Tijd om eens even terug te blikken op een bijzondere weermaand. Mooier dan met bovenstaande foto van mijn stad zoals die er afgelopen maandag uitzag kan dat wat mij betreft niet beginnen. “Code rood en ik ga de Euromast op… ” valt te lezen op de facebookpagina van maker Rob de Voogd. Helemaal raak! Voor een leuk bedrag heb je de plaat thuis aan de muur hangen

txgn260_201310

Met nog één dag  (of eigenlijk twee, op het moment van schrijven zijn de gegevens over de 30e nog niet bekend) te gaan kunnen we de balans wel opmaken. Met een gemiddelde temperatuur voor het landelijke hoofdstation die zal uitkomen op 12.1 of 12.2º C was dit de warmste oktober sinds 2006 en zal  die de 8e plaats van warmste oktobers sinds 1901 gaan innemen.  De 3e decade zal zelfs op de 4e of 5e plek eindigen. Zo zien we dus dat het kan verkeren in ons chaotische zeeklimaat. Na de eerste 6 koude maanden nu 4 op rij die rond het langjarig  gemiddelde (1981-2010) tot (veel) warmer dan dat verlopen. Tot vorst op waarnemingshoogte kwam het nergens, tenzij deze kaart vanmorgen iets anders aangeeft.. klein kansje voor het zuidoosten. Enkele keren leken we in de buurt te komen maar de omstandigheden waren nooit optimaal. Er schoof bewolking binnen, de wind nam toe, of in de hogere luchtlagen werd warmere lucht aangevoerd.

rdsom201310

En nat. Dit is exclusief wat er vandaag nog bijvalt. Vooral in het westen kan dat nog wel eens 5 tot 10 mm gaan worden. De Bilt staat voorlopig op 160 mm wat goed is voor een 5e plaats op de lijst sinds 1901. Het eiland Goeree-Overflakkee (welke provincie ook alweer 😉 ) ving overduidelijk het meeste op. Met Dirksland als topper: 225 mm. Bekijk hier de aanklikbare kaart als je je woonplaats wilt opzoeken.  Het oosten minder hemelwater maar ook daar bovengemiddeld.

Mellisant 

Gemiddeldes zijn eigenlijk saai. Die doen de extremen vervagen. Want ze waren er! Daarom nog even een kort beeldverslag. Hier Mellisant op Goeree-Overflakkee dat op 13 oktober onderliep. Plaatselijk werd meer dan 100 mm in 24 uur tijd opgevangen.

[metaslider id=25061]

Alleen op en net na 11 oktober was het voor de meeste volgers van deze site echt smullen. De eerste (en vooralsnog enige) grote dump in de Alpen. Wat een pracht-platen! Lees het complete verslag van die dag nog eens na.

[dc_slider slider=”26627″ captions=”true”]

Warm was het ook. Zowel in de eerste als derde week werd de 20 graden aangetikt of zelfs overschreden. Maar geen terrasjes-weer. Meestal was het te vochtig of te winderig.. Twee keer kwam het tot zomers onweer. In Brabant en Gelderland op zondagavond 20 oktober zelfs vergezeld gaand van een windhoos en een supercell!

En dan hadden we natuurlijk DE storm nog, die uitgebreid in onze voorspellingen zat en waarvan uitvoerig verslag gedaan is de afgelopen dagen. In dit stormklimaat-artikel zet het KNMI alles nog eens mooi op een rijtje: hoe zwaar het was, de grilligheid in het voorkomen van (zware) stormen en ook nog eens uitleg van de definities.

[dc_slider slider=”27110″ captions=”true”]

Zelf ben ik even een beetje modellen-moe. Na het zo intensief volgen van de storm op komst heb ik het vanaf maandagmiddag even losgelaten. Wel moet ik eerlijk bekennen dat ik er op één verliefd ben geworden: HIRLAM heet ze. Ten eerste vanwege de mooie 1-uurs weergave, ten tweede omdat ze -op de korte verwachtingstermijn (tot 48 uur vooruit)- de winnares is. In dit geval hoor, ook hier gaat het wel eens goed mis. Maar kijk eens naar die run van zaterdagavond; zo’n 40 uur van te voren dus. Right on spot!

 Europe_2013103012_pmsl_9

Hoe gaat verder? Wat we zien is dat het gisteren en ook vandaag opnieuw spookt boven de Atlantische Oceaan. Een nieuwe diepe depressie –Didi– ten zuidwesten van IJsland heeft aan de (zuid)westkant een groot stormveld om zich heen. Die trekt met de op volle toeren draaiende straalstroom de komende dagen oostwaarts richting Scandinavië. Maar vult langzaam een beetje op. Opmerkelijk is echter dat al diverse runs verschillende modellen een zelfde soort scenario als vorig weekend laten zien. Aan de zuidkant van de vader-depressie ontstaan aparte kernen die in potentie ook weer snel kunnen uitdiepen. Zoals ik het nu zit een herhaling van zetten er wel degelijk in, al lijkt de heftigheid iets minder. Zaterdagavond of in de nacht naar zondag mogelijk stormkracht 9 aan de kust. Verder valt er op de “korte” termijn weinig nieuws te ontdekken. Aanhoudend die westcirculatie, wisselvallig en niet koud.

132_35

Gisteren zagen we veel mooie beelden voorbij komen vanuit de Alpen. Ook vandaag zal het er nog winters uitzien, maar morgen loopt de vorstgrens op naar misschien wel 2800 meter. Maandag en dinsdag een nieuw sneeuwmoment; dan waarschijnlijk ook voor de Franse Alpen. Maar daarna: weer richting 2500 meter of hoger.

Europe_2013103012_pmsl_360

Dus moeten we naar de langere termijn kijken. Zijn er mogelijkheden? Ja. Dit is een mooie blokkade waarlangs polaire kou kan gaan uitzakken en meer sneeuw kan gaan komen. Uit de GFS-12h hoofdberekening van gisteren, voor donderdag 14 november. Erg ver weg nog dus, maar we gaan het volgen; kan een blijvende trend worden. Op basis van de afgelopen 3 ensembles van het ECMWF waar dit ook wel degelijk in zit schat ik de kans dat iets dergelijks vanaf 10 november gaat ontstaan op 30%. Wat zullen we in de nieuwe (0h) runs gaan zien?

 accu winter outlook

Tot slot knal ik er nog twee winterverwachtingen van vandaag -morgen kan het weer anders zijn- in. Er zijn er inmiddels zoveel verschenen -de één wat beter onderbouwd dan de andere- dat we er vrij zeker van kunnen zijn dat er vast wel één uit zal komen. Wat het naar mijn mening alleen al om die reden vrij waardeloos maakt. Goed, doe er eventueel je voordeel mee. Bovenstaande kaart komt van Accuweather.com en kwam veel voorbij vandaag. Maar, vrijwel tegelijkertijd een tegengeluid op Reality Weather voor het Verenigd Koninkrijk. Nu lees ik daar wel iets over een blokkade “late November” .. Doe die maar dan! Overigens kwam ik deze beide verwachtingen tegen op de facebookpagina van de “Elfstedentocht 2014“.



Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

13 reacties

Gesloten voor reacties.