Vandaag open ik eens met een mooi HD webcam foto van half negen vanaf de Kronplatz. Deze berg ligt net iets noordelijk van Val Gardena, waar vandaan Hajo vandaag weer vertrekt richting huis. Het zicht is naar het noorden, terwijl je naar het zuiden toe de Dolomieten zou zien (verdorie, waarom draaien ze die camera nou niet eens een keer). Alhoewel het dal er sneeuwvrij bij ligt, is goed te zien dat de pistes in puike conditie verkeren, zoals jullie dit afgelopen weekend uit eerste hand van Hajo konden vernemen. Maar hoe gaat het nu verder? Als we de kaarten vanochtend eens rustig onder de loep nemen, valt op dat de berekende uitkomsten van zowel het Europese als het Amerikaanse model behoorlijk in lijn met elkaar liggen. Oók dat deze uitkomsten alweer enkele runs consistent zijn. Beiden geven een vergroot vertrouwen dat de ingezette weg naar afwisselend zacht en koeler weer gaat uitkomen. Maar . . . vooral op enige hoogte, zodat wij voor de Lage Landen nog weinig winterweer in het vooruitzicht kunnen stellen.
15 daagse EU en USA

“Geen winterweer” is duidelijk te zien op bovenstaande “pluimen” van zowel het Europese als het Amerikaanse model voor Midden Nederland. Bij toenemende spreiding op termijn komt wel meer koeler weer in zicht, maar zo’n spreiding is normaal te noemen als je zo ver in de tijd gaat kijken. Nee, zoals gezegd moeten we de verkoeling meer zoeken op enige hoogte. Eerst nog de huidige zachte lucht kwijt zien te raken met nog 2 à 3 dagen veel zon in de Alpen.
kaartje 19 dec

Vanaf Donderdag 19 december is het zover, zie bovenstaand weerkaartje. Het Midden Europese hogedrukgebied trekt geleidelijk verder naar het oosten en komt boven de Zwarte Zee te liggen. Dit maakt de weg vrij voor een eerste portie koelere lucht, die wordt aangevoerd tussen een depressie nabij IJsland en een hogedrukgebied tussen de Azoren en Portugal. De koelere lucht wordt voorafgegaan door een koufront dat de Franse Alpen al in de ochtend bereikt. De grens tussen regen en sneeuw ligt eerst rond 1600 meter, maar zakt tegen de avond naar hoogten tussen 1000 en 1300 meter. In het frontale systeem ontwikkeld zich een kleine depressie die boven het warme zeewater van de Middellandse Zee verder uitdiept. De fronten intensiveren en vooral de West en Zuid Alpen (inclusief Val d’Aosta en de Dolomieten) kunnen een behoorlijke portie verse sneeuw verwachten op zowel donderdag als vrijdag. De sneeuwvalgrens kan komen te liggen tussen 800 en 1100 meter als het wat steviger doorsneeuwt. Meer oostelijk lijkt Oostenrijk deze sneeuwdans deze keer te ontspringen. Mogelijk dat Vorarlberg, waar ons partner skigebied Montafon ligt, wel iets van deze fronten meekrijgt.

ensemble Montafon

Op bovenstaand ensemble van Montafon is de neerslagpiek tussen 19 en 21 december te zien, tezamen met de lagere temperatuur. Op het ensemble geeft het Amerikaanse model nogal wat leden weer die de vorstgrens behoorlijk ver onder de 1500 meter laten komen. Nou wordt dit front wel door een hogedrukgebied gevolgd, maar dat zal een mobiel exemplaar blijken te zijn, dat snel verder oostwaarts gaat wegtrekken. Met dat wegtrekken volgt eerst tijdelijk een portie zachtere lucht met een zeer zonnige zaterdag, maar het volgende front met koelere lucht daarachter ligt al op de loer. Dit 2e front bereikt ons land en het Sauerland al op zaterdag, maar zal pas zondag 22 december het Alpengebied bereiken. Onderweg naar de Alpen is de activiteit flink afgenomen, zodat de hoeveelheid neerslag (sneeuw boven 1100 meter) lijkt mee te vallen. Maar nu kijken we al naar aankomend weekend. Gezien de persistentie van de modellen lijkt dit scenario tot aan dat moment vrij zeker.

enseble Les Menuires

Kijken we naar bovenstaand ensemble van het bij veel Nederlanders geliefde Les Menuires dan zien we dat na dat zwakke front van donderdag er nog veel neerslag gaat volgen. Maar dan hebben we het al over volgende week, de week waarin Kerst valt. Goed is de algehele temperatuurdaling te zien en de toenemende neerslag. Als dat geen goede signalen zijn voor de “kerstgangers”?! Maar niet te snel juichen hoor! Zo ver weg in de tijd kan ik alleen maar aangeven dat het een behoorlijke aanwijzing is, meer (nog) niet.

diagram winterberg

Kijken we dan even wat dichter bij huis, naar de Wintersport Arena Sauerland, dan zien we op bijbehorend bovenstaand diagram ook daar op termijn dat de temperatuur op waarnemingshoogte (bovenste lijnen) een dalende tendens te zien geeft, tezamen met meer neerslag (onderste lijnen). In dit diagram kun je onder de neerslag aflezen wat de kansen op sneeuw zijn. Ook daar iets toenemende waardes. Al met al veel hoop, waarbij de zekerheid moet worden gebracht door de volgende runs van de modellen. De eerste al weer over 6 uur. Ik nodig jullie uit om in de reacties aan te geven hoeveel neerslag de ski gebieden kunnen verwachten vanaf a.s. donderdag. Maak er weer een mooie dag van. Groeten, Wijnand.


Wijnand

Wijnand (64) vervangt Hajo al sinds 2011 als die eens te krap in tijd zit om een weerbericht te schrijven. Wijnand is voormalig meteoroloog van de Koninklijke Luchtmacht. Sinds maart 2012 met FLO (Functioneel Leeftijds-Ontslag). Gek op sneeuw en ijs. Fervent skiër, golfer en caravanner.

122 reacties

Gesloten voor reacties.