natuurijs

Het mooiste natuurijs zien we op de Friese meren! O wat is het lang geleden zeg! Elke gedachte aan een nieuwe kleine ijstijd met frequenter mooier winterweer is ons de laatste 3 winters uit handen geslagen. Nu vandaag – wel of niet toevallig met de inauguratie van Donald Trump als eerste openlijk klimaatsceptische president van Amerika – komen wij serieus op de schaats in Nederland. We kunnen een volle week schaatsplezier tegemoet zien en er zijn zeker kansen dat al dan niet na een paar dooidagen de vorst doorzet!

purmerend1

Wat een mooie ijsvloer op Nannewiid Odehakse. We hebben ook bewegende beelden van gisteren uit Friesland…

Dat is dus op het Snekermeer! En zelfs in Noord-Holland zien we verrassende ijsdiktes…

ijsdikte2001

Dit is bij de vaart rond het Egmond College in Purmerend. Vergelijk dat eens met de ijspluim voor Noordwest-Nederland…

eps_ijsgroei_06235

Die klopt dus niet! Nu ja voor zuidoost-Nederland hebben we echt een vette ijspluim…

eps_ijsgroei_06380

Dat is een dikke plaat ijs hoor! Dat overleeft zelfs twee dagen dooi. Dat zou zo weer vast kunnen aanvriezen begin februari als Fréderic met zijn poolwervel gelijk krijgt!

mooienacht

Nu ja. De vorst lijkt nu een reeks nachten enorm te gaan meevallen ten opzichte van eerdere berekeningen. Vannacht hadden we alweer matige vorst.

zaochtend

Komende nacht is even de uitzondering voor het noorden van het land. Daarna is de vorst terug…

petertje2001

Het ensemble van het Amerikaanse model is prachtig vanochtend. Kijk eens naar dat Petertje! Dat ene vriezende lijntje vanaf 27 januari staat voor een realistische kans dat de hoofdrun de komende dagen ook nog een keer die kant op schiet! Dat zou wat zijn! Als die hele felle dooiaanval wordt afgeblazen!

inversie

Eerst laten we even zien waarom de vorst komende week zo mooi aanhoudt! Het heeft te maken met de heldere nachten en de inversie die zorgt dat uit het zuiden aangevoerde warmte aan de grond niet doorkomt! Zo kunnen we dus nog verrassend koude nachten krijgen waarbij de ijsvloer echt naar een zeer stabiele 10cm kan doorgroeien.

dooiaanval

En dan zou maandag 30 januari een dooiaanval moeten plaatsvinden. Nou kijk maar eens op die kaart en stel vast hoe makkelijk die ook zou kunnen worden afgeslagen. het warmtefront ligt grotendeels parallel aan de isobaren. Dus hoeft het hoog zich maar iets op te bollen en de dooi komt niet verder dan de Britse eilanden. Ik ben behoorlijk optimistisch intussen! Onze voorzichtigheid heeft geloond. We hebben toegelaten dat de schaatspret heel beperkt zou zijn. Nu zien we dat het enorm meevalt. Genieten!

PS Vanmiddag lanceren we een actie waarbij 2 natuurijsschaatsers donderdagochtend door mij zullen worden opgevist met een Renault Kadjar om samen ergens een mooie natuurijsvideo te gaan draaien. Interesse? Laat het weten in de reacties. We mailen je dan…

Categorieën: Natuurijs

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

93 reacties

Gesloten voor reacties.