noodweer

Na de Wieringermeer afgelopen week is nu ook een plaats in België bezocht door een zware windhoos (tornado). Het is Kortemark en West-Vlaanderen. Even verderop is het centrum van Torhout onder water gelopen.

hagelstenen

In St. Andries bij Brugge zijn deze hagelstenen neergeklaterd. Deze plaatjes hebben we natuurlijk met dank aan de onovertroffen website noodweer.be (liveblog)!

Schermafdruk 2015-08-30 09.21.56

Jeroen had ons met dit geweldige weerbericht al keurig gewaarschuwd voor wat zou gaan komen. Het vreemde is dat terwijl het onweer al naar Duitsland was verder getrokken vanochtend er over België en Zuid-Nederland alweer een volgende MSC ontstond (Mesoscale Convective System). Een kleintje dan met toch nog behoorlijk geïsoleerde buien op zeer regelmatige afstand. Dat is de natuur. Altijd een golfbeweging. Maar…

30mm

We zijn toch weer op weg naar een groter aaneengesloten buiencomplex waarvan we nog niet weten of het vooral op de Noordzee water naar de zee gaat dragen of data het bijvoorbeeld rond Rotterdam bepaalde plekken onder water gaat zetten.

maandagavond

Nieuw is dat het dan op maandagavond opnieuw te keer kan gaan. Gisteren zag ik nog een situatie met meer aanhoudende regen op maandag met minder heftig onweer. Vanochtend zien we toch weer meer organisatie in de berekeningen en moeten we dus tot dinsdagochtend de adem inhouden. Geloof je het niet? Check dit…

LI3008

Ik heb de hele zomer nog geen -8 voor Lifted Index in de Lage Landen gezien. Hou dus ook rekening met ernstiger onweer dan we tot dusver hebben gezien en dus ook heftiger dan afgelopen nacht.

CAPE3008

De kaart met de CAPE is nog onheilspellender. Je krijgt de indruk dat Nederland grotendeels de dans ontspringt. Kijk dan alleen even terug naar de kaart met de neerslag voor de Zuid-Hollandse kust. Nee, het kan overal toeslaan. Het langgerekte front meandert en organiseert zich spontaan op behoorlijk onvoorspelbare plekken.

puffen

Kijk nog eens naar de kaart vanmiddag. Ook hier weer een perfecte golf beginnend met verspreide buien in Noord-Afrika. Dan even niks. Dan weer buien in Spanje. Dan weer even niks. Dan weer over Bretagne. Dan weer even niks. En dan bij Denemarken onze neerslag van vannacht.

rivier

Fast forward naar maandagavond. De atmosferische rivier heeft zich volledig hersteld. De regenslurf is smaller geworden. Een klein lagedrukgebiedje op de Noordzee wijst op extra instabiliteit. Man wat een situatie! Echt heel anders weer dan in de berekening van gisteren. Eens kijken wat voor een code het KNMI afgeeft! Code geel. Ik denk dat we nog wel oranje gaan zien. verder schrijft het KNMI:

Eerst warm en kans op onweer. Vanaf dinsdag koeler met temperaturen ruim onder normaal en een kleine kans op een bui. Zondag 6 september tot en met zondag 13 september: grote kans (rond 80%) op voortzetting van het koelere weer met temperaturen iets onder normaal, af en toe zon en soms een bui.

Dat is dus steeds naar beneden bijgesteld. De grap is dat wij nu op weg gaan naar een terugkeer naar top 10 koude waarden vanaf dinsdag. Met zoals ik gisteren aangaf buien in het binnenland met misschien zonniger weer aan de kust. Steeds droger uiteindelijk maar aanhoudend koud. Bij ons droog omdat het Noorse kustgebergte neerslag gaat afvangen en waarschijnlijk al in de vorm van eerste sneeuw.

alpenaccugfs

In de Alpen komt de heftigste neerslag dan pas op gang. De sneeuwgrens blijft echter hoog. Maar er kan een partij water gaan vallen! Ongelofelijk….

alpenaccu

Het Europese model is meestal behoudender dan het Amerikaanse… vanochtend niet. Ontcijfer zelf de getallen maar. Ik zal het maar doen. 225mm staat er in Tessin. Drie keer raden waar ik donderdag, vrijdag en zaterdag zit? In Andermatt! Midden in de ellende. Blijven jullie maar thuis. Tegen die tijd is het in de Lage Landen echt beter toeven. Voor mij een ideale kans om poolshoogte te gaan nemen of de zwaar aangetaste gletsjers alweer in de sneeuw gaan komen. Waarschijnlijk wel.

gletsjers-storm

Wie woont er hemelsbreed niet ver van Andermatt? Joke natuurlijk! Vanuit Riederalp stuurde ze onlangs dit krantenartikel waarin een amateurgletsjeronderzoeker aan het woord komt. Hij beweert dat de situatie van de gletsjers sterker bepaald wordt door het optreden van heftige sneeuwdumps en stormen met sneeuwverblazing naar bepaalde bergkommen. Minder door de temperatuur. Sowieso heeft de directe zonne-instraling meer met smelt te maken dan luchttemperatuur. Het is waarschijnlijk een complex aan factoren wat bepaalt wat er gebeurt. Grosso modo zal het echte zo zijn dan warmer weer tot kortere gletsjers leidt (die warmte gaat samen met minder stormen en meer zonneinstraling) en kouder weer tot langere gletsjers (minder instraling en meer stormen). Zomer 2015 was een erg slecht gletsjerjaar. Zeker in vergelijking met 2013 en 2014. Moeder natuur is echter sterk en een paar keer flinke sneeuw in de herfst kan alles weer omdraaien.

rdev_tijdreeks_verwachting3008

Kijk maar! In Nederland surfen we nu ook van een zeer droge zomer in een keer terug naar een normale zomer. Niets zo grillig als het weer. Niets zo spannend als het weer. Misschien economie, politiek en de liefde…. In feite dus de mens. Zijn wij geschapen naar het beeld van de weergoden? Ha dat is een leuke om op zondag mee af te sluiten…


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

37 reacties

Gesloten voor reacties.