Vallée_Manchet-2017_0304_175000

Ronaldo gaat dit weerbericht vanavond afmaken, maar ik ben zo enthousiast over de avondrun van het Amerikaanse model dat ik toch even aftrap. Hierboven Val d’Isère in Savoie Mont Blanc na een sneeuwrijk dagje langs de Frans-Italiaanse hoofdkam.Vallée_Manchet-2017_0304_175000autos

Even opzij zoomen we in op een parkeerplaats. Waar is mijn auto?

macugna

Aan de Italiaanse kant deze…

mega

En in Val Gardena ook al een leuk laagje. Pistes perfect in Zuid-Tirol hoorden wij van krokusgangers.

output_QWCH2q

Nou dit is em dan. De meteofiction van de avondrun. Wat een toestanden zeg! Dagenlang sneeuw in de Lage Landen. Vooralsnog natte sneeuw in de berekening. Zie maar…

graphe6_1000___6.22641509434_52.5101214575_

Maar dat zijn echt januaritemperaturen voor eind maart al hoor! Bizar!

Ronaldo: take it away!

2017-03-04_2010

Dank je Hajo. Wederom een gecombineerd bericht vanavond. Eerder deze week waren het Frederic en Leo die de honneurs waarnamen met een combi bericht. Gekscherend door Frederic nog Fleo of Freo genoemd. Hoe noemen we deze dan? Rohajo of Hajnaldo 🙂 Ik noem het teamwork. En wat voor team. Gisteren hebben we gezien dat er door de buitenwereld graag gaten geschoten wordt in het WSWM team. Maar ons pantser is van Teflon. Never change am winning team. En dat zijn wij en ik ben trots op dit team.  Goed…. nu door met de kaarten want er is al genoeg negatieve energie aan verspild.

Vandaag dus een Föhnstorm. Vele liften waren dicht. Op de Kitzsteinhorn windstoten van 180 kmh. Pfoei…dat is categorie 2 indien het een orkaan zou zijn. Bizar. En het was warm.

IMG-20170304-WA0001

De aanbeden Bischoftmütze met fraaie föhnwolken in Filzmoos

Filzmooser stuurde deze vanuit… Filzmoos. Mij wel bekend natuurlijk want ik was er vorige week nog. Mooie föhnwolken en een graad of 10. In de loop van de dag oplopende temperaturen en een harde wind. Geen storm want Filzmoos ligt te laag. Echter was de wind bovenaan de Rossbrand wel erg sterk.

Dit is niet Filzmoos maar een filmpje op de Kleine Scheidegg via Severe Weather. Lauberhorn in Wengen meldde winstoten van 224 kmh. DUHHH….

fr output_aki7cA

En wat een verschillen in de kaarten vanaf donderdag. De video van Hajo staat nog als een huis op de korte termijn en ook mijn bericht van gisteren is up to date tot en met donderdag. Maar daarna lopen de modellen ieder een andere koers. Zoals op vrijdag al, als er bij de GFS, het Amerikaanse model, een heerlijke oceaanblokkade tot stand komt. ECMWF wil daar niets van weten.

500 hpa gfs 1003

De kneep zit hem in de warmte op hoogte bij het Amerikaanse model. Dit ontbreekt bij het Europese model. Het is dus onmogelijk een conclusie te trekken welk model er gelijk krijgt. Toch volg ik vanavond ook de GFS omdat deze met berekeningen komt die standvastiger zijn dan de EC. De EC is meer van de weersoep terwijl GFS erg consistent is met z’n berekeningen.

Boven de oceaan breidt de warmte zich op zo’n 5 kilometer hoogte uit richting het noorden. Warmte advectie is een teken dat er dynamische hogedruk opbouwdt. Ik heb het al eens eerder uitgelegd: Dynamische hogedruk is warmte op hoogte met een dalende luchtbeweging terwijl een thermisch hogedrukgebied koud is aan het aardoppervlakte, zoals een Groenlandhoog. Een huwelijk van die 2 is zelden standvastig.

zon 1203 gfs

Dat zie je ook aanstaande zondag. Een dynamisch hogedruk gebied boven de Oceaan. Het zogenaamde Azorenhoog dat iets noordelijker ligt, en het Groenland hoog. 2 aparte kernen. De één koud aan de grond, de andere warm op hoogte. Een samensmelting is out of the question. Wellicht eens meteo datingsite opzetten voor die 2. Al moet ik zeggen dat de LAT relatie ons ook goed stemt de komende tijd. Samensmelten of samenwonen van 2 tegenpolen is geen lang leven beschoren.

nrslg 1203

Samenwerken is natuurlijk wel erg gunstig. Een noordelijke stroming is het gevolg. BAM…sneeuw voor de Alpen en kou voor west Europa. Vanuit het hoge noorden wordt koude lucht richting west Europa getransporteerd. Geen polaire lucht maar kou komt vanuit de Artctische regionen. Dat resulteert in kouder weer. Wellicht met sneeuw, veelal natte flatsen, in de Lage Landen. Maar als het hard genoeg doorsneeuwd wellicht toch nog een romantisch plaatje.

do 1603

Want op 16 maart ziet het er uit dat we een witte wereld gaan krijgen. Juist op m’n trouwdag. Niet 2 tegenpolen maar 2 dynamische hogedrukkernen die samen zijn gesmolten. Dan alweer 22 jaar getrouwd en sinds vorige week alweer 27 jaar samen met m’n meisje. In 1995 hadden we dezelfde constellatie met 1 meter sneeuw tijdens onze huwelijksreis in Ischgl. Zou het wederom zover komen?

We houden het in de gaten. Fijne zaterdagavond!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

24 reacties

Gesloten voor reacties.