garmisch

Mooie dag was het vandaag in de Alpen. Veel zon hebben ze er gezien … voorlopig … want snow is on the way! En dat begint straks al. OK, de lagere dalen gaan niet meer wit worden, maar dat is nu we stilaan richting eind seizoen gaan ook steeds moeilijker voor mekaar te krijgen. Misschien richting half maart nog eens, want ik heb een vermoeden dat we heel langzaam naar een klassieke maartsituatie evolueren, met dan typische maartse buien die vanaf de Noordzee diep het Europese vasteland opschuiven. Heel ver weg nog, daarom eerst een blik op de komende sneeuwval. Die is trouwens broodnodig in de hele Alpen. Aan de Noordkant (Garmisch-Partenkirchen hier) …

arraba

… aan de Zuidkant (Arabba) …

la plagne

… en aan de Westkant (La Plagne). Hier wel wat meer hoge wolken, de voorlopers van wat komen gaat.

Knipsel

En dat er pit in zit heeft iedereen die vandaag in de Lage Landen verbleef al gemerkt. Ik was vandaag met de kids in Centerparcs gaan zwemmen. Plots moest iedereen uit de buitenzwembaden omdat er een stevig onweer overwaaide. Ja, pittig front was dat. En op het radarbeeld is goed te zien dat er nog behoorlijk wat buien op komst zijn. De Alpen heeft het front voorlopig nog niet bereikt, maar we zien toch al behoorlijk wat wolken aan de Zuidkant en de Franse Alpen.

rart_17022803_17022712

Niet lang na middernacht gaat het er beginnen, en dan kan in de westelijke stuwingszones al meteen zo’n centimeter of 10 vallen. Ik gok dat Les Deux Alpes morgenvroeg spekkoper gaat zijn.

rart_17022809_17022712

In de loop van ochtend komt een groter deel van de Alpen dan in de sneeuw. Pakweg heel het gebied op en westelijk van de lijn Vorarlberg – Lombardije. Sneeuwgrens 1300 à 1400 meter dan zowat.

rart_17022812_17022712

Na het zien van deze kaart zou je verwachten dat de rest van Oostenrijk dan ook in de sneeuw komt tegen de middag aan. Maar dat is niet het geval. Het is immers een complexe situatie. Eerst komt een eerste koufront door dat begint op te lossen, gevolgd door een golvend koufront erachter. Dat wil zeggen dat het nog even duurt eer de sneeuwgrens echt begint te dalen en de meeste neerslag voor Oostenrijk weggedrukt wordt. Misschien gelukkig maar.

rart_17022821_17022712

Pas ’s avonds komt de rest van Oostenrijk ook aan de beurt, met sneeuwgrens die dan richting 700m gaat.

arpegeit-45-51-0

Over welke hoeveelheden gaat het dan? Wel ik ben dit seizoen fan geworden van het ARPEGE-model. Dit hogeresolutiemodel zit er telkens goed op, in tegenstelling tot HIRLAM bijvoorbeeld. Voor de Alpen dan he. Logisch ook, want HIRLAM is totaal niet voor de Alpen ontworpen. Anyway, hierboven de verwachte sneeuwhoeveelheden. Op veel plaatsen in de Franse Alpen ronde de halve meter. In Italië vooral Lombardije en het grensgebied met Slovenië. Misschien zelfs tot een meter daar. En Oostenrijk ten oosten van Vorarlberg uiteindelijk 10 tot 15 cm.

rart_17030206_17022712

Woensdag gaat de sneeuwgrens weer wat stijgen maar gaat de neerslag er ook wat uit. Woensdagnacht daalt de grens weer, als een oplossend koufront passeert. Dan is nog eens 15cm mogelijk voor de NW-Alpen van Vorarlberg tot de Mauriennevallei in Frankrijk.

rart_17030412_17022712

Vrijdag wordt een droge dag (op Piëmonte na), maar zaterdag wisseldag … Aiaiaiai. Leo gaat een vette kluif hebben aan het reisweerbericht. Maar voor diegenen die nu in de Franse Alpen zitten: wees nu al gewaarschuwd. Als ik van jou was zou ik vrijdagavond alweer terug naar huis vertrekken.

gfs-0-264

Vanochtend durfde Hajo niet veel verder te kijken in zijn bericht. Vanavond doe ik dat toch, want ik heb een vermoeden waar het op langere termijn naartoe gaat. Geen zekerheden uiteraard. Noem het eerder een kansrijk scenario. Om een en ander duidelijk te maken laat ik eerst een kaart zien vanuit een run van meer dan een week geleden. Toen was regelmatig in de verre meteofictie een hogedrukuitbreiding richting Denemarken en zelfs Scandinavië te zien. We hebben er hier op de site niet over gerept, gewoon omdat het niet geloofwaardig overkwam.

gfs-0-6

Toch is er iets van aan. Daarom switchen we meteen naar de actuele kaart van vanavond uit GFS12. We zien warme lucht op grote hoogte nu uiteindelijk niet naar Scandinavië trekken, wel naar het oosten van Groenland.

gfs-0-42

Dat zorgt daar voor de opbouw van een klein hoog …

gfs-0-150

… dat almaar sterker wordt.

gfs-0-192

En vooral ook langdurig aanwezig blijft waardoor depressiekernen boven de Lage Landen en de Alpen eigenlijk niet goed weten waar naartoe. Ik vermoed dan ook sterk dat de kans klein is dat de Lage Landen op middellange termijn naar echt duurzaam lenteweer gaan overschakelen.

gfs-0-372

En als er daarna weer zo’n warmtepuls komt vanop de oceaan zouden we vanaf half maart wel eens naar een onvervalste klassieke maartse buiensituatie kunnen overgaan. Dat houden we verder in het oog. Eerst de sneeuw voor vannacht en morgen. Tot later!


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

44 reacties

Gesloten voor reacties.