1 juli vandaag! Begin van de zomervakantie in België en het zuiden van Nederland! Het midden en noorden van Nederland moeten nog een beetje geduld hebben. Een tijdje geleden werd hier in de reacties geroepen dat het zonde is dat de zomervakantie niet overal in Nederland op hetzelfde tijdstip valt, zoals in België bijvoorbeeld. Maar ook in Belgenland gaan er om een of andere reden steeds meer stemmen op om de vakanties meer te spreiden over de verschillende regio’s. En  nog erger, om de zomervakantie met twee weken in te korten, net zoals in Nederland. Wat denken jullie? Ik ben alvast geen voorstander. Nee, iedereen zit voor de 2 warmste maanden van het jaar boordevol plannen en verwachtingen. Zo ben ik afgelopen weekend op citytrip in Londen al naar zomerse modus overgeschakeld bij temperaturen boven 25°C. Vanaf donderdag zit ik op het vierdaagse muziekfestival Rock Werchter, en vanaf volgende week trek ik voor drie weken naar de Costa Belgica. Anderen zoeken de komende dagen en weken meer zonzekere bestemmingen op. Vandaag een overzicht welk zomers weer we de komende 10 dagen in Europa mogen verwachten. Zo kan je alsnog beslissen om een Last-Minute te boeken.

acc neerslag

Hierboven zie je de kaart waar de meeste mensen voor hun vakantie in geïnteresseerd zijn. Gaat het regenen of blijft het droog en zonnig? Zoals gewoonlijk deze tijd van het jaar, wordt in de landen rond de Middellandse Zee het minste regen verwacht, maar ook onze omgeving doet het niet slecht. Hieronder ga ik telkens in stappen van een paar dagen het vakantieweer voor heel Europa proberen weer te geven.

GFS00 morgen bewerkt

Vandaag en morgen krijgen we bij ons een afwisseling van zon en wolken, terwijl er net ten noorden van ons meer regen wordt verwacht. Ook in IJsland en aan de Zwarte Zee is het momenteel regenachtig. Ga je naar de Middellandse Zee, dan kom je in aangenaam warm en zonnig weer terecht met temperaturen rond 30°C. Maar op de scheidingslijn tussen Noord- en Zuid-Europa (van Noord-Spanje tot de Alpenlanden) kunnen makkelijk onweersbuien ontstaan. Ook in Finland waar het nog steeds lekker warm is, gaat het onweren. Liefhebber van diepvriestemperaturen? Dan kan je altijd naar Groenland trekken natuurlijk.

GFS00 donderdag bewerkt

Het midden van de week wordt de slechtste periode voor de Lage Landen en de buurlanden met wolken en regen. Verder blijft het Europese weerbeeld hetzelfde, al gaat de onweersneiging boven de Alpen vanaf donderdag meer doorschuiven naar de Balkanlanden. Kou vind je nog altijd in Groenland. Maar Spanje komt in een zuidelijke Afrikaanse luchtstroming terecht waar de temperaturen tot 40°C gaan doorstijgen, vooral in het binnenland. Te veel van het goede heet dat dan.

GFS00 zaterdag bewerkt

Naar het einde van de week gaat de luchtdruk in de Lage Landen eindelijk stijgen en krijgen we hier aangenaam zomers en zonnig weer met temperaturen tussen 20° en 25°C. Niet alleen bij ons, maar ook in grote delen van Europa. De onweerszone trekt van de Alpen, over de Balkan, verder naar het binnenland van Griekenland. Maar de Griekse Eilanden houden het zomers en zonnig. In Noorwegen, en later ook in de rest van Scandinavië, wordt het een pak koeler met toenemende regenkansen.

GFS00 maandag bewerkt

Richting volgende week verandert er niet veel. Belangrijkste is dat de onweerkansen er in de Alpenlanden wat uitgaan, maar aanwezig blijven in Noord-Spanje, de Balkanlanden en Oost-Europa.

GFS00 trend bewerkt

Tot slot nog een trend voor de volgende week. Het rustige zomerweer in de Lage Landen lijkt aan te houden. Geen hoogzomer zoals in Spanje, en later ook Turkije, waar de temperaturen heel vlot voorbij de 35°C blijven gaan. Voor volgende week lijkt het niet echt uit te maken welke vakantiebestemming je gekozen hebt. Al gaan de onweerskansen in de Alpenlanden, in Italië en in Oost-Europa na deze week weer omhoog. Waar je volgende week niet wil zitten, is in Schotland en het noorden van Scandinavië. Daar lijkt de zomer alweer voorbij.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

26 reacties

Gesloten voor reacties.