Knal moeiteloos de bergen op met een e-bike.

Wandelvakantie in Kleinwalsertal
Lees verder >

Hier ziet u de natuur in al haar facetten, vindt u talrijke wandelmogelijkheden en populaire cultuurevents.

LES MENUIRES
Lees verder >

Een sportieve gezinsvakantie kan je perfect vinden in Les Menuires.

Les Menuires
Lees verder >

Wandelen, mountainbiken, klimmen, dat kan je hier in de mooie natuur.

les menuires
Lees verder >

Les Menuires biedt betaalbare gezellige accommodatie en een schitterende omgeving om jezelf in te verliezen.

Kleinwalsertal
Lees verder >

Overwin de bergen, ga op via ferrata in het Kleinwalsertal.

Ontdek het mooiste panorama in dit prachtige stukje Oostenrijk.

Een paradijs voor jong en oud, de ideale zomerbestemming.

De leukste zomerevenementen voor het hele gezin.

Kleinwalsertal
Lees verder >

Een zomervakantie waar je nog lang gaat van nagenieten!

Val d'anniviers
Lees verder >

Het bike-park in St.Luc is de bestemming voor lefgozers!

Kleinwalsertal
Lees verder >

Ontdek de mooiste natuur op 2 wielen, ga fietsen in het Kleinwalsertal.

Wennen aan de losse kille dagen in warme fase en waar is de yang?

check ook eens

23 Reacties

 1. Hans schreef:

  Kil? Ja! Zeker als je (in een tent?) op de camping staat 😉
  Net zoals gisteren had ik deze neerslagzone deze ochtend én middag niet in het vizier. Volgens mij (de) weermodellen ook niet (of heb ik iets gemist?). Hoe kan dat Hajo?

  • fred schreef:

   Daar ben ik ook wel benieuwd naar Hans, waarom deze neerslagzone niemand in de gaten had?.

  • Jorne schreef:

   Is echt ontzettend moeilijk te berekenen. Als je je bedenkt hoeveel moeite de modellen al hebben met het berekenen van waar en wanneer buien ontstaan moet je nog nagaan hoe lastig het is van waar, wanneer en of er uberhaupt buienresten als deze voorbij trekken. Weinig modellen hadden er inderdaad rekening mee gehouden.

   • fred schreef:

    Voor de natuur is het wel goed, zeker waar tot nu toe weinig regen is gevallen.
    Nou ja buien Jorne, noem het maar regen plus dat het een aardig groot gebied was/is.
    Ja de modellen kunnen er ook naast zitten.

    • Jorne schreef:

     Ja het waren wat oude samen geklonterde buien die opnieuw werden geactiveerd door de dagelijkse gang. De modellen hebben het inderdaad ook niet altijd goed!

   • Hans schreef:

    Jorne, welk model had deze neerslag(zone) die vanaf ca. 0700 over NL trok wel in de smiezen dan?

    • Jorne schreef:

     Leuk dat je het vraagt Hans, ik zat er niet echt bovenop laatste dagen dus moest even terugkijken. Heb voor het gemak naar de 00h berekeningen van donderdag 7-6 gekeken, dus 1 dag vantevoren. Het verbaasde mij enigzins welke modellen er goed op zaten en welke niet.
     Hier het werkelijke beeld van vanmiddag:

     Eerst de hoge resolutie modellen waarvan je verwacht dat ze op deze termijn met een accurate voorspelling komen.
     Hilram:

     Icon:

     Vooral Icon zat er aardig naast terwijl ik wel een beetje fan van dit model ben geworden afgelopen jaar.
     EC:

     GFS:

     De langere termijn modellen die minder gedetailleerd zijn deden het naar mijn idee wel vrij goed, althans beter dan ik verwacht had. Verklaring zit m vooral in waar het model de buien op donderdag liet ontstaan en of ze genoeg kracht hadden om als restjes de nacht te overleven. Verklaring waarom de lange termijn modellen beter presteren dan de gedetailleerde modellen heb ik niet

     • Hans schreef:

      Bedankt Jorne. Ik kijk meestal HiRLam 🙂 en Icon vwb korte termijn. Nou, Icon hoef je het in dit geval niet over te hebben (wat een enorme scheve schaats!) GFS had ik niet bekeken en EC heb ik geen profi van.

