zellamsee2301

Zo iets noem je een droom als wat je hier voor Zell aam See Kaprun ziet. IJskoude kraakheldere nachten. Overdag voorlopig ook nog aardig koud. Zuid-Duitsland is momenteel de koudepool van Europa. Zij beleven echt een machtige winter. Bij ons kan dat nog komen. We zagen vanochtend al dat het er goed uit ziet voor het natuurijs. We kunnen nog een week door.

chamrousse2301

Het mooie weer loopt helemaal door naar de Franse Alpen.

rart_17012312_17012300

De heiigheid in Frankrijk heeft te maken met de zwakke depressiekrul over de Middellandse Zee. Dat dooft de komende dagen uit. Gunstig voor de alsmaar voortdurende reddingsoperatie in Italië.

2701

Maar einde van de week zitten dan Portugal, Spanje en Marokko weer in rotweer. De Alpen en de Lage Landen altijd nog in het heerlijkste winterweer. De zuidelijke aanvoer is zwak en juist uit dat zuiden wordt ook nog kou aangevoerd over de grond. Hoe verder?

zuidkant

Zuidkant Alpen

Aan de zuidkant van de Alpen bij ons partnergebied Val Gardena zien we een mooie dump in de meteofiction. Nog steeds nodig. Hoe ziet dat eruit op de kaart?

seriedumpje

Duidelijk een sneeuwsandwich dus. Beide kanten van de Alpen pikken het mee. Aangezien het nog niet eens 100% zeker is dat de Lage Landen geen verlenging krijgen in februari hoeven we dit ook niet serieus te nemen. Wel is de kans op sneeuw in de Alpen en dooi in de Lage Landen natuurlijk groter dan die verlenging. De kans op “weer van je eigen klimaat” is altijd groter dan een forse afwijking van je eigenlijke klimaat.

frankrijk2301

Franse Alpen

De Franse Alpen tonen al dagen goede kansen begin februari. Mag ook wel weer wat bij!

oostenrijk2301

Oostenrijk

In Oostenrijk zien we toch vooral die hele markante overgang van grote kou naar relatief mild winterweer. We weten het: dat is gewoon de tendens. Of de modellen nog gaan flippen naar een ander nieuwe scenario? Dat volgen we elke 6 uur. Het is zo spannend! Maar we zitten nu waar we willen zitten en dat moeten we koesteren.

serie06

Afsluitend de kersverse afsluitende serie van de GFS06u run. Hier ook een serie dagen met mooie sneeuw in de Alpen. Streep door de rekening van onze wensen in de Lage Landen maar voor de krokus wel even OK die opfrisser. Fréderic moet maar weer even naar de poolwervel kijken. Fijne dag. Vanavond meer!

PS LAWINEGEVAAR!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

15 reacties

Gesloten voor reacties.