2016-12-09-07-43-02

Uitzicht vanochtend uit ons hotel Kristberg in Lech. Ik vind het interessant. Net als de hele winter tot dusver. Dat we op 12 december al op de schaats zijn gekomen daar teken je normaal voor. En dat pistes tegenwoordig open kunnen in een situatie als op de foto is een menselijke prestatie van formaat! Jullie kennen misschien niet het initiatief om in plaats van Earth Day met het lampjes-uit-gebeuren (behalve in en om de villa van Al Gore) Human Achievement Hour te vieren. Wat mij betreft is kunstsneeuw een huge Human Achievement.

2016-12-09-07-39-46

Nog eentje om het af te leren

Hoe verder?

Hoe verder: na het weekeinde droog en koud. Hoe lang gaat dat door? Volgens het Amerikaanse model – zoals Ronaldo gisteravond al vaststelde – tot het gaatje.

verschil0912

Het Europese model neigt nu weer naar Föhn. Het verschil tussen beide modellen zie je hierboven… ik denk dat je het wel snapt als je naar de kaartenoverlay hierboven kijkt.

1612fohn

En daar is ie dan de Föhn. 16 december. Niet zo warm als de vorige keer. Voor de Franse Alpen misschien leuk maar toch niet zo gewenst. Snel door naar Amerika!

schermafdruk-2016-12-09-08-10-47

In Amerika is alles groter. Ook de ongevallen. In Michigan een carambolage met 40 voertuigen. Drie doden. Hier het artikel.

rockies0912

Rocky Mountains (Colorado)

Geloof je dit? OK het is een koude uitbijter. Maar het is wel crazy.

chicago0912

Chicago

Lekker weertje ook in Chicago. Hoe ziet dat eruit op de kaart?

nu0912

Amerika nu

cliff0912

Amerika met kerst

Van start tot finish in de mieteofiction dus brutale winter. Mea culpa. Ik heb ervoor gebeden. Maak mij maar af dat het uitkomt en in Europa nog maar half. Zullen we dan afspreken dat het Amerikaanse model gaat winnen en dat we langzaam doorglijden naar een Siberische situatie bij ons? Gewoon een hele winter op kunstsneeuw skiën haha. Nee dat kan niet in de Alpen. De dump komt vroeg of laat.

2016-12-08-13-42-27

Afsluitend nog wat plaatjes betreffende onze reis. Ik kan echt niet anders zeggen maar de Renault Kadjar is een droomauto!

2016-12-09-07-47-34

Ik ben hier dus met Staatlich Geprüfter Skilehrer en Poederbaas freeride kampioen Roderik Sillevis. Telh uit misschien wel de meest sportieve familie die ik ken. Leuk om ’s ochtends dit op je ontbijttafel te zien staan. En al gauw maakten we een praatje met deze bijzondere man….

2016-12-09-08-44-25

Wie is dit? Eigenaar van Hotel Kristberg in Lech. Zijn naam is Egon Zimmermann. Voormalig skikampioen. Zie nu meteen op Wikipedia. In 1964 Goud op de afdaling op de Olympische Spelen van Innsbruck. En nog veel meer prijzen. Op het hoogtepunt van zijn carrière had hij een auto-ongeluk in zijn sportwagen op een bergweg op de Arlberg. Jean-Claude Killy nam het toen van hem over. En weet je wat? Op die Olympische Spelen was er nul sneeuw rond Innsbruck. Alle sneeuw voor de afdaling van de Patscherkofel was met vrachtwagens aangevoerd!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

69 reacties

Gesloten voor reacties.