riederalp

Joke was er vroeg bij vanmorgen om deze plaat met ons te delen. Dikke sneeuw is er de voorbije uren weer gevallen in Riederalp. En als je goed kijkt tegen de bruine muren van de chalets zie je dat het nog steeds sneeuwt. Mooi hoor. Maar ja, op een hoogte van 2000m zit je natuurlijk meer safe voor de relatief hoge sneeuwgrens waar de Alpen de voorbije uren mee zaten, en nog steeds zitten. Ik zei het gisteren nog: dit is omwille van de sneeuwgrens de minst gunstige sneeuwfase voor de Alpen de komende zeven dagen. En dat kan ik deze ochtend bevestigen. De komende week komen er nog vier markante sneeuwfasen aan, en die hebben allemaal een veel lagere sneeuwgrens. De eerste twee zijn vooral voor de West- en Noordwest-Alpen. Bij de laatste twee gaat het zwaartepunt van de sneeuwval steeds meer richting Oostenrijkse Noordkant opschuiven.

Knipsel

Gisteren legde ik de vorstgrens op 1700m, van in Frankrijk tot Vorarlberg, met een sneeuwgrens van 1400m. In de reacties moest ik dat wat nuanceren, want uiteraard zijn er regionale verschillen. De warme lucht achter het warmtefront sleept meer om de Alpen heen zonder de Alpen echt te overspoelen. Dat wil dus zeggen dat de gebieden die dieper de Alpen in liggen een wat lagere sneeuw- en vorstgrens gingen zien, en misschien zelfs omgekeerd aan de eerste bergen: de stuwingszones.

madrisa gargellen montafon

En inderdaad, dat kunnen we vanochtend ook effectief op de webcambeelden zien. Hier Gargellen in Montafon bijvoorbeeld op 1400m. Gisterenavond nog dik in de sneeuw …

madrisa

… maar vanochtend zien we dat de bomen weer grotendeels groen zijn geworden. En ook de voetstapsporen in de sneeuw verraden dat het er minstens even geregend heeft.

obertdorf 1900m

Kijken we net iets noordelijker in Vorarlberg, Oberstdorf in Kleinwalsertal bijvoorbeeld, dan zien we dit. Deze webcam staat op iets meer dan 1900m hoogte. Maar de sneeuwvlokken smelten onmiddellijk op de cameralens. En de bomen wat lager gelegen zien hier helemaal donker. Regen dus.

zinal Val d'Anniviers 1700m

In Zwitserland zien we net hetzelfde. In Zinal in Val d’Anniviers op bijna 1700m hoogte dikke vlokken momenteel.

bellwald 1550m

Eenzelfde beeld in Bellwald, ook in Wallis tegen de Alpenhoofdkam aan, hier op een hoogte van slechts 1550m …

Mürren Jungfrau 1650m Berner Oberland

… maar in het noordelijker gelegen Mürren bij de Jungfrau in Berner Oberland op 1650m zit je dan dik in de regen. Hier is aan de bomen hogerop goed te zien dat de sneeuwgrens hier zelfs nog een stuk hoger ligt.

radar

Goed, snel het radarbeeld erbij nemen. Hier zien we dat het koufront stilaan de Alpen nadert. De komende uren gaat er dus nog steeds regen/sneeuw vallen. En tegen de middag aan daalt de sneeuwgrens wat. Niet veel, want we moeten ook rekening houden met de dagelijkse gang natuurlijk. De zonnigste papieren vandaag zijn voor de Zuidkant, …

rart_17030321_17030200

… wat niet voor morgen gezegd kan worden. Dan steekt een flinke Zuidföhn op, met vanaf de middag een almaar harder wordende wind, zuidelijke stuwingssneeuw en boterzachte temperaturen voor de Noordkant.

rart_17030409_17030200

Gelukkig niet al te lang, nu ja … toch niet voor Frankrijk. Hier komt zaterdagochtend alweer een nieuwe sneeuwzone binnen. Het is de eerste van vier sneeuwfases waar ik daarstraks over sprak. De warmte föhnwarmte wordt vrij snel Frankrijk uitgeblazen. Eerst zakt de sneeuwgrens tot onder de 1400m, en tegen de avond aan zelfs onder de 1000m.

rart_17030415_17030200

Niet alleen Frankrijk profiteert van deze sneeuw, ook de rest van de Zuidkant doet mee. De Oostenrijkse Noordkant niet. Hier zitten ze nog in de föhn.

