WP_20170718_003

Gistermiddag prima toeven aan de plas. Licht briesje vanuit het oosten, zo’n 25 graden. Hoe anders wordt dat vandaag!

GMT_TTTT_latest

De temperatuur loopt snel op; tegen 10 uur in zuidelijk Nederland en België al ruim 27 graden!

ScreenHunter_1142 Jul. 19 10.13

De eerste onweersbuien zijn al aanwezig; eerder ontstaan in zuidelijk en westelijk Frankrijk. Engeland had zelfs te maken met een enorm complex. Overigens vrij goed gemodelleerd door met name het GFS en HARMONIE. Vanaf de loop van de middag waarschijnlijk meer vuurwerk, maar tijd, plaats en hevigheid blijven lastig. De ingrediënten zijn: de nadering van een thermische vore vanuit Frankrijk en  forcering door de passage van een bovenluchttrog Daarnaast de vrij aanzienlijke kans op buien die vanaf de grond zullen ontstaan. Dat zijn de mooiste; meestal zeer zware exemplaren. Maar ook meteen de lastigste; vrijwel altijd is het nowcasten óf en al helemaal waar ze gaan ontstaan.

tmax_17071918_17071900

De onweerskansen zitten al bijna een week prachtig in de modelverwachtingen. Een deel van de nog altijd aanwezige onzekerheid zat hem ook in de vraag of er afgelopen nacht en deze ochtend al op uitgebreide schaal buien(restanten) aanwezig zouden zijn. Dat zou door a. bodemvocht en b. bewolking een belemmerde factor opleveren voor het oplopen van de temperatuur en dientengevolge de hoeveelheid aanwezige energie. Nu dat lijkt mee te vallen is het aannemelijk dat het op veel plaatsen 30 tot 32 graden zal worden. En daarmee de kans op zwaar geschut.

cape_17071915_17071900

Toch zijn de allerscherpste kantjes er in de laatste runs van de meeste modellen er een beetje uit. Alleen het GFS laat nog zeer veel aanwezige energie (tot bijna 4000 J/kg) zien.

lftx_17071915_17071900

Bij een enorm onstabiele opbouw van de atmosfeer: lifted index tot -10. Mooie ingrediënten voor zeer zware buien. Mogelijkheden lijken: grote hagelstenen , zware windstoten en neerslaghoeveelheden tot 50 mm in 1 a 2 uur tijd.

lftx_17071915_17071900 (1)

In het ECMWF model is het een stuk rustiger. Met overigens toch nog genoeg potentie. De verschillen zitten hem met name in wat minder aanwezig vocht, iets minder koude bovenlucht en wat minder windschering (verandering van de windrichting in horizontale richting op hoogte). De andere modellen zoals HIRLAM houden zo’n beetje het midden hiertussen.

prec_17071918_17071900_EC15

Genoeg onzekerheid dus. Maar toch ook wel wat overeenkomsten. Wat schotelen de huidige modelberekeningen ons voor? Het EC laat de eerste zware buien aan het begin van de avond (spontaan) boven het noordoosten ontstaan.

prec_17072000_17071900_EC21

In de loop van de avond gevolgd door buien(complexen) vanuit het zuid(west)en die boven Frankrijk ontstaan zijn. Vooral de kustprovincies lijken in de prijzen te vallen.

prec_17071918_17071900_GFS15

Het GFS doet min of meer hetzelfde maar laat de buien vanuit het zuidwesten al eerder binnenlopen. Overigens heb ik het idee dat door de lagere resolutie dit model de zwaarste (zeer plaatselijke) intensiteit niet goed oppikt.

prec_17072000_17071818_HIRLAMoud

Opmerkelijk is in het HIRLAM dat in de nieuwste run de hevigste activiteit er plots wat uit is. Tot en met de 18h run van gisteren werden zeer zware buien berekend voor het westen en noordwesten.

prec_17071921_17071900_HIRLAM

In de 0h run zijn de scherpste randjes er een beetje af en lijkt het zwaarste daarnaast boven zee te blijven.

HAROPNL00_15_4

In het HARMONIE model het tegenoverstelde: in de nieuwste run wat zwaardere exemplaren. Vanaf het eind (België loop) middag.

HAROPNL00_18_4

Aanhoudend tot diep in de avond. Overigens ook in de nacht én morgen overdag zijn er nog kansen maar dan waarschijnlijk wat minder zware exemplaren. Persoonlijk hoop ik er op als het donker is; leuker voor de foto’s. Maar we zien het: erg plaatselijk. Afwachten en nowcasten dus!


Na. Persoonlijk vind ik het geen fraai gezicht. Toch puur natuur wat we zien en bovendien een fraai staaltje. Als ik het gisteravond bij Eva goed begrepen heb gedijt de alg of een andere bacterie (ook door de wetenschap nog onbegrepen wat precies!) als enige goed in dit door de vele verdamping zeer zoute water op Texel. En eenmaal het rijk alleen: vermenigvuldigen maar!

rdev_geografisch

De boswachter bij Eva had een juiste analyse;  het past mooi in het huidige plaatje. Naast Zeeuws-Vlaanderen en de brede westelijke kuststrook zijn ook Texel en Vlieland extreem droog.

rdev_norm_geografisch

Ondanks het dan weer regenachtige dan weer buiige karakter van de neerslag die de afgelopen periode wél is gevallen is de verdeling opmerkelijk netjes volgens het boekje: let op de kleurschakeringen. Vrijwel overal komen de regionale verschillen overeen met wat we gemiddeld zien. Een deel van de Achterhoek en Limburg springen er wel uit; ook daar wel heel droog.

neerslagtekort_verwachting (1)

Middelen we de hoofdstations komen we hier op uit. Hoewel zeker niet extreem: het is en blijft droger dan meestal.

pluim_06260_0_00_60

Hoe gaat dat verder? Vrijdag en zaterdag mooi weer, veel onzekerheid al vanaf aanstaande zondag. De hoofdrun zit qua neerslag erg hoog in ensemble. De meeste veilige verwachting is: licht wisselvallig met temperaturen rond of iets onder de normaal. Al met al oud-Hollands zomerweer; er zullen zeker aardige dagen tussen blijven zitten.

Het breaking news vanuit Groenland bewaar ik voor morgen. Voor nu nowcasten!

Categorieën: Lage Landen

Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

48 reacties

Gesloten voor reacties.