Wanneer we vrijdagavond de maan zien opkomen, net na zonsondergang, dan zal die een heel andere kleur hebben dan we gewoon zijn. Geen helwitte volle maan, maar een rode: een bloedmaan. De volle maan staat dan in onze schaduw, maar het rode deel van het zonlicht dat de aardatmosfeer langs de zijkant scheert, breekt er van richting en kleurt de maan alsof we voor eeuwig in een helse wereld leefden.

En als die sfeerschepping nog niet genoeg is doen we er nog een schepje bovenop, want ook de temperaturen bereiken donderdag en vrijdag waarden die ons niet meer aan ons maritiem laaglandklimaat doen denken … eerder aan de Dallol-woestijn in Ethiopië. Op grote hoogte komt op die dagen een warme zuidelijke stroming op gang. En warme bovenluchten in combinatie met een uitgedroogde bodem en onderste luchtlagen … dat wordt afzien voor veel mensen.

Donderdag kan het lokaal al +35°C worden.

Vrijdag nog net wat warmer.

Al is dat laatste nog niet heel zeker. Het Europese model berekent donderdag als warmste dag. Maar het is geweten: de lageresolutiemodellen (en zeker EC) durven de maximumtemperatuur al eens te onderschatten.

Daarom ook naar de hogeresolutiemodellen kijken die sinds gisterenavond meerekenen. ARPEGE kwam gisteren met een ontluisterende +40°C voor het oosten van Nederland op vrijdag. In de ochtendrun lijkt die helse hitte iets getemperd … alhoewel. Ook nu staat er een lokale +40°C op de kaart, maar niet meer in het oosten van de Lage Landen. Zie jij hem?

Jorne wees er gisterenavond op dat ARPEGE er voor gisteren boenk op zat met zijn temperatuurverwachting. Als het dat ook vandaag is, mogen we ons toch stilaan zorgen beginnen maken, worden alle records verpulverd en wint Tim misschien toch de WSWM-wedstrijd. Stel je voor. Volgens ARPEGE zou het vandaag in het oosten van Vlaanderen en Nederland op uitgebreide schaal +33°C moeten worden, met een lokale uitschieter naar +34°C. Ik ben benieuwd.

In normale zomers komt daar in onze contreien gekletter van. Nu ook? Wel … ja … maar ook nee. Vrijdagavond worden de bovenluchten vanuit het westen inderdaad kouder, waardoor de atmosfeer door het grote temperatuursverschil onstabiel van opbouw wordt.

En jawel, daar zijn de onweersbuien. Het westen van onze streken mag zijn handen al nat maken. Letterlijk dan, zeker West-Vlaanderen. Daar kan zelfs 20mm neerslag vallen en dat is toch al wat meer dan een druppel op een hete plaat.

Voor het binnenland liggen de kaarten anders. Het zit echt niet mee. De onweerszone passeert er op het einde van de nacht wanneer het temperatuurscontrast tussen de grond en de bovenluchten het kleinst is. Misschien een bui dan, maar zeker geen onweer. Pffft. Nee, pas als alles kapot is, dan zal het hier terug beginnen regenen.

Later op zaterdag warmt de grond weer op. Het noordoosten van Nederland kan dan wel weer intensere buien verwachten.

En daarna? Gewoon meer van hetzelfde. Heel Europa is warm, met amper temperatuursverschillen tussen Scandinavië en het Middellandse Zeegebied. En zolang dat zo blijft, zit het patroon muurvast en mogen we dus blijvende warmte en droogte verwachten.

De kans is dan ook bijzonder groot dat we momenteel de langste officiële hittegolf sinds mensenheugenis meemaken. Het vorige record staat voor Nederland op naam van 1975 met 18 opeenvolgende zomerse dagen, waarvan drie tropische. Nu vrijdag zal de teller al op 13 staan. Als de temperatuur in de Bilt ook op zaterdag boven de +25°C blijft is het hittegolfrecord zo goed als een gelopen race.

Volgens GFS kan dat geen probleem zijn nu zaterdag.

Bij EC is het meer kantje boord. Nu ja, alles is relatief natuurlijk, want in onze beleving is de zomer en hittegolf eigenlijk al in april begonnen.

 

Na zaterdag zit het kwik sowieso weer in de lift en komt er weer een set tropische dagen aan.

Zit er dan helemaal geen omslag in het weer aan te komen? In de heel verre termijn misschien wel. Ik zei het daarnet al. Zolang ook Scandinavië bijna even warm is als Zuid-Europa gaat er weinig veranderen. Maar in de loop van de eerste decade van augustus lijkt dat toch al te gaan veranderen. Met de nadruk op ‘lijkt’, want de termijn is nog erg ver. Vanaf het midden van Scandinavië komt een koele westelijke stroming op gang en dat zou wel eens het begin van het einde van onze langste zomer ‘EVER’ kunnen zijn. Mijn inschatting momenteel … ergens rond half augustus. Extreem ver weg nog. Tot dan sowieso vurig weer.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

59 reacties

Gesloten voor reacties.