Via Nasa Worldview

Vandaag is het de dag van de Internationale Meteorologie. Zo aan het einde van de winter, terwijl het eigenlijk al lente is maar het nog geen lenteweer wil worden en we ook nog met een koude Russische Hamster te maken krijgen, kijken we voor de verandering eens naar het wereldweer. Want “het weer” is nooit saai en “het weer” is er altijd. Veel mensen mopperen vaak als het te koud is of te warm. De vraag die ik dan altijd stel: “wil je kou en vorst of wil je nattigheid en wind”? Het antwoord is dan duidelijk. We willen nou eenmaal het weertype wat bij een bepaalde periode van het jaar past. De een iets meer dan de ander want sommigen zijn alleen maar tevreden met warmte. Maar in ons klein kikkerlandje kan het, klimatologisch gezien, gewoonweg geen 4 maanden winter zijn, dan moet je naar Siberië verhuizen. (of de Alpen in dit winterseizoen) En de herfst mogen we, volgens velen, ook wel overslaan. En de zomer? Nee nee, 4 maanden aaneensluitende warmte zit er niet in. We moeten het er maar mee doen in onze Lage Landen. Maar als weerman is het altijd feest. Kijk maar eens mee. We gaan van west naar oost over het oostelijk halfrond, zonder lastige termen, gewoon even het wereldweer doornemen op deze Internationale dag van de Meteorologie. We starten bij de Canarische Eilanden.

Via Nasa worldview

Door een bepaalde windrichting komen er, bij eilanden die beheerst worden door bergen, bepaalde windstromingen voor. De zogenaamde Von Karman Vortex. Je ziet ze vaak bij de Canarische Eilanden maar ook elders ter wereld komen ze voor. De voorwaarden voor deze theorie  moeten wel gunstig zijn want Von Karman is een gevolg en geen oorzaak. Een bepaalde windrichting, weinig hoogtestroming en een eiland met een berg of bergen. Als de stroming tegen de bergen van hat eiland lang genoeg aanhoudt veroorzaakt het reliëf een bepaalde swing in de stroming. En die kan honderden kilometers aanhouden.

Deze animatie geeft mooi weer hoe de Vom Karman stroming tot stand komt. We verplaatsen ons naar het oosten.

Via Nasa worldview

Op deze foto is er geen extreem weer te zien. Van Karman Vortex is natuurlijk geen extreme weersomstandigheid, maar wel een mooi meteorologisch verschijnsel. Nee, op deze foto enkel wat convectie ten noorden van de Cote d’Azur, die door de hoogtestroming kapot wordt geblazen. Wel zijn de Alpen, de Pyreneeën, de Appenijnen, de Spaanse Costa’s en een mooie depressie boven de Middellandse Zee te zien.

En als je dan naar de webcams kijkt die in de Alpen staan dan zie je Kaiserwetter. De depressie boven de Middellandse Zee is weer de oorzaak van een ander verschijnsel.

Via University of Athens

Saharazand wordt aan de zuidkant van deze depressie naar het noorden geblazen. Het meeste zand hangt nu reeds boven Turkije en is al een beetje verwaaid. Maar gisteren….

Via Nasa worldview

…. één grote en dikke wolk van zand en stof wordt tegen Kreta aangeblazen.

Via Wetteronline

Met deze gevolgen. Knal oranje luchten door het Saharazand in Heraklion. Bizar dit en nog nooit eerder waargenomen deze hoeveelheden. In 1988 zat ik op Kreta en was de lucht een beetje groen/oranje. Wellicht toen ook door een zuidelijke stroming en Saharazand. We zullen het nooit weten. We vliegen verder naar het oosten en slaan een heel stuk wereld over.

Via University of Wisconsin

We komen aan in Australië waar 2 cyclonen het continent bedreigen. Ten westen van Australië ligt Marcus en ten noorden Nora.

Via Nasa worldview

Marcus was echt een monster van categorie 5 met windsnelheden van 235 kmh, maar is boven zee gebleven. Niks van in de media over vermeld. Niet belangrijk dus. Maar zodra het als categorie 5 het westen van Australië  was opgelopen dan was er natuurlijk moord en brand geweest en dan is het natuurlijk de schuld van de klimaatopwarming.  Er is echter nog een kans dat een andere cycloon in het nieuws komt.

Via University of Wisconsin

Want Nora koerst af op het noorden van Australie. Nora zal de komende dagen razandsnel in kracht toenemen omdat het boven water hangt van 31°C. Een heerlijke en bijzonder warme krachtbron voor zo’n systeem. Als het Atlantische orkaanseizoen aanbreekt zal ik er weer wat meer over vertellen.

Via RAMMB Univ. Colorado State

Want met convectiebanden van tegen de -90°C op 8 à 9 kilometer hoogte en warmte aan de onderzijde van +30°C (verschil van 120°C) wordt dit ook echt een monster. We roeien door naar het westelijk halfrond.

Via Nasa worldview

Ik heb 3 pijlen ingetekend. Rechts de Von Karman Vortex, reeds besproken. De middelste pijl is de “Nordeaster” die in de USA nogmaals een dik pak sneeuw heeft gebracht en aldaar de winter heeft doen terugkeren, voor de 15e keer dit jaar. Maar daar zit de winter er ook wel een beetje op.

Via Nasa worldview

Wel is mooi te zien dat de sneeuw zich al heeft teruggetrokken ten noorden van de Grote Meren. En dat de Grote Meren al bijna ijsvrij zijn. De Noreaster trekt verder de oceaan op en centraal USA gaat langzaam richting het tornadoseizoen. Ook weer iets om in de gaten te houden.

Via Glerl NOAA

En de Grote Meren zoals gezegd bijna ijsvrij. Alleen Lake Superior, helemaal in het noorden, heeft nog een mooie ijsbedekking. Maar het is al eind maart en normaal zijn de meren minder bedekt met ijs dan nu. 29.1% is nu nog bedekt.

Via Nasa worldview

En als laatste naar het westen van de USA. Binnekort ga ik er een aantal weken rondreizen en mooie dingen zien. Mijn trip gaat via San Francisco onder andere naar: Yosemite, Death Valley, Las Vegas, Zion, Bryce, Antelope Canyon, Monument Valley, Grand Canyon, Sequoia NP terug naar LA en dan terug naar huis. Dus mijn aandacht is vol gericht op deze streek, al duurt het nog wel even voordat ik daar ben. Voor nu is er een rivier van neerslag onderweg naar Californië.

via NOAA

Met name gisteren was het raak. Veel regen, dikke overstromingen en een sneeuwgrens van dik boven de 2500 meter. Fijn voor mij als ik over de Tiogapas trek.

Zo zie je maar! Het weer is nooit saai. Er is altijd weer en er zijn altijd extremiteiten. Wintersportweerman zal jullie ook in de komende tijd informeren over het weer en zullen we dieper ingaan op een bepaalde materie wanneer het zich voordoet. Op de internationale dag van de meteorologie gebeurd er veel. Ook de komende tijd zal er veel gebeuren met “het weer” wereldwijd. Wij zijn er natuurlijk bij.

Fijn weekend!


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

20 reacties

Gesloten voor reacties.