Filzmoos 2

Mooie sneeuwplaatjes waren vandaag niet moeilijk te vinden op het net. Wat wil je, overal had het gesneeuwd. Darom was het vanmorgen prettig wakker worden in onder andere Filzmoos

Gerlos

… Gerlos …

galtür

… en Galtür. Je ziet. Overal ten oosten van Vorarlberg viel er zo’n 10 à 15 cm.

Leogang

En toen de zon er later op de dag bij kwam … heerlijk. Leogang is dit. Wel nog wat wind hogerin.

le sauze

Een zelfde weerbeeld in de zuidelijke Franse Alpen. Hier in Le Sauze is duidelijk wat meer dan 15cm gevallen.

St Fra 1

 

Maar dat is nog niets in vergelijking met de situatie in Savoie Mont Blanc. Jorne zit nog steeds in Saint Francois Longchamps. Heel de dag grijs en steeds wat licht sneeuw. En zeggen dat het seizoen er zo slecht begonnen was.

les arcs 2

De foto van de dag is voor mij toch deze uit Les Arcs. Onophoudelijke sneeuw. En men meldt dat hier al 65cm is gevallen. Ja, de rest van het seizoen is hier gered lijkt me. Zeker als je weet wat er nog komen gaat.

chamonix

Hier een vergelijkbare foto uit Chamonix.

radar

Een uurtje eerder dan wat ik vanmorgen verwachtte is het weer steviger beginnen sneeuwen in de NW-Alpen (Frankrijk, Zwitserland en Vorarlberg). Dat is dus het warmtefront, aka sneeuwgrens. Vanmorgen legde ik die grens nog op 1700m, en daar blijf ik vanavond bij, ook voor Vorarlberg. Nu ja, daar ligt de vorstgrens zowat. Tot op 1400 kunnen er wel vlokken vallen, maar wordt het toch eerder zware sneeuw.

accummul

Wat ik wel wat moet bijstellen zijn de hoeveelheden. Vanochtend zaten er op de toppen nog uitschieters tot 50cm tussen. Nu niet meer. Twintig cm gaat op veel plaatsen in de NW-Alpen wel gehaald worden. De rest van Oostenrijk gaat niet veel vangen. Hoogstens wat licht gedruppel of lichte sneeuw. In ieder geval niet de zondvloed van vorige week dinsdag.

download

En daarna? Eerst de zuidföhn op vrijdag, zeg maar storm.

rart_17030409_17030112

Vanaf zaterdagochtend weer nieuwe sneeuw. De hoofdmoot lijkt volgens de hoofdmodellen voor het noorden van Piëmonte en Lombardije + het Zwitserse Tessin bestemd te zijn. Veel vocht krult net om de zuidelijke tip van de Alpen heen.

za neerslag

Maar het hogeresolutiemodel ARPEGE berekent ook voor Frankrijk dan behoorlijk wat.

za temp vroeg

Vlak voor de neerslag uit is de temperatuur er op 850hPa nog bijzonder hoog en denk je van: ‘ai, nee …’, …

za temp laat

… maar bij het invallen van de neerslag gaat de sneeuwgrens meteen onderuit. Nogmaals, probeer op tijd uit de Franse Alpen te geraken op de wisseldag. Voor Oostenrijk trouwens geen problemen op de wisseldag. Daar dan nog droog.

gfs-0-96

Ne een paar kleine verstoringen in de loop van het weekend koerst een volgende grote klepper tegen zondagavond op de Alpen af.

rart_17030600_17030112

Yep, weer bingo voor de westelijke Alpenhelft.

accu tot maandag

Tel al die accumulaties bij mekaar op, en dan ga je stilaan toch naar waardes van driekwart meter of zelfs nog wat meer.

accu tot maandag max

Het meeste tot maandagochtend berekent ARPEGE voor het Zwitserse Tessin. Maar liefst 171cm sneeuw! De grote modellen EC en GFS werken met een vereenvoudigd reliëfmodel. Die kunnen dergelijke details niet berekenen. Toch zitten hun waardes voor Tessin ook op of boven de meter. Ja, de westelijke Alpen krijgen de volle laag de komende vijf dagen.

rart_17030718_17030112

Hoe zit het voor Oostenrijk? Hier vooral wachten tot de stroming een wat meer noordelijke component krijgt, en dat lijkt begin volgende week te gebeuren. Maar over hoeveelheden spreek ik me nog niet uit. Te ver weg nog.

gfs-0-216

Wat wel opvalt is dat de eerste volledig droge dag in de Alpen weer naar achter is opgeschoven. Vanochtend was dat nog donderdag, nu pas op vrijdag. Er schiet me ineens te binnen dat iemand hier op de site in januari steeds sprak over een ‘uitstel-winter’. Zou die dan toch gelijk hebben? Tuurlijk, want alles in de meteo is uitstel. Stel dat je een leuke trend ziet in de modellen: GOUDEN TIP … tel er sowieso drie dagen bij eer het uitkomt. Works all the time 😉

gfs-0-324

Zo ook de hele lange termijn. In de maandagavondupdate sprak ik over de neiging naar een klassiek maartse buienpatroon met hogedruk op de oceaan vanaf half maart. Zit dat er nog in? Jawel. En daarmee moet ik meteen aan een andere quote van iemand denken dit seizoen. Toen december zo droog verliep en iedereen steeds ongeruster werd, zei iemand (ik weet niet meer wie) die connecties had met local people in de Alpen dat maart steeds de sneeuwrijke maand is in de Alpen. Klopt dit jaar als een bus lijkt me zo. Goed, morgen meer freer!


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

45 reacties

Gesloten voor reacties.