Het was in alle opzichte een erg rumoerig zomerhalfjaar. Niet enkel omdat het nieuws sterk gedomineerd werd door de vele brandhaarden en dreigingen in de wereld. Maar ook door de vele onweersbuien die we voorbij hebben zien komen. Was  2014 (vooral voor de liefhebber) het ultieme onweerjaar ? 

Gemiddeld aantal dagen met onweer Nederland (1971-2000) Over het algemeen kent de Benelux gemiddeld 24 tot 32 onweerdagen per jaar. De meeste onweerdagen, volgens de Bosatlas, rondom Breda. En gemiddeld 90% van de onweerdagen valt in de periode 1 April – 1 Oktober. We kunnen dus best spreken van een “onweerseizoen”. En dat loopt dus overmorgen af. 

Jaarlijks aantal onweersdagen in Europa (Bron_ KNMI)Als we vervolgens verder uitzoomen zien we dat de Benelux ver boven het gemiddelde van Europa scoort betreft onweersdagen (gemiddelde van Europa is 10 dagen per jaar).  De Benelux is  duidelijk de onweer’s-nest van West-Europa.  Maar grotere onweer’s-nesten in Europa vinden we terug op het Noordelijke deel van het Iberisch schiereiland, de Noordkant van de Alpen, de Balkanlanden en de Hongaarse poesta.  Overigens leuk om te zien, de hoofdkam van de Alpen ten opzichte van de Noord en Zuidkant is erg onweerarm. 

Maar nu dwalen we langzaam af, terug naar dit jaar in de Benelux. Want het zal niemand ontgaan zijn. 2014 was een behoorlijk onweer’s-rijk jaar.  Landelijk genomen kwam het tot 45 onweersdagen. Lokaal liep het zelfs op tot in de 60 (o.a. Oost-Gelderland). Vele buien passeerden de revue en niet zelden kwam het tot wateroverlast en andere ongemakken. 2 van deze hevige buien situaties nemen we nog één keer onder de loep. Kan jij ze ook nog herinneren ?

supercell De spectaculairste buien situatie dit jaar was toch wel die van het Pinksterweekend. Al kreeg het noorden van het land weinig  mee van de hoosbuien, maar in het zuiden was dit wel anders.  De dynamiek in de lucht was heftig, bijna Amerikaans ! Het begon zondag 8 juni, na een warme en bijna tropische dag, trokken s’avonds en vooral s’nachts flinke onweer’s complexen vanuit Frankrijk de Benlux binnen.  Na middernacht had 1 complex boven Belgie het stadium ‘supercel‘ bereikt en trok deels over Nederland weg naar Duitsland. Animatie hier.  Vooral de bliksemactiviteit nabij Antwerpen was spectaculair !

 Kijk en verbaas over de hoge bliksemactiviteit. Ook de flinke horizontale groeven in de buien wolk, wat typerend voor een supercel is, is echt spectaculair ! Ook is er nog een bijzonder fenomeen waar te nemen. Namelijk anti-geluid. Door de vele trillingen van de ontladingen, worden andere trillingen van andere ontladingen opgeheven. Zo ontstaat het dus dat tijdens heftig onweer het meeste onweer niet hoorbaar is. Een bijzonder effect. 

10329975_267191020131500_6925631891096178997_o Overdag, maandag 9 juni, stegen de temperaturen weer opnieuw razendsnel. Echter al net na het middaguur trok een nieuw complex over het land. Minder heftig en maar zeer lokaal kwam het tot noodweer. Maar de hevigste buien moesten nog komen. S’avonds, net na het optreden van de rollingstones op Pinkpop, kwam het tot zeer heftig noodweer in onder andere de Ardennen en Limburg. Deze plaat is gemaakt in zuid Limburg door Wouter van Bernebeek.  Volgens eigen woorden kwam het tot flinke schade aan gewassen en bomen.

Heviger was het net over de grens in Duitsland, voor delen van de stad Düsseldorf kwam het tot totale verwoesting van de natuur.  Na het zien van die beelden realiseer je je weer dat Pinkpop door de oog van de naald is gekropen. Deze echt Amerikaans achtige buien hadden ook boven Pinkpop tot totale verwoesting kunnen leiden. Gelukkig viel het aldaar nog best mee ! 

 Om even een beeld te krijgen, de indruk wekt dat de zon net onder is Maar het is net na 8 uur in juni. De zon staat nog ver boven de horizon en schijnt nog tot 10 uur.  Zo donker was het gedurende dit noodweer. Meer spectulaire beelden uit onder ander Essen hier.

38ce816084 Een andere spectaculaire dag op gebied van prachtige bliksems was de nacht van 10 op 11 juli [Animatie].  Een vore lag enkele dagen vastgebrand boven ons land. In het noorden had men te maken met prachtig zomerweer en tropische temperaturen, echter in het zuiden kwam de wind vanaf de frissere Noordzee, die lage wolkenvelden aanvoerde. Hierdoor werd het hier niet warmer dan 22 graden. Op dit grensvlak tussen beide lucht soorten over het midden van het land was een vore ontstaan. En mede door de sterke dagelijkse gang ontstonden er in de namiddag flinke onweersbuien op deze lijn. Na zonsondergang en het zakken van de temperatuur storte de buiig dan vervolgens weer in. 

 Maar door een warmere (moeizaam berekende) tussenlaag op 10/11 juni bleef de buiigheid in de avond en nacht aanhouden, sterker nog de buien intensiveerde zelfs behoorlijk.  Wat volgde was een spectaculaire weerlichtenshow die in vrijwel het gehele land waar te nemen was. 

Al met al was 2014 een behoorlijk onweerrijk jaar. Hoe waren jouw ervaringen ? En wat was voor jouw de mooiste onweerdag ?

Categorieën: Terugblik

Jeroen Elferink

Wintersport is er met de paplepel ingegoten bij Jeroen. Toen hij 4 was maakte hij al zijn eerste meters op de oefenweide achter op de camping in Brixen im Thale. Nu 18 jaar later is wintersport niet meer weg te denken uit zijn leven. Meestal is de eindbestemming Tirol. Daarnaast is hij ook van kleins af aan enorm gefascineerd door het weer. In 2015 is Jeroen afgestudeerd tot manager Bos en Natuurbeheer en hoopt later zijn grootste droom waar te maken ; leven in Tirol.

15 reacties

Gesloten voor reacties.