groenland4b

Ronaldo gisteren in onze teamgroep op Whattsapp: “Vandaag over de zuidelijke tip van Groenland gevlogen. Een grote ijsvlakte en een paar mooie pica’s kunnen maken met mobiel.” We gaan snel kijken en dan over naar de Moby Dick connectie.

groenland2

“Dit is letterlijk het zuidelijkste puntje van Groenland. Veel ijsbergen”, aldus Ronaldo. Met dit beeld snap je de naam Groenland ook weer. Dit eiland was veel groener nog tijdens het Middeleeuwse klimaatoptimum toen de Vikingen er nog landbouw bedreven.

groenland3

Kijk je de andere kant op zie je dit! Rondaldo vroeg zich af hoe het kan dat de ijskap in tegenstelling tot de gletsjers zo mooi wit is. Simpel antwoord: het sneeuwt er gewoon elke maand wel een paar keer. Ook in de zomer. Die hele ijskap op Groenland is trouwens een “ijstijdrelict”. Met het huidige klimaat zou die ijstijd net zo min ontstaan als ijsgrotten in de Alpen. Puur door de hoogte van de ijskap sneeuwt het in het binnenland waar het zou regenen als er geen ijskap was. Als je nu een ijspakket van 3km dikte op Nederland legt, sneeuwt het ook bijna alle maanden op die vlakte.

groenland1

Ronaldo vol ontzag: “Naar het noorden toe één grote sneeuwvlakte. Heel indrukwekkend hoor.” Aardrijkskundeleraar Fréderic komt erin met: “De gletsjer is grijs door al het puin dat er in meegevoerd wordt. Die grijze strepen midden op gletsjer ontstaan wanneer 2 gletsjers samenkomen. Middenmorene heet dat. Super te zien op je foto’s”.

groenland5

En zien we hier ijsbergen in de Fjord? En die dobberen dan dus verder naar zee zoals op de foto bovenaan. Wat een stipjes! En zo’n ding heeft de Titanic gezonken!

STOP THE PRESS!!A BELUGA WHALE has been filmed off Northern Ireland by Gordon Watson! Reported to us by Conor Ryan of Hebridean Whale and Dolphin Trust who spotted a post on facebook, and as soon as our director Peter Evans saw the video, he clearly saw it was a beluga.This sighting from yesterday is a fantastic addition to this year’s National Whale & Dolphin Watch!

Posted by Sea Watch on vrijdag 31 juli 2015

Over witte stipjes gesproken. Te klein om uit het vliegtuig te zien maar wel een witte stip is de witte dolfijn (Baluga Whale). En daarvan is er net eentje gezien aan de kust van Noord-Ierland. Zie video. Normaal komt het dier niet zuidelijker dan Lapland.

BEL-map

Hier de andere momenten waarop een witte dolfijn is gespot in Britse wateren. Voor Noord-Ierland was het nu een primeur. Lees er alles over hierrr.

zeewatereindjuli2015

Men legt zeker een verband met het momenteel zeer koude water op de noordelijke Atlantische Oceaan. Tot meer dan 3 graden kouder dan gemiddeld als yang bij het yin van het zeer warme water voor de kust van Portugal. Grappig dat dat ook de hoek is waar onze dertigers vandaag komen. Ook vandaag weer. En als de wind dan krimpt naar west of noordwest zitten we meteen met koude aanvoer. En ook onze kanaalrat van eind juli kan met dat contrast te maken hebben.

baluga

Terug naar de witte dolfijn. In 2006 zwom er eentje de Theems op. Het dier overleefde niet zoals je op Wikipedia kunt nalezen. Maar in mijn geboortejaar 1966 was er nog een veel gekker dier: het zwom de Rijn op naar Duitsland. Ontvluchtte allerlei pogingen gevangen te worden, onder meer door ene Dr. Gewalt! Zwom naar het Kornwedderzand. Draaide weer om ondanks dat de sluis geopend was. Zwom terug naar Duitsland waar een ware mediahype begon wat bijgedragen zou hebben aan het Rijnverdrag over milieuvervuiling. Lees het hele verhaal hierrr op broodjeaap.nl en klik daar onderaan niet op de link wittewalvis.nl. Of is het hele verhaal echt een broodje aap zoals een journalist van NRC vermoedt? nee hoor. Het is echt gebeurd!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

9 reacties

Gesloten voor reacties.