Ons gezin heeft een trip naar Oostenrijk een week uitgesteld in verband met de overvloedige regen die de afgelopen dagen zou vallen en is gevallen. In de hele Alpen is het mis zoals Fréderic – met meer focus op de sneeuw boven 3000m – vanochtend heeft beschreven. Guido Heeringa van Bizztravel had net de boel van de voorbereiding van de komende winter de boel gelaten en was met zijn gezin voor de derde keer naar camping Les 3 Lacs in Belmont Tramonet vertrokken. Daar 20km ten westen van Chambéry stroomt een riviertje – de Guiers – precies op de grens tussen de departementen Savoie en Isère.

vloed-camping

Op bovenstaande foto zie je hoe dit riviertje gisteren was verbreed tot een stroom die met Rijn en Waal kan wedijveren. Guido en zijn gezin hadden een stacaravan op een wat hoger gedeelte en hielden het net droog. Vorig jaar nog waren ze met de tent en hadden ze de camping 4 dagen eerder verlaten omdat er toen ook noodweer op komst was. Dit jaar kozen ze voor de stacaravan en dat pakte dus goed uit.

Nu ja goed? Eerst werden alleen de lagere delen van de camping waar tenten onder water stonden (zie foto bovenaan) geëvacueerd. Einde van de middag toch gewoon de hele camping. De 200 campinggasten allemaal naar het buurthuis waar men niet alleen met stoelen en slaapplaatsen maar ook met goede Franse kost werd opgevangen. Guido boekte met zijn gezin een hotelletje in Chambéry op een half uurtje rijden en dat beviel prima. Nu zijn ze terug in het buurthuis in afwachting van bericht of de camping weer open mag. In dat geval zouden nog twee mooiweerdagen volgen.

“Ik schat dat 50 tot 100 gasten al vertrokken zijn”, aldus Guido. “Ze hebben vanochtend door het water wadend hun kletsnatte spullen gepakt en hun tenten afgebroken. Als alles nat is is er toch geen lol meer te beleven. Wij zijn gelukkig droog gebleven en willen niets liever dan nog even twee dagen genieten. Ze zijn nu met twee grote pompsystemen bezig maar die rivier is nog steeds zo heftig.”   

httpv://www.youtube.com/watch?v=c1OKXESI-vo

In dit Franse artikel lees je dat ook de kleine camping van Saint Genix is geëvacueerd. Na deze ervaringen is het aanhoudende enthousiasme voor het kamperen in de Franse Alpen verbazingwekkend. Maar als je de website van Guido’s camping bekijkt dan snap je dat hun eerste vakantie daar echt geweldig moet zijn geweest. Kortom: Guido en zijn gezin gaan volgend jaar weer. En nu allemaal duimen voor ze dat de camping weer open gaat! Want even ontspannen voordat Bizztravel weer een heel seizoen gaat knallen voor ons wintersporters is Guido en zijn gezin gegund!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

7 reacties

Gesloten voor reacties.