Vandaag was weer een topdag in de Alpen. Zonnig en koud begonnen, met hier en daar wat nevel en mist. Gaandeweg verschenen weer stapelwolken, vooral aan de zuidkant, waarvan enkelen het buienstadium bereikten. Hajo meldde me dat het ook in Champéry, de Zwitserse kant van Portes du Soleil (zie meteo), enkele uren wat heeft gesneeuwd. Daar wordt het dorp alweer groener, terwijl hogerop in Avoriaz het nog dik winters is. Ja, we zitten nog steeds met de naweeën van het winterse intermezzo van afgelopen weekend.

massif du devoluy

De bovenluchten zijn dus nog steeds aan de koude kant boven de Alpen. En dat levert wonderlijk mooie plaatjes op. Deze foto van het Massif du Devoluy lijkt wel hééél ‘spooky’ en winters. Wat een zwart/wit-functie al niet kan doen hé. Maar de twee foto’s bovenaan dit bericht tonen een realistischer en vriendelijker beeld. Aan de voet van de Alpen staan de magnolia’s zelfs al in bloei. En dat laatste beeld is exact waar we de komende tien dagen naartoe evolueren. Maar niet zonder eerst even van de zomer te proeven. Voor ik een detailbepreking doe, eerst nog een paar plaatjes van de dag.

saint-gervais-les-bains

  Hoog in de Franse Alpen oogt het beeld nog dik winters.

La Plagne Leo

 En dat was ook zo in La Plagne (H/T Leo).

la-chapelle-du-retord-dans-l-ain

En in het gebied van de Ain. En hé, daar heb je de stapelwolken weer. Zeker een namiddagfoto.

eric brixen im thale

Eric heeft vandaag voor de laatste keer zijn latten ondergebonden…

eric brixen im thale 2

… en ons nog dit panoramabeeld van het Brixental doorgestuurd. Ja, de dalen worden weer groen, ook al blijft het overdag vriezen. Tja, einde maart gaat de directe en indirecte straling van de zon er al een stuk sneller met de grove borstel door dan enkele maanden geleden. De Oostenrijkse noordkant had vandaag in ieder geval de zonnigste paieren, en dat zal ook de volgende dagen zo zijn.

rsum_14032806_14032612

Zeker morgen wanneer een aparte kern van de koudeput boven het midden van Italië vochtige lucht naar de Italiaanse West-Alpen stuwt. Heel veel sneeuw gaat er niet vallen. Reken op een tiental centimeter, vooral in Valle d’Aosta (zie meteo). Maar ook Hajo kan morgen nog wat sneeuw te pakken krijgen.Vooral morgenavond, al is het kantje boord of Champéry op 1200 meter niet net in de regen terecht komt. En speciaal voor reageerder Steven, ook Livigno kan nog enkele centimetertjes meepikken.

gfs-0-60

Vanaf vrijdagavond zakt de warme luchtbel op grote hoogte (en het Scandihoog) helemaal weg naar het oostelijk deel van de Middellandse Zee. Aan de westflank ervan komt een lichte zuidelijke stroming op gang. De gevolgen laten zich raden. De buienneiging gaat er helemaal uit, de temperaturen gaan flink de hoogte in en de zon krijgt een pak meer ruimte. Ook de Lage Landen komen in diezelfde stroming terecht. Ja, dat belooft een heerlijk, zelfs bijna zomers weekend te worden. Ook de eerste dagen van de komende week trouwens. Sowieso gaat de 20°C ergens in de Lage Landen gehaald worden. En in de Alpen? Daar stijgt de vorstgrens tot zo’n 2600 meter. En verder zon. Vééél zon. Enkel in de westelijke Alpenhelft blijft er wat meer hoge bewolking achter. Maar daar schijnt de zon netjes doorheen.

graphe4_1000___6_03_45_05_

Maandagochtend kopte ik nog in het ochtendbericht dat april zich wisselvallig aankondigde. Is dat nog steeds zo? Jazeker. Reageerder Roy was in de reacties nog niet overtuigd van de terugkeer naar wisselvallig weer in de tweede helft van volgende week. En hij wees ons op dit luchtdrukensemble waarin de oper duidelijk duidelijk onderin zit. Maar ik ben steeds meer overtuigd van die trend. En een grondige blik binnen het ensemble leert waarom.

gfs-0-168

Vanaf halverwege volgende week schuift een Atlantische depressie volgens de GFS-oper tot over de Alpen. En ik heb ze even geteld. Met de hoofdrun erbij zijn het 17 leden van het ensemble die hierin meegaan. De vraag is alleen: waar komt de kerndruk te liggen? De oper gaat voor de Alpen. Vandaar die uitschieter naar beneden in het ensemble.

1_192_500mb

 Negen leden laten de kerndruk meer via Italië doorschuiven, met de Alpen dan eerst in een zuidelijke stroming, gevolgd door een oostelijke. en sommigen gaan zelfs nog verder tot een pure nordstau.

3_264_500mb

Vijf andere leden laten de kern ten noorden van de Alpen passeren, met de Alpen dan uiteindlijk in een NW-stroming.

graphe7_1000___9_947170041642095_47_147370002530366_

Slechts 5 leden laten dat laag gewoon ter plaatse trappelen op de oceaan. Een blik op de windrichtingpluim laat zien dat de richtingen met een noordelijke component erbij echt wel in de meerderheid zijn. Dus ik ben zeker hoopvol voor die lange termijn. Alleen is het voorlopig nog te vroeg om over exacte details te spreken, zoals de exacte trekrichting van dat laag, de bijbehorende temperaturen en de hoeveelheden neerslag. Maar wat voor mij wel vaststaat, is dat de bovenluchten terug kouder gaan worden en dat de buienneiging dan minstens terug fors gaat opveren.

Wind3285032and32mslp_Europe_240

Om een of andere reden komen de EC12 kaarten niet door vanavond op meteociel of wetterzentrale. Maar op de homepage van ECMWF staan ze gelukkig wel. En die laten dezelfde trend zien. Maar laat me wel meteen eerlijk zijn. De komende tijd wordt het te zacht in de Alpen. En zelfs met die depressie vlak bij de Alpen gaat de sneeuwgrens in eerste instantie om en bij de 2000 meter liggen. Dus daarin volg ik Roy volledig. Alleen heb ik het gevoel dat de aanvoerrichting tijdens het weekend binnen 10 dagen gunstig genoeg wordt voor een lagere sneeuwgrens. En daar mogen we dan al heel blij om zijn. Het is dan al tenslotte april, en dus volop lente. Wisselvallige lente.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

12 reacties

Gesloten voor reacties.