courmayeur

Wie had dat ooit gedacht? Tot diep in januari waren de westelijke Zuid-Alpen het kneusje van de wintersportgebieden: groene bergen met witte kunstmatige pistestrepen doorheen getrokken. En sinds eind januari sloeg het om … een dump, en dan nog een, en weer een, … . Gisteren kregen ze er weer een voor de kiezen, en het zou best kunnen dat volgende week er weer een passeert. Ondertussen kunnen wij genieten van heerlijke plaatjes. Hier Courmayeur in Valle d’Aosta, de Italiaanse kant van de Mont Blanc. Hier is minder sneeuw gevallen dan in het zuiden van Piemonte, maar ook hier is de wereld totaal winters met dikke pakken sneeuw langs de weg!

prali

Wat meer naar het zuiden in Prali was gisterenmiddag al 40cm gevallen.

prato nevoso

En sinds deze winter kent iedereen de meest zuidelijke skigebieden van Piemonte: Prato Nevoso. Ideaal stuwingsgebied wanneer de wind uit het oosten komt. Gisterennamiddag waren ze er al druk in de weer om het dorp enigszins bereikbaar te houden …

prato nevoso gisterenavond

… maar de sneeuw bleef maar vallen …

prato nevoso richting de meter

… en vallen. Ondertussen berichtten ze dat de meter verse sneeuw er alweer gehaald is.

Zell am Ziller

Een onwerkelijk verhaal als je nu elders in de Alpen zit, want daar zijn ze al aan hun periode met Grand Beau begonnen. Caroliene stuurde ons deze uit Zell am Ziller. Leuk wakker worden zo.

flachau

En in Flachau liggen de pistes er weer perfect geprepareerd bij. Niet slecht voor de tweede helft van maart.

gfs-0-6

Snel over naar de weerkaarten. Hier die van vandaag. De koudebel op grote hoogte is de Alpen nu voorbij. Er hangen dus nog veel wolken in Piemonte, maar sneeuw valt er niet meer. Tegelijkertijd zien we een depressie op de Atlantische Oceaan een close encounter met die koudebel willen maken, …

gfs-0-36

… en dat lukt morgen al. Nu ja, het is meer dan een close encounter. De twee versmelten en activeren terwijl ze onder het Noordzeehoog door naar het oosten tollen.

gfs-0-78

Dat wil dus zeggen dat het weerbeeld voor de Middellandse Zee nog altijd sterk wisselvallig blijft. Vanaf het weekend gaat er weer neerslag vallen in de Picos d’Europa en de Pyreneeën, vooral aan de Zuidkant deze keer. Ook de Languedoc gaat er goed van langs krijgen. Ik schrijf nu bewust neerslag, want het is heel goed mogelijk dat aan de voorzijde van die depressie flink wat Afrikaanse warmte wordt aangezogen. De sneeuwgrens kan dus wel eens heel hoog uitpakken, maar dat is nog lang niet zeker.

gfs-0-150

Tergend traag tolt die depressie dan verder naar het oosten, de Middellandse Zee op. Maar het resultaat is gekend … nieuwe neerslag boven de westelijke Zuidkant, in hoofdzaak Piemonte dus. Ook hier wellicht warme neerslag deze keer.

hgt0_16032306_16031700

En dat is goed te zien op de vorstgrenskaart. Die schommelt zowat tussen de 1800 en 2000 meter.

rsum_16032418_16031700

Hogerop kan er dus weer meer dan een halve meter sneeuw vallen. En kijk ook eens naar wat de Languedoc mogelijk te verwerken krijgt.  Pfoeh!

graphe3_1000___12.924528301886795_47.57085020242915_

Op de ensembles van het Amerikaanse GFS zien we dat de zwarte hoofdrun helemaal bovenin zit. Het is dus absoluut nog niet zeker of er effectief zoveel Afrikaanse warmte aangezogen gaat worden. Bij het Europese model bijvoorbeeld ligt de as van die depressie veel meer west-oost georiënteerd en komt die warmte er dus niet in. Maar … de keerzijde van de medaille is dan dat er minder neerslag valt. We moeten dus nog even aankijken of die nieuwe Piemontedump er ook daadwerkelijk komt, en indien ja in welke vorm dat dat gaat zijn.

gfs-0-192

Wat er daarna richting de Paasdagen gebeurt is nog heel onzeker. Het Amerikaanse model laat het Noordzeehoog deze ochtend naar het oosten wegtrekken, waardoor heel de Alpen in de zuidelijke warme lucht terecht komen. Maar die evolutie hebben ze al eerder berekend en die is uiteindelijk niet doorgegaan.

ECM1-192

Dat wil dus zeggen dat het Europese model op lange termijn momenteel het voordeel van de twijfel geniet. Hier zien we het Noordzeehoog net naar de andere kant opschuiven, waardoor de weg vrijkomt voor koude arctische uitbraken over de Alpen in de dagen voor Pasen. Eigenlijk het scenario dat we hier de voorbije dagen al beschreven. Het is duidelijk dat de modellen het even niet weten voor de langere termijn. Wat gaat dat hoog juist doen? En wat gaan daar de gevolgen van zijn? Je ziet, vele vragen nog. Maar een ding is zeker: we blijven het hier volgen! 😉

 


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

13 reacties

Gesloten voor reacties.