zugspitze1

En opnieuw worden we deze ochtend getrakteerd op heerlijke beelden uit de Alpen. Vanmorgen, tijdens een korte opklaring, lag de Zugspitze mooi boven de ‘hochnebel’. Man wat een plaat, het lijkt wel alsof we de herfst in de Alpen hebben overgeslagen.

0940_lm

Nog even genieten van alle platen uit de Alpen, voordat ik verder in ga met de weersverwachting. Zoals dit prachtige, bijna kerst-achtige plaatje uit Schlappiner Joch (Graubünden).

situatie15oktober

Dit is op dit moment de situatie in Europa. Onze regen en sneeuw van gisteren hangt nu boven Lyon en klapt vanmiddag tegen de Westelijke Alpen aan.  Tegelijkertijd zien we een soort ”semi-genaulaag” ontstaan binnen het lagedrukgebied. De kern van dit ”semi-genualaag” hangt op dit moment nog voor de kust van Toscane. Op een vooruitlopend front van dit lagedrukgebiedje zien we al flinke onweersbuien ontstaan in oa Milaan.

rart_15101521_15101500

Deze buien klappen later vanmiddag en vanavond tegen de westelijke zuidkant.   En daar zien we dus een ‘sneeuwsandwich’ ontstaan. Er zit wel een groot verschil in de sneeuwgrens,  zo kan het aan de Franse kant sneeuwen tot in de lagere dalen (600-900m) .  Maar blijft de sneeuwgrens aan de Itiliaanse kant een stuk hoger bij 2000 meter.

rsum_15101703_15101500

Uiteindelijk trekt de sneeuw en regen verder door naar het oosten en is Oostenrijk morgen ook nog aan de beurt .  Aan de zuidkant kan er nog eens een halve meter vallen boven de 2000 meter. Aan de noordkant blijft het bij 5 tot 20 cm, maar hier hebben ze wel een lagere sneeuwgrens. En kijk eens naar de Dinarische Alpen (gebergte tussen Kroatië en Bosnië in).  Hier kan de komende 48 uur tot 100mm regen vallen !  Een behoorlijke hoeveelheid. En dit gebied is al vorig voorjaar flink getroffen door overstromingen. De regen wordt er niet met open armen ontvangen.

rart_15102112_15101500

En tot slot werp ik nog even kort een beeld naar Scandinavië.  Volgende week komt langzaam maar zeker de west circulatie weer opgang. Hierdoor kan de ene na de andere front weer tegen de Noorse kust klappen, met daarbij lage temperaturen.

MS_761_ens

De ensemble ( 850hpa – ongeveer op 1,5km hoogte ) voor de Noorse kust spreekt boekdelen. Vanaf de 20 ste volgt een temperatuurcrash, met daarbij sterke neerslagsignalen, tot zeker het einde van de maand.  Wordt Oktober een ”snowtober” voor Noorwegen ?


Jeroen Elferink

Wintersport is er met de paplepel ingegoten bij Jeroen. Toen hij 4 was maakte hij al zijn eerste meters op de oefenweide achter op de camping in Brixen im Thale. Nu 18 jaar later is wintersport niet meer weg te denken uit zijn leven. Meestal is de eindbestemming Tirol. Daarnaast is hij ook van kleins af aan enorm gefascineerd door het weer. In 2015 is Jeroen afgestudeerd tot manager Bos en Natuurbeheer en hoopt later zijn grootste droom waar te maken ; leven in Tirol.

11 reacties

Gesloten voor reacties.