     • Leo schreef:

      Opmerkelijk inderdaad! KNMI heeft er de afgelopen dagen ook het e.e.a. over opgemerkt. Daaruit (want net als Jorne heb ik het ook niet intensief genoeg gevolgd) haal ik verder dat naast de buienrestanten ook de optilling / warmte-advectie een rol speelde, tevens het meer dan verwachtte effect van de hoogtetrog afgelopen donderdag. De conclusie dat de vooral de hres modellen er flink naast zitten wordt bevestigd door het KNMI; ook de HARMONIE modellen. Vandaag wordt nog opgemerkt: “Modellen blijven moeite houden met de huidige neerslag, bij de Harmonies zou de oorzaak kunnen liggen in het missen van wolkenwater tussen 0 en -20°C.”

 2. Jorne schreef:

  Met al die hevige buien in Europa doen de webcams die we vooral in de winter gebruiken ook mooie dingen, wat te denken van deze schitterende buienkap kilometers hoog in de atmosfeer:

  En wat dacht je van deze overbelichte plaat van een flinke blikseminslag. Iemand heeft het licht aangezet om half 3 ’s nachts:

 3. Joalie schreef:

  Weersverwachting volgende week kan weer alle kanten op volgens wetteronline https://www.wetteronline.de/wetterticker?postId=post_201806082306581 , wat denken jullie?

  • Jorne schreef:

   Volgens mij roept Frederic het al een tijdje en daar sluit ik me graag bij aan. Ongeveer het hele continent zit volgepompt met warmte wat zich niet zomaar laat verdrijven, zelfs met 3 dagen wind uit noord zoals de komende dagen blijven we in de warmte plakken. De enige mogelijkheid dat er verkoeling komt is west of noordwest. Gewoon stevige WC dus, en dat zie ik nog niet overtuigend op de kaarten voorbij komen. Opnieuw en opnieuw zoekt het Azorenhoog connectie met het Ruslandhoog, geen zicht op rammende depressies uit het westen. Het nieuwste GFS is het hier mooi mee eens met opnieuw een hogedruk push vanaf de Azoren richting volgend weekend.

   Eens zien of er nog eens standvastig zomerweer kan worden neergezet ipv deze constante dreiging van buien of zeewind.
   Fijn weekend!

 4. Leo schreef:

  En alwéér mooi klimaatnieuws:
  https://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/meer-zon-iets-minder-zonkracht

  Oorzaken zijn een dikkere ozonlaag (minder zonkracht) en (een beetje) de schonere lucht (minder bewolking)!
  Opmerkelijk: er valt (weer eens) niets te linken aan de klimaatverandering. Dus op het eind slechts de veilige standaardopmerking toegevoegd 😉

  “Een toename van het aantal warme en zomerse dagen in Nederland door klimaatverandering zal kunnen bijdragen aan een verhoogde blootstelling van de huid aan de zon.”

 5. Leo schreef:


  Opmerkelijke neerslagtotalen voor zover: door het almaar weer buiige karakter. Van plaats tot plaats extreme verschillen: in Zuid-Holland bijvoorbeeld 0 vs 48 mm in juni op 20 km afstand.

  De totale droogte is al even variërend. Gemiddeld over Nederland iets “te” droog maar overigens een stuk minder droog dan al weken verwacht (door het ECMWF ensemble) De oorzaak daarvan is dat de afgelopen weken juist het EC de zware buien meest miste; toen presteerde juist HARMONIE veel beter.
  Zuid-Holland, Drenthe en Groningen zijn nat (lokaal een overschot van 0 tot 30 mm!); de Achterhoek kurkdroog (tekort 120 tot 150 mm)!

  Ter vergelijk de normaal.

 6. Paul A Club 1989 schreef:

  Zelden zo’n lekker voorjaar meegemaakt. Gewoon heel het weekend buiten. S’ochtends en s’avonds. Geef die Russische kameel nog wat droogvoer en een bak water.

  • Joalie schreef:

   Precies, laat ieder seizoen zijn zoals die hoort te zijn, dus ’s winters (liefst veel!) vorst en sneeuw, in de lente aangenaam weer afgewisseld met een bui, ’s zomers lekker warm en af en toe een (onweersbui)bui en in het najaar lekker guur stormweer afgewisseld met rustig najaarsweer. Daar geniet ik het meeste van. Ik heb een paar jaar in de tropen gewoond en die wisseling van de seizoenen miste ik toen echt. Kerst bij 30 graden is geen kerst, dat is helemaal niks.

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.