rart_17030600_17030200

Zondagavond en -nacht komt een nieuwe sneeuwzone binnen. Een klassieke aanval vanuit het noordwesten. Hier dan vooral sneeuw voor de NW-Alpen, tot in Vorarlberg dus, maar de rest van Oostenrijk gaat dan ook al wat vlokken zien.

rart_17030712_17030200

En dat laatste zal nog meer het geval zijn wanneer de stroming op dinsdag (sneeuwfase 3) nog meer noordelijker wordt. Dan wordt het in de Franse Alpen ten zuiden van de Maurienne alweer helemaal droog.

hgt0_17030800_17030200

En kijk eens naar de sneeuwgrens? De laagste dalen worden dan weer wit.

rart_17030900_17030200

Op woensdag een herhaling. Sneeuwfase 4 is dit. Hier enkel sneeuw voor Zwitserland en Oostenrijk.

tcdc_17030812_17030200

In de Franse Alpen wordt het dan zelfs al vrij zonnig.

rsum_17031012_17030200

Een beetje onzinnig om over exacte sneeuwhoeveelheden te spreken, maar de driekwart meter gaat op veel plaatsen van aan Les Deux Alpes in Frankrijk tot in Vorarlberg echt wel gehaald worden. We zitten nu eenmaal in een fase waar de neerslag makkelijk de weg nar de Alpen vindt, waardoor er geen enkele reden is om te verwachten dat het plots allemaal minder gaat worden.

rsum_17031012_17030200 (1)

Een beetje anders voor Oostenrijk. Daar moeten ze nog wat langer op de sneeuw wachten. En je weet, hoe verder weg … hoe onzekerder. Maar toch ben ik er vrij gerust op dat deze hoeveelheden gehaald gaan worden. GFS doet als vanouds nog een stuk meer, dus houden we voorlopig vast aan het voorzichtigere EC. Van in Tirol tot in Stiermarken op uitgebreide schaal 30cm vanaf 1000m hoogte. Nog wat meer in de stuwingszones zoals Loser uiteraard. Onder de 1000m hangt het uiteraard van de sneeuwgrens van het moment af.

N_bm_extent

Afsluitend nog even berichten over de Noordpool waar ik een paar dagen geleden nog dit artikel over las. Stilaan naderen we half maart: het tijdstip waarop de noordelijke ijsuitbreiding op zijn grootst is. Hoe staat het er voor? We weten dat de herfst recordwarm was boven het Noordpoolgebied, met dito recordlage ijsuitbreiding. Nu heeft de ijsbedekking zich enigszins genormaliseerd in de zin dat het nu even laag staat als het niveau van enkele voorgaande jaren. Zowat overal zit de bedekking onder het gemiddelde niveau van 1981 tot 2010.

timthumb

Erger … het ijs is op vele plaatsen flinterdun (paarse kleuren). Goede kans dus dat we volgende herfst weer met een bedekking zitten die ruim onder het gemiddelde ligt.

meanT_2017

Heeft die lage bedekking invloed op ons weer? Uiteraard. Hoe minder ijs op de Noordpool, hoe minder koud het er is. Kijk maar naar deze grafiek. Rond 20 februari was het er eventjes bijna even koud als gemiddeld, maar dat was maar tijdelijk. Waar ging dat artikel nu juist over? Wel, hierin zei men dat een lage ijsbedekking in de herfst leidt tot een zwakkere NAO (Noordelijke Atlantische Oscillatie), en dus meer kans op oostelijke winden in Europa, maar dat die winden minder koud zijn dan vroeger, omdat er minder ijs ligt in de Noordelijke IJszee. Hierdoor is het gewoon een nuloperatie. Valt hier iets voor te zeggen? Wel, ja en nee. Ik vermoed ook dat een lagere ijsbedekking inderdaad tot een zwakkere NAO leidt. Maar ik volg hem niet dat dat automatisch meer oostenwinden in Europa met zich meebrengt. Denk maar aan winter 2013-2014, die met die nul Hellmannen. Geen enkele dag hadden we toen oostenwinden. Ik vermoed dat de activiteit van de zon een minstens even grote invloed heeft op de NAO. Zonnemaximum: positieve NAO en omgekeerd. Wat ik nog denk, is dat een lage ijsbedekking enkel in de herfstmaanden oktober en november tot een negatieve NAO leidt. Dat is iets wat ik binnen een half jaar nog meer dan anders in de gaten ga houden, evenals het terug voorkomen van blokkerende hogedrukgebieden boven de Alpen in december. Maar goed, dat zijn zorgen voor later.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

58 reacties

Gesloten voor reacties.