Vraag aan een willekeurig iemand: “Als ik zeg “Wintersport”, aan welk land denk je dan?” Het antwoord zal 50% Oostenrijk zijn, 15% Frankrijk, 15% Duitsland, 7% Zwitserland en de rest Italië, Tsjechie.. etc.. Weinig mensen zullen in eerste instantie “Noorwegen” zeggen. 

De Noren beweren dat zij diegenen waren die met de ski’s aan geboren zouden zijn, dat ze het hebben uitgevonden. Er zijn meerdere theorieën, maar die over de Noren is wel het meest aannemelijk. Maar dat een andere keer. De meeste Noren weten niet eens wanneer ze zijn begonnen met langlaufen, of skiën. Je kunt het zien als wat bij ons in Nederland en België zwemmen is.

Prachtig in de zomermaanden
Een vriendin van me is onlangs nog in Scandinavië geweest, en wees me erop dat het er werkelijk prachtig is in de zomermaanden, laat staan in de wintermaanden. Zij begrijpt waarom wintersport in Noorwegen aan populariteit wint in Nederland. De schoonheid van de natuur en de rust!  Zelfs in het hoogseizoen is het wintersport met de hoofdletter S. Ok, de dagen zijn er in deze periode kort, maar de lijst met activiteiten is een stuk langer dan in de welbekende Alpen gebieden.

[testimonial by=”weerman Hajo”]Noorwegen altijd net een tikje winterser dan de Alpen.[/testimonial]

In veel skigebieden worden er tijdens het seizoen diverse winteractiviteiten aangeboden: Waarom niet even de rendieren voederen, of op een eland-safari. Met de hondenslee mee, ijsvissen of ijsklimmen. Maar wees gerust, muziek is er ook.  In bijna ieder dorp is er een apre ski programma aanwezig.

sleehondentocht

We gaan even dieper in op een van de vele wintersport bestemmingen in Noorwegen
Voss is werkelijk een adembenemend historisch plaatsje, in het fjorden gebied van Noorwegen. Eigenlijk valt het dorpje Voss een beetje weg bij de immense bossen eromheen, de prachtige fjorden, en besneeuwde bergen. Mede omdat de fjorden ieder jaar erg veel toeristen trekt, ging de aandacht voorheen ook uit naar deze fjorden. Maar ondanks dit gegeven is Voss toch goed op de kaart gezet als wintersport gebied, mede omdat er ook meer bekendheid aan word gegeven.

Stel je wilt het een dagje rustig aan doen: in de Alpen gebieden zit je al gauw rond 12:00 in een restaurant op het midden-station te wachten waar de rest van de groep blijft, omdat je er over het algemeen weinig kunt doen. (niet overal natuurlijk). Daar hoef je je in Voss niet druk om te maken. Eigenlijk zou ik aanraden dat iedereen even een dagje de tijd neemt om de “Noorwegen in een notendop” rondtocht te maken. Dan staan altijd de wereldberoemde fjorden, de Aurlandsfjord en de Nærøyfjord op het programma. A Must See!
Zelf heb ik een familielid die me foto’s heeft laten zien, en dit staat zeker nog op mijn “to-do list”.

fjord2
fjord1

De après-ski is natuurlijk aanwezig. Diverse bars en pubs maken een dagje skiën of boarden of welke activiteit dan ook helemaal af. Mocht je na de après-ski nog niet moe zijn, er zijn ook nog wat nachtclubs aanwezig.

Het skigebied zelf is voor ieder niveau wintersporter.

Het piste totaal ligt ongeveer rond de 50 km, waarvan de helft “blauw” is. Boven in het gebied liggen de mooie blauwe pistes die overdag vol in de zon kunnen zitten.

Ook is er een Olympische piste aanwezig met snelheidsmeter, waar de raceduivels hun gang kunnen gaan. Wist je dat tegenwoordig  Voss  een complete helling ingericht heeft voor snow-kiters en speed-skiërs, en paragliders?  Ik niet. Een uitgebreid snowfun park is er ook aanwezig.

parapenter1

Wat het dit jaar toch een beetje uniek maakt is het noorderlicht!  Dit magische fenomeen is vooral tussen september en maart te zien en volgens de NASA bereikt het de komende winter(s) haar hoogtepunt. Daar zullen de weermannen van Wintersportweerman wel hun nodige aandacht aan besteden.


Marco

Marco: Geboren 14 november 1976. Fanatiek skiër en natuurliefhebber. Vader van 3 kids en sinds 2011 verbonden aan WSWM. Hierbuiten is Marco werkzaam bij het ministerie van veiligheid en justitie.

8 reacties

Gesloten voor reacties.