Op dit moment hele mooie sneeuwval in de Wintersport Arena Sauerland. Ik schat dat er tot morgenochtend wel 10 tot 15cm kan vallen boven 500m. En met die sneeuw moet het gebied dan even vooruit. Vanaf vrijdag is het namelijk een reeks dagen te warm voor kunstsneeuwproductie. Toch een hele mooie timing voor de krokus en het gebied bewijst steeds dat het met heel weinig nog heel veel open kan houden.

schneewittchen1303

Hier nog een plaatje van de actuele sneeuwval. Even een terugblik: morgenvroeg ligt het precies twee weken sneeuw in Sauerland. In de nacht op 24 janauri viel er een dun sneeuwdekje. In het weekeinde van 25 en 26 januari viel er meteen 15-20cm bij en in de nacht op maandag nog eens 10cm. Die zaterdag gingen de eerste liften draaien zoals je in dit video-item terugziet. Op zondag draaiden al 26 liften. Op 30 januari berichtte Arjan na een bezoek aan Willingen dat de omstandigheden subliem waren. Begin februari waren er 80 liften open van de 131. Er was even zelfs 300km loipen gespoord. Van dat laatste is nog 18km over en van die 80 liften is de helft weer dicht.

weer-sauerland1302

Maar de laatste dagen is er op de hoogste toppen regelmatig wat verse sneeuw gevallen en dat gaat de komende dagen ook zo door. In de dorpen regent het dan of is er op zijn best natte sneeuw. En de pistes onder 600m zien niets dan regen.Maar die hoogste pistes en liften daar kan het feest doorgaan! De eerste neerslag volgt vanmiddag al!

[metaslider id=39326]

De plaat bovenaan is het bergstation van de lift hier midden in beeld. Als je in Willingen in die cabinebaan stapt waan je je ergens in de Alpen. En die dalafdaling houden ze nog wel even goed. De plaatjes tonen het verschil tussen vanochtend en vanmiddag. En met wat er nu valt moet het gebied dan weer een paar dagen vooruit. Over het weekeinde zo zacht dat de sneeuw echt alleen op de toppen kan vallen. Morgen, dinsdag en donderag kan er wat zon zijn in de huidige berekening. En vervolgens weten we ook dat er zeer koude scenario’s zijn en ook een beetje business as usual deze winter. Nog geen peil op  te trekken.   

[metaslider id=39329]

En nog een voor-na plaatje van een de vele pistes van de Skiliftkarussel Winterberg.

[metaslider id=39331]

De Postwiese van Neuastenberg. 

[metaslider id=39333]

Hier stond de lift stil maar vermaakten mensen zich nog steeds! Zal de sneeuw de komende uren genoeg zijn dat de lift weer open kan? Met de warmte op komst vrees ik van niet! 

[metaslider id=39335]

En de Sahnehang maakt zijn naam weer waar. Aangelegd op de hoogste berg van het Sauerland – de Kahler Asten (842m) – zullen de condities hier niet slechter worden. Deze 24 uur zelfs sterk beter! En hier zien we de komende dagen ook nog wel sneeuwvlokken.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

9 reacties

Gesloten voor reacties.