We praten er al een tijdje over: het hogedrukgebied boven Midden Europa weet voorlopig niet van wijken. Het is ook nog tot grote hoogte gevuld met warme lucht, zodat alleen de dalen koud te noemen zijn. Nou weet ik uit ervaring dat er nogal wat ski-verslaafden deze en volgende week gebruiken voor een korte ski vakantie. Het is nog lekker rustig, terwijl haast alle liften open zijn. Dit soort skiërs boekt niet van tevoren, maar bekijkt vlak voor vertrek waar de condities het best zijn. Op internet wordt dan naar een onderkomen gezocht, dat dan een dag van tevoren wordt gebeld of ze “morgen” kunnen komen. Ik doe dat bijna altijd zo.
Als ik deze week de tijd zou hebben, zou ik naar Oostenrijk gaan. Het is de afgelopen week al meerdere malen verkondigd, dat juist dáár de sneeuwcondities goed zijn te noemen. Als er lezers zijn die ook op deze wijze hun bestemming uitzoeken, zou ik hen aanraden om naar Zell am See/Kaprun te gaan. Met dat niet wijkende hogedrukgebied zullen zij bruin terugkomen. Zie bovenstaande openingsfoto van de Kitzsteinhorn, hier met het Alpin Center op 2452 m. Zie onderstaand voor een overzicht van de vele liften op de gletscher, met als hoogste punt het Gipfelrestaurant op 3029 m.Pistekaart KitzsteinhornObertauernOok een aanrader voor aankomende week is Obertauern. Het Schneeloch van de oost-Alpen is rijkelijk bedeeld met sneeuw, zodat je daar ook met een gerust hart naartoe kunt gaan. Zie bovenstaande foto van vanochtend, met in het midden (naast het viaduct) mijn favoriete hotel. Het is naast het hotel de ski’s onder doen en over het viaduct naar de stoeltjeslift skiën. Dan met de lift omhoog en aan het eind van die helling eindigt menig “Einkehrschwung” daar ook weer in de bar of op het terras naast de piste.131211 hirlam kaartjeNu maar eens naar het weer voor de aankomende week. Zoals ik al opende, weten we dat we deze week nog met het hogedrukgebied boven midden Europa zitten opgescheept. Voor de (verse) sneeuw liefhebbers natuurlijk desastreus. Bovenstaande weerkaart (HIRLAM model van het KNMI) is van afgelopen nacht 00.00 uur. Maar over een kleine week liggen de systemen maar nauwelijks anders. Echter al wel iets meer naar het oosten verschoven.

beide pluimen Op bovenstaand overzicht van de ensembles van zowel het Europese als het Amerikaanse model is mooi te zien dat het nog wel even gaat duren eer er verandering staat aan te komen. Al wel een kleine afkoeling op 17 à 18 dec. Dit hangt samen met een zwak front dat van het westen uit langzaam opdringt. De operationele run van het Europese model laat de lichte afkoeling beter zien dan het Amerikaanse model. Maar de spreiding wordt wel dusdanig, dat we weer hoop mogen koesteren. Op onderstaand weerkaartje voor dinsdag 18 december is goed te zien hoe het zwakke front zich door het hogedrukbastion heen weet te murwen. Het bereikt zowel ons land als de Franse Alpen. Aldaar zal tegen die tijd de vorstgrens iets zijn gedaald, naar zo’n 1600 m, zodat de meeste Franse skistations er een paar centimeter bij kunnen krijgen. Veel meer zal het echt niet zijn.Front 18 dec

Wel is dit de aanzet tot het afbreken van de warme toevoer op hoogte, zodat het Midden Europese hogedrukgebied aan de wandel gaat naar het oosten. Pfff . . . eindelijk! Daarmee wordt de weg vrijgemaakt voor een stuk koudere lucht met fronten vanaf het westen. Maar nu hebben we het al over 19 à 20 december. Winter liefhebbers als we zijn, móeten we wel zo ver naar voren kijken. Helaas, het is niet anders.

Komen we terug bij de geluksvogels die aankomende tijd dus op de bonnefooi naar Zell am See/Kaprun of Obertauern gaan. Ze zullen beslist onder onze lezers zitten. Dan wel een vriendelijk verzoek: stuur even wat live verslag naar ons, tezamen met een fotootje. Stuur dat naar info@wintersportweerman.nl Maar je kunt natuurlijk ook de Bizztravel Sneeuwhoogte-app daarvoor gebruiken of reageren in onderstaand blog. Bij voorbaat hartelijk dank daarvoor, ook mede namens de vele volgers van deze site.

Of er toch nog wijzigingen in de modellen zijn te bespeuren, kunnen we straks al weer zien bij de uitdraaien van 06:00 uur. Reacties daarover graag weer in onderstaande blog.


Wijnand

Wijnand (64) vervangt Hajo al sinds 2011 als die eens te krap in tijd zit om een weerbericht te schrijven. Wijnand is voormalig meteoroloog van de Koninklijke Luchtmacht. Sinds maart 2012 met FLO (Functioneel Leeftijds-Ontslag). Gek op sneeuw en ijs. Fervent skiër, golfer en caravanner.

101 reacties

Gesloten voor reacties.