DSCN3808

Vanmorgen had Hajo natuurlijk de eer om Filzmoos als nieuwe partner te introduceren maar als ereburger van het pittoreske dorpje wil ik het natuurlijk niet voorbij laten gaan om jullie te informeren over Filzmoos. De enige plek ter wereld waar ik, behalve dan in mijn eigen woonplaats Purmerend, de meeste stappen op aarde heb gezet. Ik kom er al sinds 1981, toentertijd meegesleept door mijn ouders en ik kom er nog steeds. En nu sjouw ik mijn echtgenote en onze zoon mee naar Filzmoos. Maar niet alleen mijn gezin is verzot op dit dorpje. Vrienden van mij, die ook al jaren skiën, komen er nu ook ieder jaar weer. Filzmoos is niet het dorp zoals bijvoorbeeld Obertauern, met de meest moderne liften en lange afdalingen, of zoals Westendorf, met de ultieme après ski. (Al zorgen Happy Alm en Schörgi wel voor die Oostenrijkse gemütlichkeit.) Het is gewoon een heerlijk dorpje in het Bundesland Salzburgerland in de deelstaat Pongau, dat rust uitstraalt en bijzonder kindvriendelijk is.

20170219_091509

Filzmoos is zo’n 1050 kilometer rijden vanaf Utrecht. Met een hoogte van 1058 meter is Filzmoos redelijk sneeuwzeker. Toen ik er voor het eerst kwam waren er slecht 5 skiliften die niet op elkaar aansloten. Hier kwam eind jaren 80 verandering in toen Ski Amadé de liften van Filzmoos overnam. Er werd wat geïnvesteerd, gemoderniseerd, en het skigebied van Neuberg werd erbij getrokken. Het skigebied is inderdaad niet heel groot en voor de zeer ervaren skiër niet zeer uitdagend, maar het is perfect voor gezinnen met kleine kinderen juist dóór die kleinschaligheid. En de skikaart die je in Filzmoos koopt is geldig voor heel Ski Amadé.20160304_091948

Gewoon in de krokus als eerste naar boven en naar beneden

image schorg en ook

3 skischolen dus keus genoeg

Filzmoos heeft 3 skischolen. Skischule Bögei, Skischule Schörghofer en Skischule Exclusiv. Er is dus volop keus. Bögei onderscheidt zich door zijn eigen skilift en het toverwoud waar de kleinsten onder ons doorheen kunnen razen. Trouwens ook toegankelijk voor de andere skischolen en de ouders. Skischool Schörghofer is de oudste skischool en draagt nog steeds de naam Skischule Filzmoos. Daar heb ik dus skiën geleerd. Skischule Exclusiv onderscheidt zich door de snowboard clinics die je kunt volgen. Voor ieder wat wils en plaats genoeg. Tevens loopt de hele week clown Luppino rond die de allerkleinsten vermaakt en altijd bij de afsluiting aanwezig is en Bögei heeft ook Bobo de pinquin waar de kinderen mee op de foto kunnen.

20170219_161014

Accommodaties genoeg in Filzmoos. Van appartementen tot luxe hotels. Alpenhotel Wurzer is het oudste hotel in Filzmoos en is reeds in de jaren 60 gebouwd door de opa van de huidige eigenaar. Leuk detail is dat, nadat de bouw was afgerond, een Nederlands  echtpaar het hotel ging pachten. Ze kregen een dochter die jaren later weer met de zoon van de eerste eigenaar is getrouwd. Hun zoon beheert nu het hotel. Inmiddels zijn er heel veel mooie hotels gebouwd. Ik kan ze niet allemaal noemen maar Hotel Olympia, Hotel Dachstein en Hotel Bischofsmütze zijn een van de oudsten. In Hotel Hubertus zit zelfs een restaurant dat 1 Michelin ster heeft. Gastronomisch is Filzmoos dus ook goed vertegenwoordigd.

