innsbruck1711

Innsbruck vanochtend voor dag en rijp. Je ziet de zuidhelling van de Nordkette wat mijn favoriete kleine skigebied is. het sneeuwdek is al duidelijk aangetast. Op deze hoogte kan het ruim 10ºC worden de komende dagen dus we gaan zien wat dat betekent. De titel van dit weerbericht behelst een droom: dat het woord touch-and-go-front ooit algemeen bekend wordt in wintersportland.

tag

Zaterdagmiddag is het moment van de touch down tegen Alpen en Pyreneeën. En dan laat het front meteen weer los om in de brede zuidelijke stroming oostelijk van de ALpen te worden opgenomen. In heb dat begrip vorige winter geïntroduceerd en op 20 februari hadden we er bijvoorbeeld eentje (zie weerbericht Fréderic destijds). De belangrijkste vraag bij een touch-and-go-front is: wat wordt de sneeuwgrens. En dat is dan ook nog eens lastig te voorspellen.

touchandgogfs

Hierboven het moment in het Europese weermodel dat de nulgradenlijn op 1500m maximaal zuidelijk ligt.

tochandgoec

En hier in het Amerikaanse model.

touchandgohirlam

En hier in HIRLAM zo ver als we kunnen kijken in dat model. Het is echt een bijzondere situatie als midden in een Föhntrend één enkele dag kouder is met neerslag aan de noordkant. Smul mee van het Oostenrijkse weerbericht als je tenminste niet onpasselijk wordt van de tekst *** trigger warming *** “tot bijna 20 graden”.

schermafdruk-2016-11-17-07-49-29

Een Frans Alpenbweerbericht zegt: sneeuwgrens vrijdagavond dalend van 2000 naar 1500m. Zaterdagochtend 1200m.

nlens1711

Hierboven de nieuwe pluim van Nederland. De korte bijna-vorstperiode zit er nog steeds in. En de warmte zijn we in december zeker kwijt.

schermafdruk-2016-11-17-07-52-49

Het Europese model bevestigt het beeld. Schaatsen nog in het vet. Maar wel weer een terugkeer naar normaal koud novemberweer. Gisteravond heb ik naar de stormkansen gekeken. Een fijne dag allemaal en informeer je vanmiddag en vanavond op de situatie op de wegen.

PS Doe jij je ski’s in de auto of in een dakkoffer als je op wintersport gaat?

Categorieën: Alpenweer

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

34 reacties

Gesloten voor reacties.