Ik open altijd graag met een mooi plaatje dus heb een foto van vaste reageerder Ab van facebook geplukt. Weliswaar van 3 dagen geleden maar het geeft wel aan in wat voor schitterende periode we zitten. Heerlijk winterweer met overdags de zon en ’s nachts nachtvorst. Wil je nou meer weten over het Alpenweer, lees dan dit speciale bericht.

Vannacht zelfs op meerdere plaatsen matige vorst op ooghoogte, een mooie vooraankondiging van de winter. Toen ik vanochtend ook uit m’n raam keek zag ik de sloot direct helemaal bevroren, dat stemde mij gelukkig. Dankzij de tot nu toe redelijk koude februarimaand lijkt het water aardig te zijn afgekoeld dus een ijsvloer ligt op de loer. Of dat daadwerkelijk gaat gebeuren gaat afhangen van de details.

Gisteravond kwam GFS met een mooie run waarmee ik mooi kan laten zien waar onze kou vandaan komt, ik heb een rode pijl ingetekend op het eerste beeld die aangeeft wat het brongebied is. Bolsjevik heet het eiland om precies te zijn, vanmorgen was het daar zo’n -32. Al die kou koerst richting West-Europa en zou er komend weekend moeten aankomen om dan echt huis te gaan houden.

Want de komende dagen zitten we nog wat in de inleidende beschietingen. Vanaf dinsdag wordt de dalende trend ingezet die pas dit weekend echt z’n vruchten afwerpt. Het patroon is duidelijk; warmte wordt naar het noorden gestuurd om daar het hoog te verstevigen en langzaam komt de oostenwind erin, nog geen transportkou.

Hierboven goed te zien in het GFS ensemble, dalende temperaturen vanaf de 20e om op de 24e de echte kou erin te krijgen. Dan met een beetje een winterse bril op gewoon 7 ijsdagen op een rij volgens het gemiddelde! Hoofdrun een warme uitschieter helaas, ook daar moeten we ons bewust van zijn, we kijken nu tot ver in de toekomst. Weinig echt koude nachten zo lijkt het maar zoals ik gister nog eens benoemde in de reacties onderschat het GFS de uitstraling regelmatig. Maargoed de ontwikkelingen naar volgend weekend met de positie van het hoog zijn dus beslissend, eens zien wat de verschillende modellen doen deze ochtend.

Het GFS legt het hoog net wat te noordelijk vind ik, een kleine maar felle sneeuwdepressie weet zelfs zijn plek te verwerven op de Noordzee. In het verdere verloop krijgt het mega lage druk gebied op de Atlantische Oceaan invloed op Europa met hogere temperaturen, nu een warme uitbijter.

Het Europese model geeft op de middellange termijn iets toe qua temperaturen maar komt weer met gigantisch mooie kaarten na het weekend. Ik hecht op dit moment het meeste waarde aan het EC aangezien zij er al dagen erg goed bij zitten, het GFS rommelt maar wat aan met de gevolgen van de SSW.

GEM ook zeer prima met vooral na het weekend de echte kou. Een flinke zuidelijke pukkel van hoge druk over de oceaan houdt depressies en dooi-aanvallen mooi op afstand en stuurt ze ver onderdoor.

Het bij mij in betrouwbaarheid gewonnen ICON model legt het hoog veel te zuidelijk met geen echte kou voor de Lage Landen, zo zien we maar weer, het blijft allemaal fragiel.

Maar het UKMO komt wel weer met een goeie setting op 144 uur vooruit, hier is niks op af te doen, goeie run! 2 dagen geleden schreef ik over een titanstrijd tussen lente en winter, het lijkt me duidelijk, GFS gaf snel toe en we koersen een nawinter in! Snel de pluim en wat details bekijken.

Ik teken ervoor hoor, tot zaterdag die dalende trend net als in het GFS, daarna de ijsdagen in. Ook hier met een beetje winterfantasie 6 ijsdagen op een rij. Daarnaast hecht ik zoals eerder gezegd veel waarde aan de EC hoofdrun die zelfs voor nog kouder gaat.

Windrichtingpluim ook nog steeds eensgezind tot ongeveer 2 maart, daarna toenemende onzekerheid.

Hier de geweldige EC hoofdrun met alle nachtvorsten vanaf komende dinsdag. Aan het einde van de run dus ook nog 3 ijsdagen. Ik begin er toch steeds meer vertrouwen in te krijgen, komen we ook op de schaats?

Volgens de winterplaza ijspluim wel, het oosten heeft een zelfs nog betere pluim. Leo uitte gister zijn twijfels over deze pluim, ik ben met hem eens dat de zonkracht misschien enigzins onderschat wordt maar zie deze pluim niet als ondenkbaar. Tijdens de afkoelende periode tot zaterdag 24 komt er eigenlijk geen stabiele ijsplaat te liggen omdat het overdags gewoon te warm is. Daarna als de ijsdagen erin komen kan het daadwerkelijk hard gaan en zet ik de kracht van de lage dauwpunten boven de kracht van de zon dus zal het ijs mooi behouden blijven.

Enof die dauwpunten laag zijn, Hajo ging er gister al helemaal los op in zijn video-analyse! Dat we op 1 maart op 8cm ijs staan durf ik niet in mee te gaan, iets minder dan dat lijkt me realistischer. Op naar m’n conclusie…

Met een lam geslagen jetstream in een soort S-vorm, de positieve ensembles van zowel GFS als EC die we eerder zagen, de steun van andere modellen

En ijskoude bovenluchten die al tijden op de kaarten staan… Ga ik mee met EC van vanmorgen richting een erg koud eind van februari. Eerst dus die lekkere nachtvorsten en dagelijkse gang naar + temperaturen overdags, vanaf het weekend aanzienlijk kouder met toenemende schaatskansen. Om dat laatste nog even wat concreter te maken; ik zou niet denken aan tochten en dergelijke, schaatspret voor de kids in maart zet ik op 35%. M’n winterhart wil dat percentage omhoog brengen maar dan kijk ik naar de datum… 10 dagen vooruit, ik hou toch een slag om de arm. Afsluitend nog een leuke meteofictiekaart van het GEM met -18 voor het noord-oosten van Nederland (dank Wim)


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

117 reacties

Gesloten voor reacties.