indusschnee0101

Een wereld van verschil tussen gisterochtend en nu. Sowieso in grote delen van Duitsland waar de mist aan het uitsneeuwen is. Met al het vuurwerk overal heb je natuurlijk ruim voldoende condensatiekernen. Wat pijn doet, is dat de weerkaarten aan het draaien zijn voor de Lage Landen. Van een hoge mate van zekerheid van een aanstaande vorstinval naar een lage.

minima0101

Hierboven nog even de minima vanochtend vroeg. Heeft iemand in Limburg ook sneeuw gezien?

nederland0101

Nederland

Hierboven dan de domper: er is van alle lijntjes nog maar één Petertje dat ons op de schaats kan brengen. Wel zien we gedurende een hele periode kansen op sneeuw. Ja we gaan vlokken zien. Maar of het blijft liggen is ernstig dubio. Het einde van de run vanaf 14 januari is trouwens weer wel mooi winters… daarover onderaan dit weerbericht meer.

koudturkije0601

Het zit hem erin dat de kou in de laatste berekeningen weer naar Griekenland en Turkije steekt. Ik liet daar gisteren al beelden van zien. Zij hebben al een aardig unieke winter. Eerder zagen we kou naar Spanje en Marokko steken. Er is dus iets vreemds aan de hand deze winter. Het danst allemaal om de Alpen heen…

accugfs0101

Maar nu gaan de Alpen toch echt hun graantje meepikken. Zie de kaart hierboven die toch richting 50mm (50cm sneeuw) in de komende 10 dagen gaat. Tja dat is dus gewoon ook weer klimaat: in de Alpen hoeft men niet te duimen. Hun standaard winter is er een met sneeuw en kou. Komt soms wat eerder en soms wat later maar het komt altijd.

fraalp0101

Franse Alpen

In de Franse Alpen is de pijn nog iets groter omdat het mogelijk pas op 10 januari sneeuwt. Zie wel hoe mooi koud het nu gaat worden op 1500m. Prima voor kunstsneeuw zolang er nog water is. Ik ga eens wat rondbellen hoe het is met de watervoorraden.

In Oostenrijk begint het feest morgen al. Vanavond trekt een frontje over de Lage Landen met mogelijk sneeuw in het zuidoosten en ook in de Ardennen. Daar sneeuwt het morgenochtend nog net als in de Wintersport-Arena Sauerland. Pas morgenavond arriveert het aan de noordkant van de Alpen. Er gaat tussen de 5 en 10cm sneeuw vallen waarbij de sneeuwgrens dinsdagochtend is gedaald tot in de lagere dalen.

zuidkant0101

Zuidkant Alpen (Val Gardena)

Aan de zuidkant komt voor het eerst 5 januari iets langs. Vanaf 12 januari kan het daar vaker gaan sneeuwen. De enorme neerslagpiek aan het einde van de ochtendrun van het Amerikaanse model is…

foehn

Deze prachtige depressie over Spanje met koude Föhn tegen de zuidkant van de Alpen. Het is de cliffhanger van het model en dus pure meteofiction. Leuk om te zien is dat het in de Lage Landen toch transportkou op gang brengt. Spring nog eens omhoog naar het ensemble voor Nederland en zie hoe mooi winters de hoofdrun eindigt. Niet juichen nu want het riekt naar uitstel -> afstel. We’ve been there!

zellamsee0101

Nee, blijf gewoon naar de Alpen kijken als plek om snel eens heen te gaan. Vanochtend nog groen. Dinsdagochtend wit! De Alpen gaan nu insneeuwen. Hans ter Braak vertelde me dat de locals in Kleinwalsertal een boerenregel hebben dat het dal insneeuwt exact 100 dagen na de eerste nachtvorst. Dat zou 14 januari zijn. Vermoedelijk een broodje aap dus want het komt al tien dagen eerder.  Ach je moet wat zeggen als je hele economie van het weer af hangt.

PS Zing in de reacties nog maar eens het lof van de kunstsneeuw. Te gek toch?

Categorieën: Europa

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

205 reacties

Gesloten voor reacties.