hagel

Ja het komt ook weer naar de Lage Landen. Dat zien we verderop in dit weerbericht. Eerst even naar die mooie hagelstenen die gisteren zijn neergedaald. Waar? In het zuiden van Rusland tegen de grens met Georgië. Waarom? Omdat het Scandihoog aan zijn oostflank een trog van zeer koude lucht naar het zuiden stuurt met gisteren met 17ºC een nieuw datumrecord voor Moskou (zoals ik gisteren al meldde). Hoe heftig was het?

Zo heftig! Nog niet genoeg?

Град в Железноводске и Минводах поздно вечером, последствия. Пятигорску похоже повезло… Фасад гипермаркета “Лента” как после обстрела. Вот, что пишут люди: 1⃣@uriy_vladimirovi4: “Ехал из Минвод домой в Пятигорск и по дороге настиг град… Спрятаться было нереально, т.к. все заправки и остановки забиты автомобилями, на дорогах паника, гололед и туман, видимость нулевая. По пути встретил пару машин с разбитым задним стеклом и фонарями от града. Когда осмотрел свою машину, то просто офигел… Живого места нет” 2⃣@wolschebnica: “Нашей тоже досталось(((” 3⃣@alla_foma: “Железноводск. 19.08.15.У нас полный апокалипсис…(((( Град….(((( машинам, окнам и крышам пипец….” 4⃣@bozkov_russia: “Где предупреждения от #МЧС? Социальные сети переполнены фотографиями с кусками льда. Где работа градобойных пушек? Люди напуганы и не знают, что теперь им делать. Безусловно, незамедлительно должна последовать реакция властей” #железноводск #минводы #кмв #скфо #кавказ #град #ужас #происшествие #авто #кавказ #россия #russia #auto #погода Судя по всему, 19 августа 2015 года на Кавминводах запомнят надолго… Подробности и новые фото/видео завтра Een foto die is geplaatst door pyatigorsk_online (@pyatigorsk_online) op

Hier (hierrr meer posts op insta)!

capegeorgie

Hier zie je de CAPE waarde in dat gebied voldoende oplopen voor onweer. De CAPE is meer een maat voor potentiële bliksemintensiteit dan voor bijvoorbeeld wateroverlast. Maar geeft dan weer wel aan hoe groot de kans is op hagel! Want hagel en bliksem zijn rechtstreeks gerelateerd zoals je hierrr kunt lezen.

koudelucht

Zie hier hoe de al “winterse” koudebel vanuit het arctisch gebied afzakt naar zuidelijker streken. Dan zijn we alweer dicht bij de theorie van Marcel Leroux, de vermaarde meteoroloog die ons leerde dat koude hogedrukgebieden autonoom aan de wandel kunnen gaan. Zeker leuk voor ons winterliefhebbers. Zij het dat onze winters vaak mislukken als de koudeuitbraken te veel naar Oost-Europa en de Kaukasus gaan.

Schermafdruk 2015-08-19 19.09.59

Voor we naar het weer voor de komende 10 dagen (ja doe eens ruig) kijken eerst even een blik op de buienradar gisteravond. Hadden we onlangs nog tyrannosaurus meteorologicus oftewel een gigantisch buiencomplex over België, dreef hier in Krommenie gisteravond de kleinste geïsoleerde felle bui “ooit” over. Zie het screenshot! Wie heeft deze bui over zich heen gehad?

Schermafdruk 2015-08-19 19.31.18

Het is een beetje zoeken maar dan zie je hem ook op de satelliet. Heeft het uit die andere dotten elders in het land ook nog geregend?

kleinebui

En kijk: HIRLAM had het nog best aandig in de smiezen dat er rond het IJsselmeer potentie was. Het Europese model had het meer langs de kust.

vandaagregen

En geven we dus vandaag ook HIRLAM het voordeel van de twijfel dan zien we dat het vanmiddag opnieuw licht gaat regenen. Ik zei het al: in deze zomerse fase gaat geen dag voorbij zonder wat spatjes regen. Het lijkt de Alpen wel! Nu ja misschien houden we het zaterdag droog! Maar daarna wordt het bar en boos: harde wind en onweer en plensregens!

accuec2008

Dit kan er de komende tien dagen vallen. Want ja volgende week heeft weer precies hetzelfde verloop als deze week en dus wordt het weer even warm einde van de week voor de IJslanddepressie zijn kersverse fronten over ons uitstort.

belgienat

Maar voor we te veel lullen over het overvolgende weekeinde eerst het aanstaande. België gaat zeker zondag al nat. Nederland pas in de nacht op maandag volgens het Europese model of toch al zondagmiddag volgens het Amerikaanse model. We volgen het op de voet.

lifted2408

En dan komt het! Stormachtig! Onweer. België én Nederland bedreigd. Hier de Lifted index van het Europese model maandagmiddag. Bij de oranje vlekken (of op deze termijn tot 150km verderop) kan het gaan spoken.

cape2408gfs

En het Amerikaanse model is het er roerend mee eens.

boeiend

De situatie in deze fase op de weerkaarten is zowat het omgekeerde van een tornado. Een gigantische wervel van tegen de klok roterende wind met ene omtrek van wel 10.000km. Met kleine depressiekernen die op verrassende plekken een tunneleffect kunnen veroorzaken. Op deze kaart wordt de Golf van Biskaje maandag het hardst getroffen. Kunnen de Britten en wij laaglanders afkloppen. Maar het pakt evengoed nog anders uit. Alles tussen windkracht 5 en 8 is mogelijk. Niet alleen op maandag maar ook op woensdag. En dan zitten we alweer in de volgende opwarming op weg naar de volgende dip!

Schermafdruk 2015-08-20 11.00.15

Afsluitend: wat heeft de huidige warme fase in Noorwegen kunnen uitrichten op het sneeuwdek daar? Weinig! Intussen is het gebied waar sneeuw ligt en normaal niet minstens 150% groter dan normaal. En ligt waar normaal wel sneeuw ligt in augustus 3x meer dan normaal. Me denkt dat onze nationale Nova Zembla expeditie met Helga van Leur beter naar Noorwegen had kunnen reizen, wat mij betreft met een tweede bezoek aan de Alpen. Wat een contrast dit jaar! Hierrr een mooie tekst van klimaatwetenschapper Hans van Storch over hoe de wetenschap ook actief op zoek moet gaan naar falsificatie en nieuwe inzichten!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

21 reacties

Gesloten voor reacties.