Maar niet alleen in het dorp, ook op de pistes zijn goede restaurants voor het “Mittag Essen”. De Tiroler Gröstl bij Schörgi op de Rossbrand, de Bauerntoast bij Seb in de Holzwurm, het grote bord Grillwurstl mit Pommes in het Geierberg restaurant, de Olympia Burger in hotel Olympia en de Kaiserschmarrn op de Kleinbergalm. enz enz.

DSCN1857

Eregast oorkonde

Als je al wat langer in Filzmoos komt dan gaat dat niet zomaar aan je voorbij. De meeste hotels zorgen ervoor dat je geëerd wordt. Dan krijg je een heuse oorkonde en een kado. Erg leuk om mee te maken. Ik heb de 25 jaar er al opzitten. Mijn zoon heeft in 2013 z’n 10 jarig jubileum mogen vieren.

20160305_132303

Zilveren medaille Olympische Spelen 1976 achter Rosi Mittermaier

Het barst ook van de bekende Filzmoosers. Bijvoorbeeld Brigitte Totschnig Habersatter die in 1976 zilver won op de olympische afdaling van Innsbruck. Zodra je Hotel Olympia binnen loopt kun je niet om de prijzenkast van deze mevrouw heen.

20160305_132324

De prijzenkast van Brigitte Totschnig

Maar ook Michaëla Kirchgasser en Philip Schörghofer komen uit Filzmoos. De ouders van Philip Schörghofer zijn de eigenaren van Hotel Weinpress en de oom is de eigenaar van de Skischool zoals eerder benoemt. Het leuke is dat ze in de zomer vaak aanwezig zijn als er op vrijdagavond een muziekfeest in het centrum plaatsvindt en dat ze dan het vaandel dragen van het muziekkorps waar ze bij horen. Michaëla heb ik al een keer ontmoet, maar Philip nog niet. Wel weet ik dat ze soms aanwezig zijn om clinics te geven aan de getalenteerde kinderen van het dorp en ook voor Nederlandse kinderen die iets meer talent hebben.

ballondorf-gross toerverband

Bron: VVV Filzmoos

Tot slot, want ik kan wel een boek schrijven over Filzmoos, wil ik nog even een machtig evenement aanstippen. De internationale Ballonweek. Dat is echt adembenemend mooi. Op zondag 14 januari 2018 is “Die Nacht der Ballonne”. Het hele dorp staat dan vol met heteluchtbalonnen.

06-ballon-gross

Via VVV Filzmoos

Overal muziek, diverse bands treden op, sommige hotels hebben DJ’s voor de deur, overal gezelligheid en enorm druk want van heinde en ver komen ze voor deze avond naar Filzmoos. Dat is echt één van de aanraders om mee te maken. De week daarop volgend kun je mee in zo’n ballon om een tochtje over de mooie Alpen te maken. Zelf heb ik dat (nog) niet gedaan maar ik ken veel mensen die het onvergetelijk vonden. Dan sluit ik af met wat foto’s om een impressie te krijgen hoe mooi het is in Filzmoos. Ik heb er een stukje van mijn ziel achter gelaten.

20160304_124129

 

20170218_100436

20170219_091259

20170219_091339

20170219_101253

Nieuwsgierig geworden? Zomer of winter, Filzmoos is een bezoek gewoon echt waard. Je kunt heerlijke wandelingen maken, met een arreslee de bergen in om bij de Unterhof- of Oberhof Alm een Schnapps te drinken en rozig weer af te dalen. Zwemmen in het Hallenbad als het weer even tegen zit (gratis voor hotel gasten) Langlaufen op de hoogteloipe die tot aan Eben loopt. Wandelen naar de Bachlalm om Alpenmarmotten te voeren of gewoon een wandeling door het skigebied of de mooie natuur van het Salzburgerland.

Fijne avond!

Categorieën: Filzmoos

Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

10 reacties

Gesloten voor reacties.