dump geworden en hoe meer naar het oosten des te meer sneeuw er is gevallen. In het Kleinwalsertal bij Hans ter Braak, ongeveer in het midden van de Alpen ligt overigens ook veel sneeuw. Hoe veel?

c1ejvgtxgaaon-h

60 cm is toch wel een dump?

Mwoah….zo’n 60 centimeter. Dat zal dan mooie plaatjes opleveren zoals we van Hans gewend zijn.

c1fwaodwqaafwzn

Haleluja!

Kerstkaartje maken?? Wat een plaatje zeg. En…. hoe blauw wil je het hebben?

c1fwk2gxcaaeah4

Sprakeloos. Bedankt Hans voor je mooie foto’s.

Aan de oostkant van de Alpen daarentegen een heel ander gezicht.

img-20170106-wa0009

Foto van Frederic in Die Tauplitz

Zoals hier in Die Tauplitz, waar Frederic met z’n gezin is neergestreken vandaag. De plaatjes van de dump hebben we kunnen aanschouwen maar vandaag hing er boven het oostelijke gedeelte van de Alpen toch wel een laagje bewolking waar zo nu en dan nog een vlok werd uitgeperst.

eurosneeuw

Via: Lance Modis

Eigenlijk wilden ik dit op de satellietfoto laten zien….maar alles is wit. Wit van de sneeuw die gevallen is.  In de Jura, Midden/Zuid Duitsland en Tsjechië dikke pakken sneeuw. Ook mooi te zien dat de Appenijnen in Italië veel sneeuw krijgen door het Sea Snow Effect. Kneiter koude lucht stroomt over het warme water van de Adriatische Zee. Gevolg: dikke sneeuwbuien aan de oostkant van Italië. Abruzzo, Puglia, Marchi en Sicilië ( niet op de kaart)dik in de sneeuw. En er is nog meer onderweg. Wederom worden de noordelijke Alpen goed bedeeld.

output_gvfxrn

Eerst het front dat bij ons wellicht ellende gaat brengen. Vanavond, zoals in de berichtgeving van Leo valt te lezen, zal een lijn met neerslag over de lage landen trekken. IJzel en sneeuw tot gevolg.  Ik ga zeker plaatjes maken, jullie??

Dat front klapt dan in de loop van morgenavond tegen de Alpen aan. Het is met een noordelijke stroming nog niet echt gunstig voor de Franse Alpen maar daar komt verandering in.

ma-09010-na-gif-1

Op maandag heeft centraal Europa dan te maken met een uitloper van hoge druk boven de Azoren. Hierdoor wordt de neerslag onderdrukt. Wellicht kan wat hardnekkige bewolking parten spelen maar voor de rest is het uitstekend ski weer. Maar in de loop van maandag avond komt het volgende front over. En die vliegt meer noordwestelijk over Europa heen. Dan komen de Franse Alpen en Zwitserland in de colissie zone van dit front te liggen.

output_mqbnnq

Het is leuk om te zien dat dit dan een occlusie is, die tegen de tijd dat de ritssluiting helemaal dicht getrokken wordt, tegen de noordwestelijke Alpen aan klapt.

output_gkn0if

Met name de Zwitserse Alpen liggen in de “gevaren” zone. Maar ook de Franse Alpen en natuurlijk weer Oostenrijk. De neerslag blijft wederom het langst aan de oostelijke noordkant hangen.

mi-1101-na-gif-3

Dat komt omdat er al snel een hogedruk knietje over de Franse Alpen wordt gelegd. Dus wederom de Franse Bergen over de knie. Wat hebben die toch fout gedaan?

Het vervolg is uitermate onzeker.

do-1201-12u1

De GFS vanavond laat de hogedruk opbloeien boven de Middellandse Zee. Hiedoor komt een zonaal stromingspartoon op gang. Dan kan, met name KAN, de vorstgrens omhoog schieten. Warmere oceaanlucht stroomt dan het Europese continent op. Alles is onzeker omdat ik dit scenario (nog) niet bij het Europese model heb gezien.

t850_17011306_17010600

Dit is niet fijn om te zien want zodra er neerslag valt in deze situatie (op donderdag en vrijdag ochtend) klimt de sneeuwgrens richting de 1500 tot 1800 meter. En dat is nu iets wat we niet willen. Want als deze hogedruk gordel noordelijker wordt berekend dan zal de zachte lucht meer kans krijgen. Wanneer de gordel met hoge druk zuidelijker berekend wordt dan komt daar niets van en blijven de Alpen in de koude lucht hangen. Hangt er dus om wat de hogedruk gordel aankomende donderdag gaat doen.

vrij-onzeker

Het komt echter dan wel weer goed op vrijdag als wederom een lagedrukgebied een gat schiet in het Middelandese Zee hoog. Dan wederom veel neerslag voor de noordkant.

oostkant-0601

Kijken we naar de pluim dan kunnen we vaststellen dat het niet heel erg is. Uitermate positief zelfs. De komende dagen ligt de sneeuwgrens laag. Kou heerst in Europa. De oostelijke noordkant heeft wel een pijnpuntje maar de hoofdrun hangt boven in het ensemble.

kleinwalsertal-0601

Meer naar het westen zoals hier in het Kleinwalsertal idem dito.

franse-alpen-0601

De Franse Alpen op de 10e helemaal ok. Daarna een oplopende vorstgrens maar neerslagarm.

vagadena-0601

De zuidkant zoals hier in Val Gardena…….zullen we keihard gaan duimen voor de Italo’s?

Vanavonds afsluiter van Eric Kromhout. Die is lekkerrrrrrrr


FANtastisch weekend 🙂

**Mede mogelijk gemaakt door Renault Captur en Renault Kadjar**


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

127 reacties

Gesloten voor reacties.