st johann im pongau

Bah, wat een dikke regen hier in de Lage Landen weer. Hoe anders in de Alpen momenteel. Daar is het nu nog volop genieten van de stilte voor de storm morgen. Er heerst absolute rust in de atmosfeer in heel de Alpenboog. Amper wind, en een mooie zonsopkomst. Nu ja, ook dit hoort bij stabiel weer: lage wolken in de dalen. Inversieweer dus. Mooi te zien op dit beeld van St. Johann im Pongau in Salzburgerland. Hier op toch al enige hoogte plustemperaturen …

zell am see

… terwijl het onderin momenteel vriest. Ook in het wat verderop gelegen Zell-am See hetzelfde beeld.

Kronplatz

Zuidkant idemdito. Heel de Italiaanse Povlakte zit momenteel potdicht trouwens.

grande Motte

In de Franse Alpen heb je daar natuurlijk zelden last van. Daar liggen zo goed als geen skidorpen in een dal. Huh, lage wolken? C’est quoi ca? Mooi beeld vanop de Grande Motte in Tignes waar Hajo vanaf morgen zit voor het NK. Was het freeriden? Ik dacht het wel. De Mont Blanc al vol in de zon op de achtergrond.

alpe d'huez

En het rondje webcambeelden sluit ik af met dit beeld vanuit Alpe d’Huez. Gewoon omdat het een van de meest westelijke grote skigebieden is van heel de Alpen, en je hier altijd een uitstekend zicht hebt op wat voor weer er zit aan te komen. Nu ja, als het uit het westen komt natuurlijk. En dat is de komende dagen het geval. Je ziet het trouwens al in de verre achtergrond. Wolken.

rart_16013106_16013000

Het ding heeft de voorbije week al veel namen gekregen: Combo kou- en warmtefront, Touch & Go, Zondag Neerslagdag. Alle drie even goed, want ze beschrijven allen perfect wat er gebeurt. Feit is dat de bewolking tegen de middag al vanuit het westen begint toe te nemen. Ook de wind steekt een tandje bij. Het grootste windveld blijft wel net ten noorden van de Alpen, daar hoeven we ons dus niet al te veel zorgen om te maken. Wel om die neerslag uit de Touch & Go, want zoals gezegd: eerst het koufront, dan de warme variant. Het eerst deel gaat dus relatief goed met dalende sneeuwgrens, tot 1600 meter in de Franse Alpen, 1000 meter in oostelijk Oostenrijk, waaruit tot zo’n 40cm kan vallen. Met 10 cm duidelijk minder in het oosten.

rart_16020103_16013000

Maar in de loop van zondag begint die sneeuwgrens terug te stijgen. Eerst in het westen, in de loop van de namiddag ook in het oosten. Ga er maar van uit dat er nog zo’n 30 mm regen overheen gaat. En dat bij een sneeuwgrens die ver boven de 2000 meter door stijgt. Zelf Tignes gaat even in de regen terecht komen, dan weet je het wel.

gfs-0-120

Gelukkig kan het daarna alleen maar weer beter gaan. En dat doet het ook. Woensdag komt er na nog twee zachte dagen een herhaling van zetten. Een hoogtetrog schuift door. Alleen staat het Azorenhoog die keer wat meer opgebold, met de stroming dan net wat meer noordwestelijk. Het koufront schuift daardoor wel wat beter door. In mijn laatste bericht hier afgelopen maandag zat ik nog met de angst dat het mogelijk ook op zo’n warme Touch & Go zou uitdraaien. Ondertussen weten we dat dat niet het geval gaat zijn. Dat zag ik dus verkeerd. Maar oef, daar voel ik me helemaal niet slecht om hoor.

rart_16020312_16013000

In de nacht op woensdag dus nieuwe sneeuw vanuit het noordwesten. In twee golven. Eerst blijft de sneeuwgrens nog op 1000 meter hangen.

rart_16020406_16013000

Pas in de nacht op donderdag kan de sneeuwgrens verder dalen, met de nadruk op ‘kan’. Want hoewel ik daarnet zei dat het koufront beter zou doorschuiven, of het echt ver genoeg doorschuift om het tot in de laagste dalen terug wit te laten worden is nog niet zeker.

rart_16020406_16013000 (1)

Het Europese model gaat daar bijvoorbeeld niet in mee, maar laat het dan weer wel extra hard sneeuwen in de Balkan en Karinthië.

graphe3_1000___12.924528301886795_47.48987854251013_

Of Hajo hiermee zijn derde BV gaat halen (minstens 30cm sneeuw op 1500 hoogte langs 300km van de Noordkant met sneeuwgrens op 900 meter) is dus nog niet zeker. Die sneeuwgrens gaat waarschijnlijk het probleem niet zijn, maar mogelijk wel de hoeveelheden. Dat bekijken we de komende dagen verder. Ik ga er voorlopig van uit dat de lagere dalen niet meer dan een kleine opfrisser krijgen. Hogerop moet die 30 cm wel goed te doen zijn.

rart_16020712_16013000

Afsluitend nog even naar volgend weekend kijken. De langverhoopte sneeuw voor de zuidelijke Franse Alpen en heel de Zuidkant staat er nog steeds op. Potentieel een echte dump. Door de grote consistentie in de modellen  kan je er al van uit gaan dat dat echt gaat gebeuren.  Al was het maar omdat ik daar einde maart ook nog naartoe trek. Nee nee, alle gekheid op een stokje. Ik denk ECHT dat het gaat gebeuren. Wel een goede kans dat het maar een eenmalig event gaat zijn. Maar ach, dat zien we dan wel weer. Samengevat: wordt uiteindelijk alles wit? Op de laagste dalen van de Noordkant wel. Binnen een week zitten we dus met een totaal andere realiteit. Prima zo. Tot later!


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

91 reacties

Gesloten voor reacties.