Montafon cescia

Nieuws van de avond: de weermodellen zijn naar mekaar toegegroeid en belagen de Alpen vanaf woensdag van alle kanten met sneeuw. Maar voor we naar de eensgezinde kaarten kijken, eerst nog even een overzicht van de dag. Dit beeld uit Montafon werd ons deze voormiddag toegezonden door Cescia. De bomen zijn groen geworden van de regen. Maar er ligt nog voldoende sneeuw daar.

Les Gets

Later bereikte ons in de reacties het bericht dat de pistes in les Portes du Soleil hard hebben afgezien. Ik ben meteen naar de webcams van Les Gets beginnen speuren, zowat de laagste pistes van heel Savoie Mont Blanc. Een fantastisch gebied, maar met zijn 1200 meter is het naar Franse normen erg laag. Ook hier eenzelfde beeld van groene bomen, maar nog steeds witte pistes. Gelukkig. Wel kan ik gerust aannemen dat het vandaag heel zwaar skiën was op die laaggelegen natgeregende pistes.

Praz de lys bij Les Gets

En dat het veel geregend heeft weten we. Een beetje verder van Les Gets, in Praz de Lys, is een lokale weg sinds gisterenavond helemaal afgesloten door een stuk bergwand die het door de overvloedige regen begeven heeft. Je ziet op de rechterkant het grondwater gewoon uit de bergflank spuiten. Vanavond word de weg 1 uur onder vrijgegeven zodat de inwoners onder begeleiding het dorp even in en uit kunnen.

gorges de l'arly

Dertig kilometer verderop in de Gorges de l’Arly is de weg naar Albertville ook al versperd sinds tien dagen, en dat blijft nog een hele maand zo. Dikke steenlawine en een onstabiele bergflank daar. Je weet het. Heel de Alpen zijn op termijn sowieso gedoemd om te verdwijnen. Alleen gaan wij dat in ons mensenleven niet meer meemaken.

Pass Thurn

Terug naar het weer. Vandaag werden de Alpen overspoeld door bijzonder warme lucht. En dan weet je: ah, daar is de inversie weer. Lees ik dat nu goed? +21°C in Pass Thurn, ongeveer halverwege tussen Zell am See en Zillertal Arena? Dat lijkt me wel heel veel. Misschien dat de thermometer wat in de vlakke zon stond of zo.

tmp2_16020203_16020112

Hoe dan ook is er vorst nodig om de watersneeuw terug te laten aanvriezen, En die komt er vanavond, zij het maar lichtjes. Nee, er is meer kou nodig.

chorges Hautes alpes

En in de zuidelijke Franse alpen en de hele Zuidkant is er ook dringend sneeuw nodig. Daar hebben ze helemaal niets gemerkt van het Touch & Go front. Daar was vanochtend gewoon de zoveelste fraaie zonsopgang van het seizoen te zien. Maar kijk, onze gebeden worden verhoord. Komt er sneeuw? Ja! Overal? Ja! Komt er ook kou? Mja, maar niet overdreven veel. Ik zei het vanmorgen in de reacties nog, het is een eerder koele westcirculatie. Maar omdat die niet al te koud is, brengt die een pak sneeuw mee. Fine by me!

rart_16020315_16020112

We weten het, het begint in de nacht op woensdag vanuit het noorden te sneeuwen. Noordkantsneeuw dus met woensdag en wellicht ook donderdag talrijke sneeuwbuien. Reken dus op een bijzonder uitgestrekt gebied tussen de Mauriennevallei in Frankrijk tot in Stiermarken. En door de windsprong van de hogedrukas die over de Alpen trekt krijgt het koufront een schwung mee, en activeert het terug aan de oostelijke Zuidkant. Ook sneeuw in vooral Slovenië en de rest van de Balkan. Maar ook Val Gardena in de Dolomieten profiteert wat mee.

ECM1-144

In het verdere verloop valt vanavond vooral op hoe eensgezind de modellen wel niet zijn geworden. Hier de kaart van het Europese EC-model voor de zuidkantdump komende zondag. Een mooi klein Genualaag dat ontstaat door de botsing van het koufront op de westelijke Alpen. Eindelijk sneeuw voor de zuidelijke Franse Alpen en de Zuidkant dus.

gfs-0-144

Het Amerikaanse GFS-model was tot nu toe iets kariger met de verwachte sneeuwhoeveelheden voor die zuidkant, maar het is vanavond wat naar het Europese model toegeëvolueerd. Ook hier nu een klein Genualaag, met een wat lagere kerndruk maar toch nog steeds wat minder actief dan bij de Europeanen omdat de trog in de bovenluchten (groene uitstulping) minder scherp is. Conclusie? Die halve meter aan de Zuidkant gaat ergens echt wel vallen.

ECM1-192

Deze ochtend legde ik al uit dat de Noordkantgangers zich geen zorgen hoefden te maken over een zuidföhn omdat de aanvoerrichting niet subtropisch is. En bovendien kortdurend, want dat kleine Genualaag hangt nog steeds vast aan een snel doorkomend koudront dat volgende week maandag en dinsdag weer tegen de heel de Noordkant klapt. Hier de kaart volgens EC …

gfs-0-192

… en hier die van GFS. Zie jij zeven verschillen? Moeilijk hoor. Maar wat een mooie sneeuwkaart is dit seg, hoewel die van EC nog net wat mooier is. Noordwestelijke aanvoer, met koude bovenluchten, die vanaf volgende week maandag tot misschien zelfs donderdag aan een stuk door de ene sneeuwbui na de andere naar de Alpen stuwt.

rsum_16021106_16020112

En dat levert dan deze totale accumulatie op. Het Zwitserse Wallis en het Franse Haute Savoie de grote winnaar bij GFS met mogelijk meer dan 2 meter sneeuw op 10 dagen tijd.

rsum_16021112_16020112

Het Europese model is als vanouds kariger met de neerslaghoeveelheden. Terecht dikwijls. Hier is de oostelijke Zuidkant de grote winnaar. Maar he, met in zo goed als heel de Alpen minstens een halve meter, waarvan een groot deel als sneeuw valt, kan echt niemand klagen. Toch? Of misschien toch de krokusgangers volgende week. Want gaat er nog zon zijn? Neem in afwachting op dat antwoord Hajo’s bericht ook even mee over zijn ervaringen in het naar mijn mening beste skigebied ter wereld: Tignes!


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

30 reacties

Gesloten voor reacties.